Plantenvraag: Kan het kwaad dat mijn klimmende plant hangt?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder antwoord op een plantenvraag.

‘Hoi Iris, ik heb een Monstera adansonii hangen in de woonkamer. En ik vroeg me af; eigenlijk zijn het van nature klimmers, kan het kwaad om hem gewoon te laten hangen? Of kan ik dan beter een plant nemen die van nature naar beneden groeit?’

- Mike

Hoi Mike! Wat goed dat je je verdiept hebt in hoe je plant van nature groeit, inderdaad als een klimmende plant! Er zijn veel klimmende planten die we vaak als hangers laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan de Epipremnum aureum, Philodendron scandens en de Scindapsus pictus. Het kan gelukkig niet zoveel kwaad om je plant hangend te laten groeien, maar het heeft wel effect op hoe hij groeit. Daar vertel ik je graag meer over!

Een klimmende plant laten hangen

Je kunt een klimmende plant prima laten hangen, de uitlopers worden steeds langer en je plant zal, mits hij op de goede plek hangt natuurlijk, gelukkig groeien. Maar er is wel een verschil wanneer deze plant kan klimmen. Veel klimmende planten die hangend groeien zullen niet hun ultieme vorm bereiken. Zolang ze niet kunnen klimmen, blijven ze in hun kindstadium. Zodra ze bijvoorbeeld aan een mospaal, of in het wild op een boom, kunnen klimmen, veranderen hun bladeren. Hierbij is het belangrijk dat de luchtwortels zich echt ergens aan vast kunnen hechten. Het gevolg is dat de bladeren vaak veel groter worden en bij sommige planten, zoals de Monstera deliciosa, meer gaten en gleuven krijgen. Hij komt in een volwassenstadium.

Als je dus graag grotere bladeren aan je klimplant ziet; zorg er dan voor dat hij kan klimmen. Gebruik hiervoor een mospaal en maak deze regelmatig vochtig, zodat de luchtwortels zich er in zullen hechten. Om echt grote bladeren te krijgen, is het natuurlijk ook belangrijk dat de plant verder goed verzorgd wordt: voldoende licht, vocht en voedingsstoffen.

Vind je je plant er zo al wel prima uit zien? Dan kun je hem lekker laten hangen. De Epipremnums die ik in tropische gebieden in bomen heb zien klimmen, waren deels ook hangplanten. Het was fascinerend om te zien hoe groot de bladeren zijn op de stengels die zich kunnen vasthechten en hoe klein ze weer worden, zodra de stengel niet meer kan klimmen. Zodra die hangers dan weer iets vonden om op vast te groeien, verschenen er weer grotere bladeren.

Overigens zal de Epipremnum zoals hij in mijn slaapkamer groeit op de foto, niet van die grote bladeren maken. De luchtwortels kunnen zich niet vast hechten aan de muur, waardoor hij niet door ontwikkeld tot dat volwassenstadium.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen