Plantenvraag: Plakkerige bladeren verhelpen
’Hoi Iris. Mijn Calathea heeft plakkerige bladeren. Hoe kan dat en hoe kan ik dat verhelpen?’
- Tineke
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.
Hoi Tineke! Plakkerige bladeren op een kamerplant zijn niet fijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de bladeren van je Calathea plakkerig aanvoelen. Soms is er echt iets aan de hand en zitten er bijvoorbeeld beestjes op je plant, terwijl andere plakkerige oorzaken minder schadelijk zijn. Deze tips zijn ook van toepassing op veel andere kamerplanten. Dus heb jij last van plakkerige bladeren aan je kamerplant? Ga dan snel na wat de oorzaak ervan is en pak het probleem aan.
Plakkerige bladeren door ongedierte
Ja, vervelende beestjes op je kamerplanten beschadigen niet alleen het blad, ze kunnen je plant ook nog plakkerig maken. Dat gaat zo: bepaalde ongediertes, zoals wolluis, bladluis, dopluis en schildluis, zuigen sap uit de cellen van de bladeren. Daar zitten allerlei suikers in, die de luis later weer uitpoept in de vorm van honingdauw. Dit is een plakkerige substantie, waardoor de bladeren plakkerig worden. Het kan ook rondom de plant op de grond of de vensterbank vallen, waardoor het ook daar plakkerig wordt.
Honingdauw kan mieren aantrekken, die van het zoete goedje houden. Ook schimmels, zoals de zwarte roetdauwschimmel, kunnen gaan groeien op de honingdauw. Dat is dan zelfs drie keer pech: beestjes zuigen het sap uit je plant, de bladeren worden plakkerig én de schimmel zorgt ervoor dat de plant minder zonlicht op kan nemen door een zwart laagje op het blad.
Zo kom je van het plakkerige ongedierte af
Afhankelijk van welk beestje er in je kamerplant zit, pas je de bestrijding aan. Schildluis, dopluis en wolluis kun je bij een kleine infectie plaatselijk weghalen met een wattenstaafje dat gedrenkt is in spiritus. Hierdoor laten de beestjes makkelijk los van de plant. Herhaal de behandeling regelmatig, tot je een paar weken geen enkel beestje meer ziet. Heb je een fikse infectie? Gebruik dan een spray die specifiek tegen deze beestjes helpt, zoals de Promanal-R spray van Ecostyle via Bol.com. Als alle beestjes weg zijn, kun je je plant schoonmaken met een mengsel van water (500 ml) met groene zeep (20 ml). Spray dit op je plant of maak een doekje ermee vochtig, waarna je je plant voorzichtig afneemt.
Bladluis kan ook honingdauw afscheiden en is gelukkig makkelijker te bestrijden dan de andere luizen. Vaak is een mengsel van water (500 ml) en groene zeep (20 ml) al voldoende. Meng dit in een plantenspuit (lees hier meer over mijn favoriete plantenspuiten) en spuit je plant er volledige mee in. Je kunt je plant daarna ook afspoelen, zodat de luizen van je plant af glijden. Herhaal dit na een week nog een keer en eventueel nog een derde keer. Als het goed is, is ook de plakkerige honingdauw weg na dit proces. Als dat niet zo is, neem je je plant nog een keer af met hetzelfde mengsel en een doekje.
Bekijk hier alle artikelen over ongedierte bestrijding in je kamerplant voor nog meer tips.
Natuurlijke plakkerige afscheiding van je kamerplant
Niet alle plakkerige afscheiding wordt door beestjes veroorzaakt. Soms ligt de oorzaak bij je plant zelf. Bepaalde planten kunnen via hun bladeren vocht afscheiden, dat heet guttatie. Soms zie je druppeltjes water die aan de toppen van de bladeren hangen. Hier lees je meer over guttatie. Bij dat proces kunnen ook suikers en zouten van de plant mee naar buiten komen. Die blijven aan het blad hangen, waardoor er een plakkerig residu ontstaat. Deze plakkerigheid zit vaak op de onderkant van het blad en meer specifiek langs de nerven. De plakkerige afscheiding is dus niet schadelijk voor je plant, maar kan wel vervelend zijn als je de plant aanraakt.
Je kunt guttatie verminderen door wat minder water te geven en in de ochtend, in plaats van ‘s avonds, water geven. Voorkom ook dat je te veel plantenvoeding aan je plant geeft. Een teveel aan mineralen kan via guttatie worden afgescheiden. Gebruik bij voorkeur regenwater om je planten water te geven. Hier zitten minder mineralen in, waardoor die ook minder worden uitgestoten via het blad. Maar een klein beetje guttatie is, zoals gezegd, niet schadelijk. Je hoeft dus niet perse actie te ondernemen om dit te verminderen.
Je kunt wél de plakkerigheid aanpakken, door je plant simpelweg schoon te maken. Soms is een vochtig doekje al voldoende, soms is het fijn om een sopje met groene zeep te gebruiken. Veeg de bladeren voorzichtig schoon en haal op deze manier meteen ook al het stof van het blad. Zo krijgt je plant weer een frisse start.
Lees hier meer over het schoonmaken van je kamerplanten
Lees hier meer over plakkerige druppels op een Rhipsalis
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com