Plantenvraag: Wat zijn die kleine zwarte vliegjes in mijn plant en potgrond?
’Beste Mama Botanica, ik heb allemaal kleine zwarte vliegjes in huis, ze zitten in mijn planten en op de potgrond. Ik dacht dat het met de zomer te maken had, maar de kleine zwarte beestjes blijven maar komen. Hoe kom ik van deze kleine vliegjes af?’ - Lucinda
Met Mama Botanica help ik jou op weg met de verzorging van je kamerplanten. Daarom geef ik hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over deze vervelende kleine zwarte vliegjes in je plant: rouwvliegjes.
Hoi Lucinda! Ai, die vervelende kleine vliegjes in huis! Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden varenrouwmuggen genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes, potgrondvliegjes of ‘die kleine irritante beestjes’! Ze verraden zichzelf vooral, omdat ze graag rondom je planten en boven je potgrond zijn, maar ze vliegen ook wel eens op andere plekken in je huis (of heel irritant, precies voor je gezicht!)
Probleem: Kleine vliegjes in huis
De vliegjes zelf zijn eigenlijk onschuldig, ze leven maar een paar dagen en vinden dan een rustig plekje om te sterven. Maar waar deze mugjes het meest van houden, is de vochtige potgrond waar je planten in staan. Daarin leggen ze eitjes, zo’n 200 per keer, en uit die eitjes komen larven die wel schade aanrichten. Deze kunnen van de wortels van je plant eten. Dat kan blijvende schade veroorzaken, vooral je plant nog klein is. Na drie weken eten, verpoppen de larven en veranderen ze in nog meer irritante kleine vliegjes in huis. Hieronder vind je drie oplossingen.
1: Potgrond droog houden tegen vliegjes in huis
Één van de eerste dingen die je kunt doen, als je een paar rouwvliegjes rond ziet vliegen, is je potgrond droger houden. Dan kunnen ze geen goede plek vinden om eitjes te leggen en is het op een gegeven moment gedaan. Maar sommige planten houden daar niet echt van, vooral als je planten hebt die van vochtige grond houden.
Een methode die vooral preventief goed werkt is een laag zand op de potgrond leggen. Het zand droogt eerder uit dan de grond eronder, waardoor de vliegjes geen eitjes meer gaan leggen. Dit werkt preventief goed, maar als de infectie al flink op gang is, helpt dit niet genoeg om er helemaal vanaf te komen. De larven die al in de grond zitten, blijven namelijk wel leven.
Ik heb ook gehoord over oplossingen met water en kaneel, maar dat heb ik zelf nooit geprobeerd. Dus ik weet niet of dat echt effectief is. Ik hoor over verschillende resultaten bij deze methode. Sommige waren succesvol en andere niet. Mocht je het proberen, laat me dan even weten of het effectief heeft gewerkt!
2: Gebruik aaltjes tegen rouwvliegjes in je plant
De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood. Hierbij is het belangrijk dat je de grond juist wel licht vochtig houdt, zodat de aaltjes zich goed kunnen voortbewegen. Is de grond erg droog voordat je de aaltjes uit wilt zetten, dan is het goed de aarde eerst al te bevochtigen en daarna pas de aaltjes erop te gieten. Als je ze op droge aarde giet, dan heb je grote kans dat een deel van de aaltjes uit de pot lopen. De aaltjes planten zich voort zolang er larven zijn en de grond vochtig is. Zodra de besmetting voorbij is, sterven de aaltjes ook.
Deze aaltjes kun je het best online kopen, bijvoorbeeld deze aaltjes van biogroei op Bol.com. Koop ze online en laat ze thuisbezorgen, want ze moet snel toegepast worden, het zijn immers levende beestjes. Één verpakking is meestal ruim voldoende, maar je kunt ze ook gerust aan je planten geven die niet besmet zijn als je ze over hebt. Ze kunnen alleen maar goed doen in de grond en infecteren bijvoorbeeld ook de poppen van trips!
Met deze aaltjes pak je de larven in de grond aan, maar je zit natuurlijk nog wel met de vliegjes in de lucht. Die wil je zoveel mogelijk wegvangen, zodat er niet per ongeluk eentje overblijft die een nieuwe familie kan stichten. Je reflexen worden er heel snel van als je probeert ze allemaal dood te slaan, maar je kunt ze ook op andere manieren vangen.
3: Plaats gele vangplaatjes tegen rouwvliegjes
Om de hoeveelheid mugjes in toom te houden tijdens de bestrijding, gebruik ik gele plakplaatjes, zoals deze eco-vriendelijke vangplaatjes tegen rouwvliegjes op Bol.com. Dit doe ik vooral bij planten waar veel mugjes te vinden zijn. De mugjes blijven plakken en gaan zo dood. Als je de plakplaatjes een beetje in de gaten houdt, kun je ook goed zien of de plaag al minder wordt. Als het goed is, komen er steeds minder nieuwe mugjes, maar het kan wel een week of twee duren voordat alle mugjes dood zijn. Deze plaatjes werken ook preventief goed en laten snel zien als er een nieuwe plaag opkomt. Tip: Je kunt op bol.com ook een goedkoop combi-pakket kopen met de aaltjes en de gele vangplaatjes, dan wordt het morgen bezorgd en kan je meteen aan de slag om van die vervelende beestjes af te komen.
Potgrond vervangen lost het probleem van rouwvliegjes niet op
Soms kom ik advies tegen dat zegt alle potgrond te vervangen als je een grote infectie hebt. Dat raad ik niet aan. Ten eerste is het heel lastig, en stressvol voor je plant, om alle aarde tussen de wortels weg te krijgen. En ten tweede ben je dan nog steeds niet zeker dat alle larven en eitjes weg zijn. En de mugjes die nog rondvliegen, gaan gewoon in de nieuwe potgrond eitjes leggen. De aaltjes werken dan echt veel effectiever en zijn beter voor je plant, omdat die er geen enkele stress van ondervindt.
Nieuwe video: Zo gebruik je aaltjes tegen rouwvliegjes
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com