Hardnekkige trips bestrijden met sprays op basis van natuurlijke stoffen

Heb je een hardnekkige trips plaag en ben je op zoek naar een natuurlijke spray tegen trips? Er zijn verschillende spuitmiddelen tegen trips te koop, en in de zoektocht welk middel tegen trips worden daarnaast ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes als afwasmiddel, azijn, zeep, spiritus en neemolie gebruikt als bestrijding tegen trips.

In dit artikel lees je hoe je hardnekkige trips bestrijd met sprays. Onderaan het artikel vind je ook mijn video waarin ik laat zien hoe trips eruit zien, waaraan je een tripsinfectie kan herkennen en hoe je je plant het beste kunt sprayen.

Volwassen trips en trips larven op een beschadigd blad van de avocado plant

Hoe herken je trips?

Trips zijn heel kleine beestjes, de volwassen trips is zo'n 2 mm groot, langwerpig van vorm en meestal bruin of zwart van kleur. De larven zijn maar 1 mm groot, rond van vorm en beige van kleur. Je herkent ze vooral aan de schade die ze doen aan het blad; vaak zie je zilverachtige vlekken verschijnen op het blad. Zie je deze? Check dan vooral de onderkant van de bladeren, daar zitten de trips meestal verstopt.

Welk middel tegen trips?

Trips kan je op verschillende manieren bestrijden, voor een natuurlijke bestrijding zet je beestjes in zoals aaltjes en roofmijten tegen trips. Bestrijden met natuurlijke vijanden is handig als je schadelijke sprays wilt vermijden en veel planten hebt. Als je maar een paar planten hebt, is het vaak voordeliger om met een spray aan de slag te gaan. Er zijn biologische of chemische spray tegen trips. Mijn favoriete middel op basis van natuurlijke werkzame stoffen is Spruzit-R van Ecostyle, dat op bol.com verkrijgbaar is als spray via Bol.com en als concentraat, ook via Bol.com. Ook de Insectweg spray van Ecostyle via bol.com gebruik ik vaak. Waar de Spruzit-R soms een laagje op het blad achterlaat, doet de Insectweg spray dat niet. Ondanks dat de sprays op basis van natuurlijke stoffen zijn, zijn ze nog steeds schadelijk voor het milieu. Voorkom daarom altijd dat het in de natuur terecht komt. Ik spray het liefst in de badkamer, met een oud laken onder de planten, zodat er geen vloeistof door het putje wegloopt.

Trips bestrijden met afwasmiddel, azijn, zeep, spiritus en neemolie

Trips wordt door plantenliefhebbers ook wel eens bestreden met afwasmiddel, azijn, zeep, spiritus en neemolie. Met name neemolie is populair, zoals deze neemolie op Bol.com. Neemolie werkt echter niet direct. Het verstoort de hormoonhuishouding van het ongedierte, waardoor ze niet meer kunnen voortplanten. Daarnaast werkt het goed als preventief middel en wordt je plant er weerbaarder door.

Andere huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes kunnen bij een kleine plaag wel werken als je het middel in de juiste verhouding mengt met water. Probeer bijvoorbeeld om zelf een mix te maken met 1 liter water, 20ml spiritus en 20 ml groene zeep als spuitmiddel tegen trips. Zo ga je te werk: spuit je plant helemaal in, tot dat de bladeren druipen. Zowel de onderkant als de bovenkant van de bladeren moeten nat zijn en ook de stengels. Je wilt elk beestje raken. Ik doe dit vaak in de douche, zodat het niet erg is dat je plant druppelt. Herhaal deze behandeling na week nog een keer en als je daarna nog beestjes ziet, kun je het nogmaals toepassen. Als dit niet werkt is het tijd voor zwaarder geschut, zoals Spruzit-R van Ecostyle.

Trips bestrijden met azijn zou ik niet aanraden, je planten worden ook niet gelukkig van azijn. Het kan de grond verzuren en bij te veel azijn is het niet alleen het einde van de trips, maar ook van je plant.

Het verschil tussen biologische of chemische spray tegen trips

Insecticide en chemische sprays zijn slecht voor het milieu. Biologische sprays zijn op basis van natuurlijk werkzame stoffen uit bijvoorbeeld bloemen, dit soort plantaardige stoffen breken vanzelf af in de natuur en laten geen resten achter.

Wat zit er in Spruzit-R van Ecostyle?

Spruzit-R is gemaakt van koolzaadolie en pyrethrum: een werkzame stof uit margrietachtige bloemen. Deze stof breekt binnen 24 uur af onder invloed van licht en lucht. Spruzit-R is dus niet giftig, en er blijft geen reststof achter in de natuur en het milieu. Het blijft nog steeds verstandig om binnenshuis te sprayen, waar geen andere (nuttige) insecten zijn. Spray bijvoorbeeld in de badkamer, waarbij je het putje afdekt met een doek, zodat er geen vloeistof het riool in gaat.

Spray of concentraat tegen trips: wat is beter?

Een concentraat meng je zelf met water en stop je in je eigen plantenspuit. Daardoor is concentraat veel goedkoper dan een kant en klare spray in een wegwerp-sprayflacon. Spruzit-R van Ecostyle is op bol.com bijvoorbeeld verkrijgbaar is als spray (17,50 euro voor 750 ml) en als concentraat (17,50 euro voor 10 liter!).

Trips bestrijden: 3 opties

Optie 1 bij een kleine plaag: Zet natuurlijke vijanden in. Dat is een zakje met kleine beestjes die je aan je plant hangt die vervolgens de trips opeten en daarna zelf ook dood gaan. Dit is de meest natuurlijke methode van plaagbestrijding. Combineer roofmijten met aaltjes voor effectieve bestrijding, je koopt ze bijvoorbeeld online bij Insect Heroes. De aaltjes doe je bij het water wat je aan je planten geeft, waarna ze de poppen van de trips in de potgrond onschadelijk maken. Bijkomend voordeel: ze pakken ook de larve van de varenrouwmug aan! Hier vind het combi-pakket met beide beestjes bij Insect Heroes.

Optie 2 bij een kleine plaag: Je kunt ook de plaag proberen te bestrijden met deze neemolie die verkrijgbaar is via Bol.com, of zelf een mix maken met 1 liter water, 20ml spiritus en 20 ml groene zeep. Spuit je plant helemaal in, tot dat de bladeren druipen. Zowel de onderkant als de bovenkant van de bladeren moeten nat zijn en ook de stengels. Je wilt elk beestje raken. Ik doe dit vaak in de douche, zodat het niet erg is dat je plant druppelt. Dit middel kun je ook preventief inzetten om je planten meer resistent te maken tegen ongedierte.

Optie 3 bij een hardnekkige plaag: Sprayen, sprayen, sprayen! Koop een natuurlijke spray die speciaal tegen trips werkt. Bijvoorbeeld deze Spruzit-R spray van Ecostyle op Bol.com. Dieze biologische spray is ook beschikbaar als concentraat, zodat je het in je eigen plantenspuit met water kunt mengen.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer posts over beestjes op je planten: