Rouwvliegjes: zo kom je van ze af (artikel + video)

Je kent ze vast wel, die irritante kleine zwarte vliegjes die rondom je planten vliegen. Deze vliegjes lijken wat op fruitvliegjes, maar zijn een stuk kleiner. In dit artikel en onderstaande video vertel ik hoe je verlost raakt van deze kleine vliegjes! Ze heten varenrouwmug, maar worden ook rouwvarenvliegjes of rouwvliegjes genoemd, en in dit artikel deel ik mijn ervaring met rouwvliegjes en de beste methode om er vanaf te komen.

De vliegjes zelf zijn eigenlijk onschuldig, ze leven maar een paar dagen en vinden graag een vochtig plekje om te sterven, zoals ze bij mij vooral in het water van mijn stekjes doen. Maar waar deze mugjes het meest van houden, is de vochtige potgrond waar je planten in staan. Daarin leggen ze eitjes, zo’n 200 per keer, en uit die eitjes komen larve die wel schade aanrichten. Ze eten namelijk van de wortels van jouw plant. Dat kan blijvende schade veroorzaken, vooral je plant nog klein is. Na drie weken eten, verpoppen de larve en veranderen ze in nog meer irritant vliegjes.

Bestrijding met huis tuin en keukenmiddeltjes

Één van de eerste dingen die je kunt doen, als je een paar rouwvliegjes rond ziet vliegen, is je potgrond droger houden. Dan kunnen ze geen goede plek vinden om eitjes te leggen en is het op een gegeven moment gedaan. Maar vaak houden je planten daar niet echt van, vooral als je planten hebt die van vochtige grond houden.

In mijn vorige video vertelde ik over een methode waarbij je een laag zand op de potgrond legt. Het zand droogt eerder uit dan de grond eronder, waardoor de vliegjes geen eitjes meer gaan leggen. Dit werkt preventief goed, maar als de infectie al flink op gang is, helpt dit niet genoeg om er helemaal vanaf te komen. De larven in de grond die er al zitten, blijven namelijk wel leven. 

Ik heb ook gehoord over oplossingen met water en kaneel, en dan zal ik zeggen dat ik dat zelf nooit heb geprobeerd. Dus ik weet niet of dat echt effectief is. Ik hoor over verschillende resultaten bij deze methode. Sommige waren succesvol en andere niet. Mocht je het proberen, laat me dan even weten of het effectief heeft gewerkt! 

Tip: Aaltjes tegen rouwvliegjes

De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood. Hierbij is het belangrijk dat je de grond juist wel licht vochtig houdt, zodat de aaltjes zich goed kunnen voortbewegen. Is de grond erg droog voordat je de aaltjes uit wilt zetten, dan is het goed de aarde eerst al te bevochtigen en daarna pas de aaltjes erop te gieten. Als je ze op droge aarde giet, dan heb je grote kans dat een deel van de aaltjes uit de pot lopen. De aaltjes planten zich voort, zolang er larve zijn en de grond vochtig is. Zodra de besmetting voorbij is, sterven de aaltjes ook.

Deze aaltjes kun je online kopen, bij voorbeeld deze aaltjes van Biogroei op Bol.com die binnen 24 uur worden bezorgd. Aaltjes zijn niet te koop in tuincentra, want de aaltjes zijn levende beestjes die slechts een paar dagen houdbaar zijn. Één verpakking is altijd ruim voldoende, maar je kunt ze ook gerust aan je planten geven die niet besmet zijn als je ze over hebt. Ze kunnen alleen maar goed doen in de grond! 

Met deze aaltjes pak je de larve in de grond aan, maar je zit natuurlijk nog wel met de vliegjes in de lucht. Die wil je zoveel mogelijk wegvangen, zodat er niet per ongeluk eentje overblijft die een nieuwe familie kan stichten. Je reflexen worden er heel snel van, als je probeert ze allemaal dood te slaan, maar je kunt ze ook op andere manieren vangen. 

Om de hoeveelheid mugjes in toom te houden tijdens de bestrijding, leg ik plakstrips tegen insecten op mijn potgrond. Dit doe ik vooral bij planten waar veel mugjes te vinden zijn. De mugjes blijven plakken en zo gaan dood. Als je het plakpapier een beetje in de gaten houdt, kun je ook goed zien of de plaag al minder wordt. Als het goed is, komen er steeds minder nieuwe mugjes, maar het kan wel een week of twee duren voordat alle mugjes dood zijn. Ik heb altijd her en der in mijn huis een beetje plakpapier liggen, zodat ik makkelijk kan zien of de mugjes terugkomen of niet. Zodra mijn rolletjes plakpapier op zijn ga ik deze duurzame vangplaten tegen rouwvliegjes op Bol.com kopen, daar worden ze nog meer door aangetrokken.

Succes met die vervelende beestjes, ik hoop dat je er snel vanaf bent!


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer posts over beestjes op je planten: