Kamerplanten stekken in de herfst en de winter
Het hele jaar door kun je je kamerplanten stekken, al is het ene seizoen er meer voor geschikt dan het andere. Hoe je je planten in de herfst en de winter het best kunt stekken lees je hier. Stekken is één van mijn favoriete bezigheden met planten. Zo maak je je huis nog groener, of maak je iemand anders blij met nieuwe plantjes.
Even vooropgesteld; de beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in de lente en de zomer. Dan zitten je planten vol nieuwe energie, om snel nieuwe wortels te maken en goed te gaan groeien. Wil je je plant toch in de herfst of de winter stekken? Bijvoorbeeld omdat een plant aan het wegkwijnen is en je nog wel een gezond stuk ziet wat je kunt redden? Doe het dan vooral, ik vertel je wat je kunt verwachten en geef ik je graag wat tips om het tot een succes te maken!
Weet je nog weinig tot niks over het stekken van kamerplanten? Verdiep je dan eerst in de basis van het stekken.
Heb wat meer geduld met je stekjes in de winter
In de winter groeien planten minder snel en zal het dus ook wat langer duren voordat er nieuwe wortels zichtbaar zijn aan je stekjes. Het is dus belangrijk om wat meer geduld te hebben en het niet te snel op te geven met je stekje. Bij sommige planten duurt het tijdens het optimale seizoen al meer dan een maand voordat je nieuwe groei ziet, in de winter kan dat dus nog wat langer duren. Zolang je stekje er gezond uitziet en geen bruine zachte plekken vertoond, is het nog even wachten geblazen.
Stimuleer de wortelgroei bij het stekken in de winter
Een manier om de wortels wat sneller en steviger te laten groeien is het toevoegen van Hesi Wortel-complex, te koop via bol. Een druppel in het water maakt al een enorm verschil. Je stekken wortelen sneller en de wortels worden sterker dan zonder het complex. Ik was enorm onder de indruk van het effect bij stekken in water.
Meer kans op uitval bij het stekken
Omdat je planten in de winter niet op hun sterkst zijn, zijn de stekjes ook wat kwetsbaarder. Het is dan ook niet gek als er iets meer uitval is en er dus meer stekjes zijn die het niet redden. Als je dus toch gaat stekken, probeer dan meer stekjes te maken dan je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je straks een mooie pot vol krijgt. Controleer je stekjes ook wat vaker. Vooral als je meerdere plantjes in een potje of vaasje hebt staan. Rot bij het ene stekje, kan zomaar het andere stekje ook infecteren.
Hoe weet je of je stek rot? De stengel wordt dan bruin van kleur en voelt zacht aan. Als er nog genoeg gezond weefsel aan je stek zit, snij je het beschadigde deel weg. Maak je vaasje schoon en zet je stekken met schoon water weer terug.
Zet je stekjes in het licht
Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt krijgt in de meeste seizoenen te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. In de winter is de licht intensiteit echter veel lager en kun je sommige stekken wel hier neer zetten.
Een stek die te donker staat zal weinig en dun gaan groeien. Dat betekent dat er meer ruimte tussen de bladeren zit en je plant minder compact is. Is je plant helemaal uit vorm gegroeid? Wacht dan tot het voorjaar en snoei je stekje terug. De nieuwe groei van je plant zal compacter zijn en sommige planten zullen met meerdere takken opnieuw uitlopen, waardoor je ook nog een vollere plant krijgt.
Als het lastig is om voldoende licht voor je stek te vinden, dan kun je je stekken een goede start geven door ze onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle, ielige plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers en statieven voor stekjes kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.
Lokatie, lokatie, lokatie!
Het is het hele jaar door belangrijk om een goed plekje voor je stekje te kiezen, maar in de winter moet je hier extra scherp op zijn. Zet ze vooral niet op de tocht. In de winter is het temperatuurverschil nog groter dan in andere seizoenen. Tocht zorgt voor bladuitval en slechte groei. In extreme gevallen gaat je stekje eraan dood. Als je enkel glas hebt, zet je je planten beter niet in de vensterbank. Een andere plek die niet fijn is voor kleine plantjes is recht boven de verwarming. De warme, droge lucht die hier vanaf komt kan de bladeren uitdrogen en ook de aarde, als je stek in de grond staat, droog snel uit. Daarnaast zijn de temperatuurverschillen ook weer heel groot. Probeer een plek te vinden waar de temperatuur gematigd is en het liefst rond de 20 graden overdag is.
Een goede manier om een warme en stabiele plek voor je stekken te creëren is met en warmtemat. In dit artikel schrijf ik uitgebreid over warmtematten.
Is het tijd om je stekken te verpotten? Doe dit ook lekker binnen! Door je planten binnen te verpotten, zorg je voor zo min mogelijk schokken.
Gerelateerde blogs
Hoe koud mogen kamerplanten staan? Alles over de minimum temperatuur voor je planten
Warmtemat voor kamerplanten: zo gebruik je een verwarmingsmat om stekken op te kweken
Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com