Plantenvraag: Hoe lang kun je hydrokorrels gebruiken?
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.
’Hoi Iris, ik ben me aan het verdiepen in hydrocultuur voor een aantal planten, maar wat ik niet kan vinden is: hoe lang kan je hydrokorrels of Seramis gebruiken? Potgrond moet je namelijk 1x per jaar of in de 2 jaar sowieso vervangen. Hoe zit dat met hydrokorrels of Seramis?’
- Patricia
Hoi Patricia, wat leuk dat je wat nieuws gaat uitproberen met je planten! Ik heb nu een paar planten op hydrocultuur staan en ben er zeker enthousiast over. Als je je plant op hydrocultuur zet kan je daarvoor onder andere hydrokorrels, Seramis, Pon of vulkanische steentjes voor gebruiken. In de rest van dit artikel zal ik de term hydrokorrels voor al deze substraten gebruiken.
Hoe lang kun je hydrokorrels gebruiken?
Hydrokorrels kun je oneindig lang gebruiken. Anders dan potgrond, wat langzaam afbreekt en daardoor minder goed z’n werk doet, gebruik je bij hydrocultuur een anorganisch materiaal. Het breekt dus niet af en de kwaliteiten blijven altijd behouden. Dat betekent dat hydrokorrels altijd zorgen voor voldoende lucht rondom de wortels en voldoende vocht kunnen opnemen.
Één van de redenen om een plant op potgrond te verpotten is het geven van voldoende voeding. Bij hydrocultuur geef je de voeding juist in het water, de hydrokorrels zijn zelf geen bron van voeding voor de plant (afgezien van Pon wat wel voeding bevat, maar zodra dat verbruikt is, kun je ze hetzelfde benaderen als anders hydrokorrels). Door de juiste voeding aan het water toe te voegen, krijgt je plant voldoende voedingstoffen om te groeien.
Zelfs als je plant dood gaat, hoef je de hydrokorrels niet weg te gooien. Je kunt ze afspoelen, of als je plant ziek was, uitkoken en voor de volgende plant weer gebruiken. Hiermee is hydrocultuur duurzamer dan het gebruik van potgrond. Of dat ook betekent dat je je plant ook nooit hoeft te verpotten, lees je hieronder.
Moet je een plant op hydrocultuur verpotten?
Een plant die op hydrocultuur groeit, hoef je veel minder vaak te verpotten. Vooral als je plant al volwassen is, hoeft het bijna nooit. Natuurlijk groeit de pot vol met wortels en zullen er op een gegeven moment wortels in het waterreservoir groeien. Dat is helemaal niet erg en betekent niet dat je je plant meteen moet verpotten. Zolang er ruimte is voor de wortels, kun je je plant lekker laten staan. Je moet je plant verpotten als het waterreservoir helemaal vol gegroeid is met wortels. Het kan zelfs zo zijn dat er zoveel wortels in zitten, dat de plant uit het potje omhoog wordt gedrukt. Dan is het tijd voor een grotere pot.
Een stekje dat nog flinke groeispurts doormaakt, wil wat vaker een groter potje. Door deze te verpotten zodra er wortels in het waterreservoir groeien, voorkom je dat je de wortels te veel beschadigd bij het verpotten. Zo ondersteun je de plant in z’n groei.
Ga je je hydro-plant verpotten, dan is het niet nodig om de oude hydrokorrels tussen de wortels weg te peuteren. Je kunt je plant met korrels en al in een grotere pot zetten. Zorg ervoor dat de wortels die onderuit het potje groeide niet op een kluit in de nieuwe pot komen, maar dat ze goed verspreid over de nieuwe hydrokorrels liggen. Hierdoor zullen ze zich sneller en beter hechten aan de nieuwe korrels. Verpotten doe je het liefst in het groeiseizoen, zodat eventueel beschadigde wortels zich makkelijk kunnen herstellen. Lees alle basics over hydrokorrels nog even door en verdiep je kennis als je meer wilt weten over het overzetten van je plant op hydrocultuur.
Er zijn veel verschillende merken die hydrokorrels verkopen. Veel verschil in kwaliteit is er vaak niet, maar wel in de prijs. Bekijk bijvoorbeeld deze voordeelverpakkingen van DMC, Pokon en Florentus.
Lees hier meer over het geven van plantenvoeding aan planten op hydrocultuur.
Lees hier meer over de basis van hydrocultuur en hoe je je plant kunt overzetten.
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Droom jij van een huis vol planten? Dan is dit boek voor jou.
Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen? Met dit kamerplanten boek leer je het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com