Hydro voeding: welke voeding geef je planten op hydrocultuur?

Kamerplanten op hydrocultuur

Heb je planten op hydrocultuur of hydroponie en vraag je je af welke voeding je het beste kunt gebruiken? Het is slim om je er in te verdiepen. Want het wel of niet geven van de juiste voeding aan planten op hydrocultuur kan het verschil maken in een succesvol avontuur of een enkele reis naar de composthoop. In dit artikel leer je alles over voeding voor kamerplanten op hydrocultuur, welke voeding je het beste kunt kopen en hoe je deze gebruikt door de seizoenen heen.

Als je goed wilt zorgen voor je kamerplanten op hydrocultuur kun je het heel ingewikkeld maken, maar ook heel makkelijk. En dat laatste gaan we in dit artikel doen. Samen duiken we in het belang van voeding voor je plant op hydrocultuur, begrijp je hoe vaak, wat voor en vooral waarom je plant in hydrocultuur voeding nodig heeft.

Lees lekker verder of ga direct naar:

Hydrocultuur is een verzamelnaam voor alle planten die met hun wortels in een anorganisch substraat staan in een pot met een waterreservoir. Deze planten halen hun vocht dus uit het water, vandaar dat voeding zo belangrijk is. De Nederlandse term hydrocultuur is hetzelfde als de Engelse term semi-hydro. Voordat je je verdiept in voeding is het belangrijk dat je weet wat hydrocultuur überhaupt is en hoe je kamerplanten kunt overzetten vanuit potgrond naar hydro. In mijn artikel Zet je plant op hydrocultuur kan je de basis teruglezen.

De meeste van mijn planten op hydrocultuur staan in zelfwaterende potten van elho, zoals deze via bol.

Waarom is voeding voor planten op hydrocultuur zo belangrijk?

Allereerst: waarom zou je voeding geven? Want misschien geef je je planten die in de grond staan eigenlijk nooit voeding en gaat dat wel prima. Maar bij planten op hydro werkt het allemaal net even anders. Planten die in potgrond staan, halen hun voeding uit de aarde en hebben zo een voedingsbuffer om hun wortels heen. Al krijgen ze nooit extra plantenvoeding toegediend, zullen veel planten in potgrond het lang volhouden. Stoffen in de aarde zullen langzaam afbreken en zo worden planten in potgrond van wat voeding voorzien.

Bij planten die op hydrocultuur staan werkt dat anders. De meeste substraten voor hydrocultuur (dat is datgene waar je je plant in zet) bevatten geen voeding. Je plant staat dus met zijn wortels in een levenloze omgeving, zonder sporenelementen of mineralen die hij op kan nemen. Die voeding moet jij dus altijd toevoegen. Anders zal je plant niet groeien, een voedingstekort krijgen en langzaam wegkwijnen.

Een dikke don’t: waarom geef je niet zomaar normale plantenvoeding aan planten op hydrocultuur?

Goed, je plant op hydro heeft dus voeding nodig. Dus je giet gewoon dezelfde voeding bij je hydro-plant als die je aan je normale planten geeft, toch? Nou nee, dat kun je beter niet doen. Veel standaard plantenvoeding is organische voeding, afkomstig van natuurlijke bronnen. Dat wil je niet in je hydro-opstelling hebben, omdat dat een anorganisch systeem is op basis van mineralen. Met de verkeerde (organische) voeding raakt je systeem uit balans. Er kunnen dan overmatig algen gaan groeien in je waterreservoir. Of het gaat schimmelen of rotten. Goor dus. 

Planten in hydrocultuur geef je anorganische (ook wel synthetische) voeding. Dat betekent dat de voedingsstoffen beschikbaar zijn in de vorm van wateroplosbare mineralen. Deze zijn direct voor de wortel opneembaar en worden ook veel sneller opgenomen dan organische voedingsstoffen, wat de groei van je planten direct bevordert.

Een theelepeltje Beautanic Lifestyle hydrocultuur voeding

Hoe vaak geef je voeding aan je planten op hydrocultuur?

Elke keer dat je je plant op hydro water geeft voeg je er voeding aan toe. Jep, ja echt. Als je het een keer vergeet, is dat geen drama. En als je voeding op is en je moet wachten tot de nieuwe batch aankomt, gaat je plant niet meteen dood. Maar verder geef je dus elke keer dat je het reservoir vult voeding. Er zit immers geen voeding in het substraat en een plant moet ergens van groeien, nietwaar?

Bij voeding die specifiek voor planten op hydrocultuur is ontwikkeld, hou je altijd de hoeveelheden op de verpakking aan. Heb je synthetische voeding die eigenlijk bedoeld is voor planten in de potgrond? Geef je plant dan een lagere concentratie dan er op de verpakking wordt aangeraden. Een kwart van de aanbevolen hoeveelheid is een goed startpunt. Je geeft het immers veel vaker en omdat de voeding direct in contact staat met de wortels, is het verstandig iets minder te geven, tot je weet dat je plant er goed op reageert. 

Plantenvoeding geef je het hele jaar door aan planten op hydrocultuur. Niet alleen in het groeiseizoen, zoals gebruikelijk is bij planten in potgrond. Dit is omdat in de winterperiode je plant ook voeding nodig heeft, al is het een stuk minder. Een plant in de potgrond haalt deze voeding uit de grond zelf. Jouw hydro-plant is aangewezen op het waterreservoir. In de winterperiode kun je de voeding wel met de helft verminderen, omdat je plant minder zal groeien dan in het groeiseizoen en daardoor minder voeding nodig heeft.

Verschillende soorten plantenvoeding die geschikt is voor hydrocultuur

Welke voeding is het beste voor planten op hydrocultuur?

Hydrocultuur voeding zijn er in verschillende soorten: in poedervorm, voorgemengde vloeistof en verschillende vloeistoffen die je zelf moet mengen voordat je het aan je planten geeft. Toen ik net begon met hydrocultuur gebruikte ik graag de poeder van Beautanic Lifestyle, omdat het makkelijk doseert: voeg een theelepeltje voeding toe aan elke gieter van 2 liter. Via Bol is deze voeding verkrijgbaar. Dit is een perfecte voeding om mee van start te gaan.

Daarnaast is er vloeibare anorganische plantenvoeding, bijvoorbeeld de Houseplant Elixer van Hesi via Bol. Deze voeding is voorgemixt en klaar voor gebruik. Deze voeding kun je zowel voor hydrocultuur als planten in potgrond gebruiken, wel zo makkelijk. Hou dezelfde verhouding aan voor beide groeimethodes. Erg kleine planten of planten die net op hydrocultuur zijn overgezet, geef je in het begin een lagere concentratie en bouw je langzaam op.

Een voeding die specifiek voor hydrocultuur is gemaakt, is de Cellmax Hydro Grow X + Y via Bol. Deze bestaat uit twee vloeistoffen, die je net voor het water geven in je gieter mengt. Op deze manier reageren de verschillende mineralen niet met elkaar en zijn ze beschikbaar voor je planten. Je mengt 2 tot 4 ml van elke vloeistof in een liter water.

Bruine, afgestorven wortels die je makkelijk kunt verwijderen

Help, de wortels groeien in het waterreservoir bij hydrocultuur!

Geen probleem, er gaat niks verkeerd, dit hoort erbij. De wortels van je plant die in het waterreservoir groeien zijn daar precies op aangepast. Ze zullen juist genieten van de voeding in het water en niet gaan rotten (al kan er een enkele keer wel een oude wortel bruin en zacht worden, haal die dan gewoon weg). Je hoeft gezonde wortels dus niet af te knippen als ze in het reservoir groeien. Je hoeft je plant ook niet meteen te verpotten. Bij kamerplanten in potgrond is het vaak een teken dat de pot te klein is geworden, maar bij hydrocultuur zoeken de wortels al snel het vocht op. Lekker laten groeien dus. Pas als het reservoir opvallend veel sneller leeg is na het vullen, wordt het tijd om naar een grotere pot te gaan.

Stekken op water; een variant van hydroponics

Hoe zit het met planten op hydroponics en voeding geven?

Een vorm van planten kweken die verwant is aan hydrocultuur is hydroponics of hydroponie. Dat is een methode waarbij de wortels van je plant, zonder substraat, in het water staan. Misschien heb je dit weleens gedaan bij het stekken van je planten. Meestal zet je een stek na verloop van tijd wel in de grond, zodat de plant effectief verder kan groeien. Maar misschien wil je je plant wel in het water laten staan, omdat de wortels op deze manier zo mooi zichtbaar zijn. 

Om je plant mooi en gezond te houden kun je ook bij deze methode plantenvoeding gebruiken. Kies weer een synthetische voeding en niet een organische voeding om algen en rot te voorkomen. Omdat de wortels direct met het water en de voeding in contact staan is het belangrijk om op te letten bij de dosering en vooral niet te veel plantenvoeding te geven. 

Ga bijvoorbeeld voor de voeding van Beautanic Lifestyle of voeg een druppeltje Hesi Houseplant Elixer toe aan het water. Hou de wortels van je plant goed in de gaten nadat je voeding hebt gegeven, om te zien hoe ze erop reageren. Je kunt er ook voor kiezen om na een paar dagen het water te verversen, zodat de voeding niet te lang in het water blijft zitten. 

Philodendron gloriosum op hydrocultuur

De volgende stap bij de verzorging van je hydrocultuur planten

Laat het duidelijk zijn dat ik in dit artikel de makkelijkste variant van het verzorgen van planten op hydrocultuur behandel. Het is geenszins compleet en allesomvattend, maar bedoeld om je op weg te helpen bij deze toffe manier van planten kweken. Als dit nou lekker gaat en je hebt zin in meer verdieping, dan geef ik je graag een paar onderwerpen waar je verder onderzoek naar kunt doen.

Het eerste onderwerp is het meten van de pH van het water dat jij aan jouw planten geeft. In het kort: de pH-waarde heeft invloed op hoe goed jouw plant de voedingsstoffen op kan nemen. Bij een pH-waarde die te hoog of te laag is, zijn de voedingsstoffen minder goed beschikbaar voor je plant. De ideale pH-waarde ligt tussen 5.5 en 6.5. De pH van je kraanwater kan per regio verschillen, en bijvoorbeeld ook wanneer je kraan- of juist regenwater gebruikt. Met een simpele pH-tester via Bol kun je jouw water testen. Dit hoef je niet elke keer te doen, maar herhaal het regelmatig om te zien of het water uit jouw kraan of regenton stabiel is. Met een pH+ of pH- vloeistof kun je de pH zo beïnvloeden dat je planten er gelukkig van worden.

Daarnaast kun je je nog meer verdiepen in de voeding die je planten krijgen. Het is eigenlijk een hele wetenschap waar je uren in kan stoppen om er vanalles over te leren. Bekijk bijvoorbeeld het Hesi hydrocultuur pakket op Bol. Met alles en meer om je planten het beste te geven. Even een sidenote hierbij: deze methodes zijn vaak gebaseerd op cannabisteelt, dus het in bloei krijgen van planten is voor veel kamerplanten minder relevant. Duizelt het bij het lezen van dit alles, hou het dan gewoon bij de Houseplant Elixer van Hesi. Makkelijk en overzichtelijk.

Kortom je kan het zo gek maken als je wilt. Maar begin je net met hydrocultuur, hou het dan zo simpel mogelijk. Dat is wel zo leuk.

Lees meer over de basis van hydrocultuur in dit artikel.
Lees hier meer over hoe lang je hydrokorrels eigenlijk kunt gebruiken.

Heb jij een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen