Wolluis bestrijden in je kamerplant: zo kom je er vanaf met natuurlijke bestrijding
Schadelijke beestjes in je plant, je wil er eigenlijk niet aan denken. Maar toch gebeurt het soms dat een ongewenst diertje je plant weet te vinden en aan jouw frisse blaadjes gaat knagen.
Eén van die beestjes is wolluis: kleine wollige pluisjes die er nog best schattig uitzien, maar helaas wel schade aan je plant aanrichten. Hoe je ze herkent en hoe je wolluis kunt bestrijden vertel ik je in deze blog. Als je dit hebt gelezen weet je wat voor schade ze aan je planten veroorzaken, de levenscyclus van de wolluis en hoe je ze weer weg krijgt.
Lees lekker verder of ga direct naar:
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes. Samen zijn we voor het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in je kamerplanten.
Wat is wolluis?
Wolluis is een kleine rozekleurige beestje van zo’n 3 tot 6 millimeter groot. De wolluis lijkt op een kleine, pluizige pissebed. Het lijf van de vrouwelijke wolluis is bedekt met een witte wax, wat ze het wollige uiterlijk geeft. Niet alleen haar eigen lijf beschermt ze met de witte wax, ook over de eitjes wordt een wollig webje gesponnen. Het lijkt haast wel alsof er witte plukjes schimmel op je plant zit, maar bij nadere inspectie zie je toch dat het een beestje is. De wolluis zit graag in de bladoksels, op de stam en langs de nerven van het blad van je kamerplant. Ze kunnen wel bewegen, maar zullen geen grote afstanden afleggen. Ze zitten graag bij elkaar op een kluitje, waardoor je ze gemakkelijker ziet.
Er is ook een luis die buiten voorkomt en ook wolluis wordt genoemd. Deze vind je bijvoorbeeld op Hortensias. Dit is een ander soort luis dan de wolluis die op kamerplanten voorkomt en zal verder ook niet hier behandeld worden. Dan is er ook nog de wolluis die juist op de wortels van je kamerplant zit. Die zie je niet, totdat je je plant uit de grond haalt en de wortels bekijkt. Omdat deze op een andere manier bestreden moet worden, laat ik hem in dit artikel ook buiten beschouwing.
Wat doet wolluis met je plant?
Wolluis leeft van de sappen uit je plant. Het volwassen vrouwtje en de larvenprikken gaatjes in de oppervlakte van je plant om zo het plantensap uit je plant te zuigen. Het volwassen mannetje heeft als enig doel zich voort te planten en eet niet van je plant. Door het opzuigen van de sappen, raakt je plant verzwakt en gaat de algehele gezondheid van je plant achteruit. Als gevolg hiervan zie je vervormde groei of gele blaadjes aan je plant en bij een fikse besmetting kan je plant er aan onderdoor gaan. De wolluis scheidt ook honingdauw uit, wat voor een plakkerig laagje op de bladeren en rondom je plant kan zorgen. Als het echt tegen zich, trekt deze honingdauw ook nog schimmels aan.
Wat is de levenscyclus van wolluis?
De eitjes van de wolluis komen ongeveer 7 tot 10 dagen nadat ze zijn gelegd uit. De larven kunnen zich goed verplaatsen en gaan verschillende fases door tot ze volwassen zijn. Een volwassen mannetje heeft vleugels, maar geen mond en heeft als enige doel zich voortplanten. Een volwassen vrouwtje legt tussen de 100 tot 600 eitjes in een keer, afhankelijk van de temperatuur en de specifieke soort en sterft daarna. De hele levenscyclus van een wolluis duurt ongeveer 30 tot 90 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Als het warmer is, gaat het sneller dan bij lage temperaturen. Daarom vormen ze in de zomer vaak een groter probleem, dan in de winter.
Wolluis, zo kom je er weer vanaf!
De eerste actie die je onderneemt als je wolluis hebt gespot, is je plant in quarantaine zetten. Zo voorkom je dat hij andere planten besmet en het probleem groter wordt. Zet hem in een aparte ruimte, of als dat niet kan, in een afgesloten doorzichtige plastic zak die je zo nu en dan even lucht. Zorg er op z’n minst voor dat de bladeren geen andere planten aanraken, zodat de wolluis niet kan overlopen.
Daarna kun je verschillende routes kiezen om de wolluis te bestrijden. Je kunt onder andere aan de slag gaan met sprays of met natuurlijke vijanden.
Wolluis handmatig verwijderen
Een kleine infectie van wolluis kan je met de hand verwijderen. Gebruik hiervoor een wattenstaafje gedoopt in spiritus. Hiermee stip je de wolluizen en de wollige eizakjes aan en verwijder je ze van de plant. Het is een uitdaging om alle beestjes en eitjes in één keer weg te krijgen, dus controleer je plant een periode lang elke dag en verwijder nieuwe beestjes. Blijkt de infectie toch te groot? Kijk dan naar de volgende stappen.
Sprays
Je kunt wolluis ook bestrijden met een spray. Er zijn er verschillende op de markt, maar let op dat hij specifiek voor wolluis geschikt is. Sommige sprays kunnen namelijk niet door het wollige beschermlaagje heen. Spray je plant zo in dat zowel de bovenkant, als de onderkant, als alle hoekjes en gaatjes goed vochtig zijn. De spray moet het beestjes echt raken, voordat het effect heeft. Herhaal de behandeling na twee weken nog een keer, zodat eventuele achterblijvers of vers uitgekomen eitjes ook bestreden worden.
Het regelmatig gebruiken van een chemische spray kan ervoor zorgen dat een populatie na een tijd resistent wordt. Bij het inzetten van natuurlijke vijanden, voorkom je dit probleem. Daarmee voorkom je ook gelijk het gebruik van gif in je kamerplant. Lees dus vooral even verder.
Natuurlijke vijanden
Je kunt de wolluis effectief bestrijden met natuurlijke vijanden. Dit zijn andere beestjes, die de wolluis aanvallen en opeten. Dit klinkt heel spannend, maar dat valt best mee! Je koopt de natuurlijke vijanden online, want ze zijn niet lang houdbaar. Nadat ze op je deurmat zijn geland, zet je ze zo snel mogelijk in.
Insect Heroes verkoopt het lieveheersbeestje Crypto als biologische bestrijder die alle soorten wolluis kan bestrijden. Het zijn de larven van dit lieveheersbeestje die je op je plant uitzet. Ze lijken verdacht veel op de wolluis zelf, maar zijn een stuk groter en bewegen veel sneller. De larve eten tot wel 30 wolluizen per dag. Je koopt de larve online en strooit de inhoud van het zakje in de kleine uitzetbakjes, van waaruit de Crypto op pad gaat. Strooi ze zo dicht mogelijk bij de besmetting uit om je van succes te verzekeren.
Om de Crypto larve hun werk succesvol te laten doen, zorg je ervoor dat je plant niet in de volle zon staat en het minimaal 15 graden is. Het effectiefst werken ze bij 22 tot 28 graden. De larven van de Crypto leven ongeveer een maand, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die ze vinden. Daarna kunnen ze zich ontwikkelen tot volwassen kevertjes die ook wolluis eten, al gebeurt dit meestal niet vanwege voedseltekort. Het kan soms nodig zijn om de Crypto larve nog een keer toe te passen, om achterblijvers of een achtergebleven eitje ook op te ruimen.
Wat doe je preventief tegen wolluis?
Een plant die in goede gezondheid is, is beter bestand tegen een plaag. Dus zorg dat jouw plant voldoende licht, water en organische voeding krijgt. Wolluis verspreidt zich voornamelijk via kleding of via een besmette plant die met andere planten in aanraking komt. Alleen de mannelijke wolluis kan vliegen, maar zijn enige doel is om vrouwtjes te bevruchten. Daarom heeft hij geen mond en kan hij dus geen schade doen aan je planten. De larve en de volwassen vrouwtjes kunnen niet vliegen. Controleer een plant vers uit het tuincentrum altijd goed, voordat je hem bij nieuwe planten zet. Je kunt de beestjes makkelijk verspreiden als je een besmette plant hebt aangeraakt, dus was je handen als je met een besmette plant bezig bent geweest.
Welke planten zijn gevoelig voor wolluis?
Van vetplanten tot bananenplanten, wolluis kan helaas op allerlei kamerplanten voorkomen. Waar vetplanten vaak minder aantrekkelijk zijn voor ongedierte, is dat bij wolluis niet van toepassing. Ze kunnen zelfs op cactussen voorkomen. Let wel op dat je de aureolen, de punten waar de cactusdoorns uitgroeien, niet verward met wolluizen. De aureolen zijn vaak ook wit en pluizig, maar bevinden zich alleen bij de doorn, waar de wolluis zich ook verder over de plant verspreid. Planten waar wolluis erg van houden zijn onder andere Hoya’s, palmen en orchideeën.
Kun je 100% van wolluis afkomen?
Je plant kan weer helemaal vrij zijn van wolluis, maar bij sommige planten is dat verdomd lastig. Vooral planten met heel veel hoekjes en gaatjes waar de wolluis zich perfect in kan verstoppen (zoals bij palmen) is moeilijk om helemaal schoon te krijgen. Daarom is het belangrijk om je plant in ieder geval in de eerste periode na de bestrijding met de Crypto larve goed in de gaten te houden. Dat geldt voor alle bestrijdingsmethodes. Helaas kan het beestje altijd weer terugkomen, via je kleding of een andere besmette plant, dus hou altijd je ogen open als je je planten water geeft, want hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker je er weer vanaf komt. Heb je al een paar maanden geen wolluis meer gezien? Gefeliciteerd! Je plant is echt wolluis vrij.
Samenwerking
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Insect Heroes, een bedrijf met een duurzame missie dat natuurlijke vijanden tegen ongedierte in je planten aanbiedt. Hun doel is om ons gifvrij van onze kamerplanten te laten genieten. Hun biologe Laura Vriend heeft bijgedragen aan de juiste kennis en je vindt linkjes naar hun producten in deze tekst.
Droom jij van een huis vol planten? Dan is dit boek voor jou.
Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen? Met dit kamerplanten boek leer je het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com