Plantenvraag: Hydrokorrels, hoe gebruik je die het best?
Hydrokorrels zijn kleikorrels die veel vocht op kunnen nemen en lucht doorlaten. In deze ‘plantenvraag’ leer ik je vier verschillende manieren om hydrokorrels het beste te gebruiken bij kamerplanten.
’Hoi Iris, ik heb een vraag over het gebruik van hydrokorrels! Wat doen die dingen nou eigenlijk en hoe gebruik je ze het best? Sommigen raden aan om ze onderop in de pot te leggen, anderen raden aan om ze bovenop te leggen en anderen mengen ze door de potgrond. Waarvoor dienen deze korrels nou echt, en bij welk type planten kan je ze gebruiken?’
- Naomi
Hoi Naomi! Zoveel mogelijkheden met die gekke kleikorrels! Hydrokorrels worden ook wel eens bij de merknaam Argex of Leca genoemd. Dat staat voor ‘Lightweight expanded clay aggregate’, oftewel ‘licht uitgezet kleiaggregaat’. Het zijn kleikorrels die zijn uitgezet door verhitting en hierdoor luchtig zijn, maar ook veel vocht op kunnen nemen.
Je kunt er van alles mee doen en bij elke methode hebben ze een ander doel. Ik zal vier verschillende manieren om hydrokorrels te gebruiken in deze plantenvraag toelichten.
1. Hydrokorrels onderin de pot
De meest gebruikte manier om hydrokorrels toe te passen is om ze onderin de pot of plantenbak te leggen. Vooral als je een plant in een dichte pot wilt zetten, wordt vaak aangeraden om hydrokorrels onder in te leggen. Wat de korrels hier kunnen doen is overtollig water opnemen en dat geleidelijk weer loslaten aan de potgrond. Dit water kan natuurlijk niet weglopen als het om een dichte pot gaat en je wilt voorkomen dat de wortels van je plant in een laag water komen te staan. Hydrokorrels kunnen hier dus bij helpen. Maar let op, als je echt veel te veel water geeft, dan kunnen de korrels dat niet meer opnemen en heb je nog steeds hetzelfde probleem.
Hydrokorrels onderin een pot met een gat zorgen ervoor dat er meer lucht bij de wortels kan komen. En wortels houden altijd van wat verse lucht. Het zorgt er echter wel voor dat er minder ruimte is voor voedzame potgrond voor de wortels om in te groeien.
Als je een heel grote pot te vullen hebt, kun je er ook voor kiezen om deze voor een deel op te vullen met hydrokorrels. Hierdoor hoef je minder potgrond te gebruiken. Dit is vooral handig als je plant nog niet heel groot is en nog niet alle beschikbare ruimte nodig heeft.
Hydrokorrels onderin de pot kun je bij elke plant toepassen.
2. Hydrokorrels bovenop de grond
Een laagje hydrokorrels bovenop de potgrond zorgt ervoor dat er uit de grond minder vocht verdampt. De potgrond blijft dus langer nat. Niet elke plant zal hier gelukkig van worden, omdat sommige planten juist niet te lang in vochtige grond willen staan. Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten, waarbij het juist goed is als de grond snel droog valt. Bij andere planten kan het ervoor zorgen dat je minder snel water hoeft te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea, Alocasia of varens. Het is wel wat lastiger om te zien en te voelen of de aarde al toe is aan extra water, omdat er een laagje bovenop ligt. Een watermeter, zoals bijvoorbeeld deze goedkope vochtigheidsmeter op Bol.com maakt het leven een stuk gemakkelijker.
3. Hydrokorrels door de potgrond heen mengen
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen. Ook zorgen hydrokorrels voor wat meer luchtigheid in de potgrond, de grond zal minder snel compact worden, wat goed is voor je plant. Je kunt dit bij alle planten doen. Voor hetzelfde effect kun je ook vermiculiet door de grond mengen, dat neemt ook veel vocht op. Wil je alleen meer luchtigheid in de grond, dan kan je ook perliet door je potgrond heen mengen, zoals bijvoorbeeld deze Bio Perliet op Bol.com.
4. Hydrokorrels in plaats van potgrond gebruiken (planten op hydrocultuur)
Je kunt planten ook volledig in hydrokorrels zetten. Dan zit er dus geen aarde meer om de wortels, maar alleen hydrokorrels. Dit heet (semi-)hydrocultuur. Dit kan met hydrokorrels, maar bijvoorbeeld ook met deze Seramis kleikorrels of deze verpakking met PON minerale gesteente op Bol.com. Door eerste een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen en dan pas je plant in de pot te zetten, zorg je ervoor dat er onderin de pot een reservoir ontstaat waar je veel water in kunt gieten. De hydrokorrels zullen het vocht opnemen en zo naar de wortels transporteren. Planten die op hydrocultuur staan hoeven veel minder vaak water, je wacht eerst tot het reservoir een aantal dagen helemaal leeg is, voordat je weer water geeft.
Een plant moet zich aanpassen aan hydrocultuur als hij eerst in de potgrond stond. Om een plant om te zetten, spoel je eerst alle aarde van de wortels. Hierna spoel je de hydrokorrels af, zodat er geen gruis meer op zit. Je vult de onderste 1/3 van de pot met hydrokorrels, zet je plant hierop en vult de pot verder aan. Eventueel gebruik je een vochtmeter of een pot met ingebouwde vochtmeter. Vul het reservoir met water en hou in de gaten wanneer deze leeg is. Een jonge plant kan zich vaak makkelijker aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden dan een oude plant. Omdat er geen voeding in de hydrokorrels zit, zal je dat regelmatig aan het water moeten toevoegen, bijvoorbeeld deze 2-componenten plantenvoeding van Cellmax op Bol.com. Al mijn tips over planten op hydrocultuur lees je in dit artikel: Zo zet je een plant op hydrocultuur
Vraag je je af hoe lang je hydrokorrels kunt gebruiken?
Hydrokorrels zijn enorm duurzaam, want je kunt ze oneindig hergebruiken. Het enige wat je zou kunnen doen is ze even wassen voor je ze opnieuw gaat gebruiken. Gooi ze dus niet weg met de oude potgrond, maar neem even de tijd om ze uit de grond te plukken om her te gebruiken. Wel zo duurzaam. Heeft er in zieke plant in de hydrokorrels gestaan? Dan kun je de korrels kort uitkoken om ervoor te zorgen dat de ziekte verdwijnt. Er zijn veel verschillende merken die hydrokorrels verkopen. Veel verschil in kwaliteit is er vaak niet, maar wel in de prijs. Op zoek naar goedkope hydrokorrels? Bekijk bijvoorbeeld deze voordeelverpakkingen van DCM, Pokon en Florentus op Bol.com.
Lees hier meer over plantenvoeding geven aan planten die op hydrocultuur staan.
Toch nog even lezen hoe je een plant het best kunt overzetten op hydrocultuur? Dat kan in dit artikel.
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.
Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com