Herfst Tips voor je Planten (video)

Herfst brengt donkere dagen met zich mee en laten planten daar nou net niet van houden! Ze hebben natuurlijk licht nodig om te groeien. Als dat licht ontbreekt, gaan ze vaak een rustperiode in. Ze doen even een stapje terug in het harde groeiproces om in het voorjaar weer opnieuw aan de gang te gaan.

Je planten reageren dus de veranderingen van de seizoenen, ondanks dat ze binnen staan. In deze video geef ik je tips en tricks om je planten gezond de herfst en winter door te krijgen: 

Daarnaast heb je je verwarming misschien ook aan staan, iets waar niet alle planten even goed mee om kunnen gaan. Daarom zal je de verzorging van je planten de komende periode een beetje aan moeten passen. 

Ik praat je even bij over luchtvochtigheid: Veel tropische planten die we in ons huis hebben, zijn een hele hoge luchtvochtigheid gewend. Als je de verwarming tijdens de koude dagen weer aanzet, wordt de luchtvochtigheid in je huis soms dramatisch laag. En daardoor kunnen je planten het best lastig krijgen.

Bruine puntjes aan bladeren, bruine randen of bloemen die verdrogen. Dat zijn allemaal effecten van een te lage luchtvochtigheid. Gelukkig kun je er wat aan doen!

Vul je plantenspuit en spray rijkelijk rondom en op je tropische planten. Alleen planten met harige bladeren krijgen liever geen druppels op het blad, omdat die makkelijk lelijke vlekken kunnen veroorzaken. Het sprayen van je planten staat los van het water geven en kun je eigenlijk niet te vaak doen. Als je last hebt van bruine randjes aan de bladeren van je planten, dan kan je zeker elke dag een rondje maken.

Een van mijn favoriete manieren om de luchtvochtigheid te verhogen is om gebruik te maken van een luchtbevochtiger, of een humidifier. Dat is een apparaat dat het werk voor jou doet en ervoor zorgt dat de hoeveelheid vocht in de lucht op peil blijft. Omdat ik veel vragen kreeg over hoe luchtbevochtigers werken heb ik een artikel geschreven met alle informatie over luchtbevochtigers voor planten inclusief een lijstje met links naar de beste luchtbevochtigers.

Je kunt ook bakjes water op je verwarming zetten of eraan hangen. Let er wel op je het water regelmatig ververst, om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën in komen.

Een schotel met water en kiezels onder een plant zorgt ervoor dat er heel plaatselijk vocht verdampt. Zorg ervoor dat de pot niet in het water staat, maar net erboven, zodat je plant niet verdrinkt door te veel water.

Wat verder helpt is je planten bij elkaar zetten. Doordat de bladeren dichterbij elkaar staan, blijft er meer vocht in de lucht hangen en verhoogt daarmee de luchtvochtigheid.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts