Zwarte vliegjes in nieuwe potgrond? Dit is wat je kunt doen

Ga bij voorkeur voor turfvrije potgrond, dat is beter voor de wereld.

Plantenvraag: In welke nieuwe potgrond zitten geen zwarte vliegjes?

’Hoi Iris. Wat is nou goede potgrond? Ik heb na het oppotten van m’n gewortelde stekjes overal kleine vliegjes/mugjes die dus blijkbaar in die potgrond zaten. Zo balen. Alvast bedankt’

- Remy

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

Hoi Remy, fijn dat je je stekjes in de grond hebt gezet, maar balen natuurlijk dat je meteen vliegjes bij je plantjes ziet. Die vliegjes zijn rouwvliegjes, of officieel varenrouwmugjes. Het zijn veel voorkomende ongedierte die niet altijd even schadelijk zijn (maar vaak wel vreselijk irritant). Waarom ze in zakken met nieuwe potgrond zitten en wat voor actie je kunt ondernemen tegen deze beestjes, lees je hieronder.

Waarom zitten er in nieuwe zakken potgrond kleine zwarte vliegjes?

Een nieuwe zak potgrond, dat zou toch helemaal in perfecte staat moeten zijn? Hoe kan het nou dat daar vliegjes in komen? Helaas gebeurt het regelmatig dat er rouwvliegjes in een zak potgrond zitten, terwijl je die net hebt gekocht. De voornaamste oorzaak is dat de samenstelling van potgrond erg is veranderd. Er wordt gelukkig veel minder turf gebruikt, dat is beter voor de wereld (lees meer over de nadelen van turf), maar niet perse beter voor de hoeveelheid vliegjes. Turf en ook kokosvezels zijn grondstoffen waar rouwvliegjes niet in grote getalen op af komen. Wat nu steeds vaker wordt gebruikt zijn grondstoffen als groencompost en houtvezels. Deze grondstoffen trekken veel meer vliegjes aan dan potgrond op basis van turf of kokosvezels. Zo kan een zak potgrond die al lange tijd in het tuincentrum ligt, geïnfecteerd raken met rouwvliegjes, nog voordat de zak bij jou thuis is.

Stekjes verpotten. Foto: Aline Bouma

Welke potgrond heeft geen rouwvliegjes?

Dit is echt zo lastig te zeggen. Het is dus zeker niet zo dat het ene merk wél rouwvliegjes heeft en het andere niet. Als een zak al lang bij het tuincentrum ligt, kan een perfect goede zak potgrond toch geïnfecteerd raken. Zelfs als het lijkt alsof er geen gaatjes in de zak zitten, kunnen er via de kleinste kiertjes toch vliegjes naar binnenkruipen. En omdat er steeds meer turfvrije potgrond beschikbaar is, is het risico op rouwvliegjes nu eenmaal groter. Je kunt nog kiezen voor een potgrond op basis van kokosvezel en weinig andere toevoegingen. Daar komen rouwvliegjes dus minder op af. En het is altijd belangrijk om de zak goed te bekijken. Zie je al rouwvliegjes vliegen? Ga dan voor een andere zak.

Zijn rouwvliegjes schadelijk voor stekjes?

De vliegjes zelf doen niet zoveel schade aan je plant, maar ze leggen wel eitjes in vochtige potgrond. En de larve die uit de eitjes kruipen, eten organische materiaal. Dat kunnen ook de wortels van je plant zijn. Volwassen planten hebben daar vaak niet veel last van. Zij hebben een gezond en stevig wortelgestel die best wat kan hebben. Maar stekjes zijn veel kwetsbaarder. De wortels zijn nog niet of nauwelijks ontwikkeld. Schade in deze fase kan betekenen dat je stekje het niet redt.

aaltjes

Aaltjes in poedervorm

Rouwvliegjes bestrijden bij stekjes

Een advies wat je vaak tegenkomt bij rouwvliegjes is om de aarde te vervangen. Nou heb je net gelezen dat ook in nieuwe potgrond regelmatig rouwvliegjes zitten en dat dat niet echt te voorkomen is. De potgrond vervangen zou ik ook zeker niet adviseren. Maar vooral bij stekjes is het wel belangrijk om actie te ondernemen, omdat de wortels nog kwetsbaar zijn. Zie je dus rouwvliegjes bij je stekjes, ga voor de aaltjes-methode om ze weg te krijgen. Aaltjes, of nematoden, zijn microscopisch kleine wormpjes die je online kunt bestellen, bijvoorbeeld deze aaltjes van Biogroei via bol. Ze landen in een pakketje in je brievenbus en je kunt ze oplossen bij het water dat je aan je planten geeft. De aaltje bestrijden de larven en eitjes van rouwvliegjes. Het is een heel effectieve manier om van de rouwvliegjes af te komen. Bekijk ook de instructievideo waarin ik laat zien hoe je aaltjes toepast. Combineer de strijd met deze gele vangplaatjes via bol, zodat je ook de volwassen vliegjes wegvangt.

Foto: Aline Bouma

Nog een paar tips tegen rouwvliegjes

  • Maak je potjes goed schoon voordat je er een plant inzet. Dat is belangrijk wanneer je potten hergebruikt. Een simpel sopje in hierbij al voldoende. Zo voorkom je dat een eventuele oude infectie overspringt naar een nieuwe plant.

  • Bewaar je zak potgrond in een afgesloten bak of doos. Zo voorkom je dat de nieuwe potgrond thuis geïnfecteerd wordt.

  • Laat de potgrond, als je plant het aankan, droogvallen tussen twee water giften door. Rouwvliegjes houden van vochtige potgrond, dus als die er niet is, gaan ze op zoek naar een andere plek.

  • Eventueel kun je je stekjes ook op hydrocultuur zetten. Daarin leggen rouwvliegjes geen eitjes. Lees erover in mijn blog Zo zet je je planten op hydrocultuur.

Gerelateerde blogs

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde artikelen over rouwvliegjes