Preventief ongedierte bestrijden in je kamerplant: het kan echt!

We hebben het bijna nooit direct in de gaten wanneer je plant wordt aangevallen door ongedierte. Vaak is de plaag al behoorlijk in ontwikkeling, voordat je de gevolgen aan je plant ziet. Enkele plaagdieren zijn nog makkelijk te bestrijden, maar een ver gevorderde plaag is moeilijk te behandelen. Daarom is het goed om plagen preventief te bestrijden, nog voordat ze jouw plant hebben overgenomen. Dat preventieve bestrijden doe je met natuurlijk vijanden. Zij bewaken als het ware jouw planten en houden ze vrij van ongedierte. 

Lees lekker verder of ga direct naar:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes. Ze zijn net als ik voorstander van het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in kamerplanten.

Een trips larve wordt opgegeten door een Irksi mijt.

Wat is preventieve bestrijding?

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe suf dat misschien ook klinkt, bij ongedierte op kamerplanten is dat net zo. Vaak laat een plaag zich niet zo gemakkelijk zien, waardoor deze ongemerkt grote proporties aan kan nemen, zonder dat je het in de gaten hebt. Je plant is hier de dupe van: de schade wordt groter naarmate het ongedierte langer onopgemerkt kan rondlopen.

Heb je regelmatig last van een bepaalde plaag, dan loont het om het ongedierte niet te bestrijden als ze weer massaal aanwezig zijn, maar om ze juist in het begin stadium in de kiem te smoren. We gaan de plaag preventief bestrijden! Dat doe je door regelmatig nuttige beestjes in te zetten die een beginnende uitbraak meteen aanpakken. Zo blijft je plaag op afstand, zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Met preventieve bestrijding ben je een plaag voor: er lopen permanent kleine beschermers op je plant rond, die een uitbraak vanaf het eerste moment aanpakken. De beestjes die je inzet blijven lang op je plant rondlopen, of komen in meerdere fases uit hun zakje. Hierdoor is je plant voor een periode van twee maanden beschermd. Je bestrijdt een plaag dus al voordat het een echt probleem wordt. En geen zorgen: de beschermers zullen zelf geen plaag worden. Zij doen de plant geen schade en hebben in hun kweekzakje een voorraad aan voedsel. Als er geen plaagdieren te eten zijn, verdwijnen ze vanzelf uit de plant. 

Zakje met Irski mijten

Welke plagen kun je preventief bestrijden?

Plagen die goed preventief te bestrijden zijn, zijn rouwvliegjes, trips, spint en witte vlieg. Je kunt voor een specifiek ongedierte preventieve bestrijding inzetten, of een pakket inzetten om deze plagen allemaal tegen te gaan.

Preventieve bestrijding kun je het hele jaar door inzetten, of juist op die momenten waarvan je weet dat plagen komen opzetten. Denk bijvoorbeeld aan de lente, wanneer veel ongedierte weer uit hun eitjes kruipen. 

Algemene preventieve bestrijding van ongedierte

Om je planten voor langere tijd voor allerlei ongedierte te beschermen, heeft Insect heroes pakketten waarmee je rouwvliegjes, trips, spint en witte vlieg preventief bestrijdt. Afhankelijk van hoeveel planten je wilt beschermen ga je voor de Protect Leafs Deal, geschikt voor zo’n 10 grote kamerplanten, Protect Plants Deal voor zo’n 30 grote planten of de Protect Jungle Deal voor wel 50 kamerplanten. Met deze pakketten bescherm je je planten voor de komende 2 maanden tegen trips, rouwvliegjes, witte vlieg en spint. Hieronder lees je meer over de preventieve bestrijding van elke plaag apart.

Groen vangplaatje voor rouwvliegjes

Rouwvliegjes preventief bestrijden

Rouwvliegjes bestrijd je preventief met vangplaatjes en eens in de twee maanden een dosis Felti aaltjes. Met de vangplaatjes kun je goed in de gaten houden of de rouwvliegjes aanwezig zijn. Zodra er volwassen vliegjes rondvliegen, worden zij aangetrokken door de opvallende kleur en blijven plakken op de sterke lijm. Zo vang je de volwassen vliegjes weg en weet je wanneer ze weer actief zijn. Door je planten elke 2 maanden water te geven met Felti aaltjes onderdruk je larven in de potgrond, waardoor een grote uitbraak uit zal blijven. Als je alleen preventie tegen rouwvliegjes in wilt zetten kan je ook kiezen voor dit combi-pakket van Insect Heroes met Felti aaltjes en handige vangplaatjes. Meer over het bestrijden van een rouwvliegjesplaag lees je in dit artikel.

Trips preventief bestrijden

Een van de meest voorkomende én vervelendste plagen is toch wel trips. Ze zijn lastig te bestrijden en kunnen je planten flink aantasten. Lees hier meer over trips als je een actieve plaag hebt. Zodra je een actieve plaag onder de duim hebt, kun je preventieve bestrijding inzetten. Veel mensen hebben last van trips. Preventieve behandeling is dus erg aan te raden. De roofmijt Irksi is effectief tegen trips in een vroeg stadium van hun levenscyclus. Zij eten de tripslarven die net uit het ei kruipen, maar ook spint en witte vlieg. Ze gaan de larve van de trips te lijf en haalt zo een schakel in de levenscyclus van trips. Irksi wordt geleverd in kleine zakjes met een voorraadjes voedsel, die je in de besmette plant hangt. Hieruit gaan ze over je hele plant lopen, op zoek naar sappige tripslarven. Uit een zakje komen in een periode van vier tot zes weken telkens nieuwe roofmijten uit. Daardoor is je plant twee maanden beschermd. Daarnaast helpen Felti aaltjes ook preventief tegen trips. Zij doden de poppen van de trips die in de grond zitten. 

Spint preventief bestrijden

Spint is een lastige plaag, omdat het vaak lang duurt voordat je hem ziet. Het zijn heel kleine mijten die fijne webjes maken. Om spint preventief te bestrijden gebruik je de roofmijt Nicus. Nicus roofmijten komen in kleine zakjes waarin extra voedsel zit voor een bepaalde periode. Hierdoor zal de roofmijt zich blijven voortplanten, ook als er even geen spint is om te verorberen. In een periode van vier tot zes weken lopen er ongeveer 2000 roofmijten uit een zakje. Zo is je plant lang beschermd. Heb je al een actieve spintplaag? Lees dan eerst dit artikel.

Spintmijt op de onderkant van een blad

Hoe vaak moet je preventieve bestrijding inzetten?

Preventieve bestrijding moet je regelmatig inzetten, zo blijven je planten goed beschermd. Veel roofmijten komen over een periode van vier tot zes weken uit het zakje lopen. Zo is je plant ongeveer twee maanden beschermd tegen een aanval. Voor een optimale bescherming, zet je dus elke twee maanden opnieuw jouw gewenste bestrijding in.

Welke natuurlijke vijanden kun je gebruiken?

Niet alle natuurlijke vijanden zijn geschikt om preventief in te zetten. Grotere beestjes, zoals de Carna, werken het best bij een grote uitbraak. Als er te weinig plaagdieren zijn, zal hij niet lang overleven: ze zijn enorm hongerig. Daarnaast zijn de Irksi en Nicus roofmijten alleseters: ze werken extra effectief omdat ze zowel tegen trips als tegen spint beschermen. Hierbij houdt Irski het meest van trips en Nicus roofmijten gaan het liefst voor spint. Ze kunnen beide lang overleven, omdat ze in een kweekzakje met extra voedsel komen en zijn daarom geschikt om preventief in te zetten. Zo heeft elk beestje zijn sterke punten. 

Foto: Aline Bouma

Wat kun je nog meer doen om plagen te voorkomen?

Een plant die een goede gezondheid heeft, is minder vatbaar voor ongedierte. Zorg dus goed voor je plant. In de basis betekent dat zorgen voor voldoende licht en water. Daarnaast ondersteunt plantenvoeding, bijvoorbeeld deze Vita voeding, je plant in zijn groei en gezondheid. Verder helpt het om je plant niet bij een open raam neer te zetten. Ongedierte van buiten weet je plant dan wel erg makkelijk te vinden. En een tochtige plek is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van je plant. Maak je plant regelmatig schoon. Daarmee verwijder je het stof, waardoor je plant beter zonlicht op kan nemen. Maar je verwijdert ook een eventuele plaag (gedeeltelijk en soms helemaal). Gebruik hiervoor een vochtig doekje of zet je plant onder de douche. Een doekje gebruik je alleen voor meerdere planten als er géén ongedierte op je plant zit. Anders heb je kans dat je de beestjes juist verspreidt. Als je het echt goed aan wilt pakken, kun je ook Plant Soap gebruiken om je plant extra goed schoon te maken. 


Droom jij van een huis vol planten? Dan is dit boek voor jou.

Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen? Met dit kamerplanten boek leer je het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde blogs over beestjes: