Groene vangplaten tegen rouwvliegjes: mooier, duurzaam en effectief

Ben je al bekend met gele vangplaatjes om bij je planten te zetten? Deze vangkaarten zijn ideaal om rouwvliegjes en trips mee weg te vangen, het zijn een soort plakstrips tegen vliegjes in je planten. Zo ben je een eventuele plaag van die vervelende potgrondvliegjes voor.

Jammer genoeg zien die opvallende gele plastic vangkaarten er niet mooi uit tussen je kamerplanten, dat moet beter kunnen toch? Echt wel! Daarom ben ik zo blij dat er nu groene vangplaatjes te koop zijn die gemaakt zijn van karton in de vorm van een mooi Monstera blad. Zo vang je effectief vliegjes weg en kan je er zelf ook nog van genieten! In dit artikel lees je mijn ervaring met deze nieuwe groene vangplaatjes en hoe je ze het beste kunt gebruiken:

Mijn ervaring met de groene vangplaatjes

Ik heb de groene vangplaatjes nu een week bij mijn Philodendron Splendid geplaatst, omdat daar al een paar weken rouwvliegjes omheen vliegen. Zo kan ik in de gaten houden of ik zwaarder geschut in moet zetten. Verder in dit artikel lees je wat je nog meer kunt doen om de rouwvarenmug te bestrijden. De vangplaten doen hun werk en na een week zitten er al een aantal vliegjes op, en de groene vangplaat ziet er nog mooi uit zoals je op de foto kunt zien. Tot nu toe valt de vangst nog mee, maar ik hou het in de gaten. Omdat ik de vangplaatjes nog maar net in gebruik heb, zal ik zo nu en dan een update over mijn ervaring plaatsen.

Hoe gebruik je de vangplaatjes in je plant?

Het gebruik van vangplaten is simpel: je steekt een vangplaat in de grond bij een plant die vatbaar is voor rouwvliegjes of trips. Nadat je de vangplaat in de grond hebt gestoken haal je het folie langzaam van boven naar beneden van de plaklaag, zodat er geen aarde op komt en de vliegjes of trips er vervolgens op blijven plakken. Heb je een grote rouwvliegjesplaag? Gebruik dan meerdere vangplaatjes, zodat je sneller van de plaag af bent. Je kunt ze in de potgrond steken, dat is voor rouwvliegjes het handigst, maar ook in de plant hangen. Bij trips is dit aan te raden aangezien de trips zich op de bladeren bevinden.

Zijn gele of groene vangplaten beter?

De nieuwe Sticky Leaf vangplaatjes van Insect Heroes zijn groen, terwijl vangplaatjes meestal geel zijn. De groene kleur is volgens wetenschappelijk onderzoek extra aantrekkelijk voor trips en dan specifiek de echinotrips, waardoor deze vangplaatjes dus effectiever zijn tegen echinotrips dan de gele vangplaatjes. Voor andere trips en rouwvliegjes maakt de kleur niet uit, maar vliegen ze er wel (net als bij gele vangplaatjes) tegenaan. De groene vangplaatjes zijn dus in een enkel geval echt ‘beter’, maar zien er vooral veel mooier uit dan gele vangplaatjes. Ze vallen tussen je planten minder op dan de gele vangplaatjes, en met de leuke Monstera-vorm is het meteen een match.

Duurzame vangplaatjes tegen beestjes

De meeste vangplaten om rouwvliegjes mee te vangen zijn gemaakt van plastic, wat natuurlijk niet duurzaam is voor een product dat alleen een tijdje bij je plant staat en vervolgens de prullenbak in gaat. Deze groene vangkaarten gaan op den duur ook de prullenbak in, maar ze zijn gemaakt van papier uit landbouwafval en zitten in een papieren verpakking. Door de behandeling van het papier kan het vangplaatje nog steeds in de potgrond staan, ook als je je plant water geeft. Je plant beschermen tegen rouwvliegjes of trips wordt zo een stukje milieuvriendelijker. De groene vangplaatjes zijn alleen online te koop online bij Insect Heroes onder de naam Sticky Leaf groen mini vangplaatjes.

Rouwvliegjes bestrijden met vangplaten

Je kunt de vangplaatjes inzetten bij het bestrijden van rouwvliegjes. Als je de vangplaatjes combineert met Felti aaltjes, ben je de plaag zo meester: de aaltjes pakken de larve in de grond aan en de vangplaatjes vangen de volwassen vliegjes weg, waardoor ze geen nieuwe eitjes meer leggen in de potgrond. Tip: ga voor de voordelige combideal met groene vangplaatjes en Felti aaltjes. Meer weten over aaltjes? Lees mijn artikel over rouwvliegjes en het bestrijden ervan.

Tot wanneer gebruik je de vangplaatjes tegen rouwvliegjes?

Als je verlost bent van de plaag, zijn de vangplaatjes nog steeds erg nuttig. Door een aantal vangplaatjes te hebben staan, bijvoorbeeld bij planten die eerder geïnfecteerd waren door de varenrouwmug, kun je goed in de gaten houden of ze weer terug komen. Controleer zo nu en dan de plaatjes, zodat je direct ziet wanneer er weer vliegjes op landen. Misschien blijft het bij een enkel vliegje en voorkom je een nieuwe infectie met de plaatjes. Komen ze toch voller te zitten? Dan kan je nog een keer Felti aaltjes inzetten.

Trips bestrijden met vangplaten

Vangplaatjes tegen trips zijn vooral effectief als controlemiddel. Door de vangplaatjes bij je plant te hebben staan, of tussen de bladeren te hebben hangen, kun je goed in de gaten houden of de trips misschien terugkomt. De vangplaatjes werken niet voldoende wanneer je ze als enige middel tegen de trips inzet, met alleen vangplaatjes kom je dus niet van je tripsplaag af. Je kunt de bestrijding beter combineren met Carna gaasvlieglarves en Felti aaltjes. Lees voor meer informatie mijn artikel over het bestrijden van trips in je kamerplant. Omdat trips niet zo goed kunnen vliegen, kan je ervoor kiezen de vangplaat dichterbij de plaag tussen de bladeren te hangen. Zo vang je de trips effectiever weg.

Hoe lang kan je vangplaatjes gebruiken?

Vangplaatjes kunnen makkelijk een aantal maanden bij je planten blijven staan. Vooral als een vangplaat er alleen staat om een eventuele nieuwe plaag in de gaten te houden, kan deze blijven staan tot de plaklaag niet meer plakt. Het kan zijn dat het kaartje na verloop van tijd een beetje ombuigt. Het vangplaatje bevat lijm dus kan niet bij het oud papier maar bij het restafval. Gooi het vangplaatje pas in de vuilnisbak als hij helemaal vol zit, of niet meer plakt.


Samenwerking 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes, een bedrijf met een duurzame missie dat natuurlijke vijanden tegen ongedierte in je planten aanbiedt. Hun doel is om ons gifvrij van onze kamerplanten te laten genieten. Hun biologe Laura Vriend heeft bijgedragen aan de juiste kennis en je vindt affiliate linkjes naar hun producten in dit artikel. Samen zijn we voor het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in je kamerplanten!


Droom jij van een huis vol planten? Dan is dit boek voor jou.

Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen? Met dit kamerplanten boek leer je het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde posts over beestjes: