Plantenvraag: Monstera is te groot geworden
Bij sommige planten kun je niet wachten op nieuwe groei, terwijl andere planten het best wel wat rustiger aan kunnen doen. Want wat als je plant te groot is geworden, zoals het geval is bij de Monstera van Joke? Kun je hem gewoon afknippen en waar dan precies? En wat doe je met het stuk dat je hebt afgeknipt. Dat lees je allemaal in het antwoord op deze plantenvraag.
"Mijn monstera is veel te groot. Ik zou de bovenste 9 bladeren er af willen halen en daar een nieuw plant van maken. Kan dit ineens of moet ik 9 verschillende aparte stekken maken?
- Joke
Ik met mijn reuzen Monstera
Help, mijn plant is te groot!
De ene plant kun je makkelijk kleiner knippen, maar bij de andere is of voelt dat veel lastiger. Monstera’s kunnen gigantisch groot worden, dus ik snap als geen ander dat deze soms zelfs té groot wordt. Het verschilt erg per plant hoe hij in omvang toeneemt. De meeste Monstera’s groeien op een mospaal en worden daardoor vooral hoger. De Monstera op de foto hiernaast werd naast hoog ook erg breed. Dat komt omdat hij heel lange bladstelen heeft en daardoor meer ruimte inneemt.
Monstera snoeien
Je kunt een Monstera altijd snoeien om hem een kopje kleiner te maken. Knip of snij de stam een paar centimeter boven een bladoksel door. Snij hem niet te laag door, want dan beschadig je het groeipunt waar de nieuwe zijtak uit moet gaan groeien. Dit groeipunt herken je meestal als een licht bollende ovaal in de bladoksel. Het deel van de plant die nog in de pot zit gaat vanuit daar dus weer opnieuw uitlopen.
In bijna alle gevallen maakt de plant maar één uitloper en zal hij dus niet gaan vertakken. Bij sommige gerelateerde planten is dat anders, zo kan de Rhaphidophora tetrasperma (Mini Monstera) wel vertakken.
Je hoeft verder niks te doen met de wond aan de stam. Deze droogt vanzelf aan de lucht en zal niet gaan bloeden.
Groeipunt (ovale groene bultje boven mijn vinger) zichtbaar in de bladoksel van een gesnoeide Monstera plant
Monstera stekken
Nu heb je je plant gesnoeid, maar zit je nog wel met het restant wat je hebt afgeknipt. In het geval van Joke is dit een stengel met negen bladeren. Ik zou er voor kiezen om hier meerdere stekken van te maken. Éen grote stek met negen bladeren kan het erg lastig krijgen, nog meer als het gaat om grote bladeren. De stek is dan meer bezig met het onderhouden van het blad, dan met groeien van nieuwe wortels. Maak daarom van die ene stengel meerdere stekken. Een stek kan bestaan uit één stuk stengel met een blad, een groeipunt en een luchtwortel (dat bruine knobbeltje). Zet ze in het water of in de grond om te laten wortelen. Lees hier meer over het stekken van de Monstera en deze verschillende methodes.
Vind je negen stekken echt te veel en wil je liever grotere stekken maken? Kies dan maximaal 2 of 3 bladeren per stek. Eventueel verwijder je per stek het onderste blad, waardoor je meerdere luchtwortels in het water kunt zetten om te laten wortelen.
Uiteindelijk kun je 3 tot 5 stekken bij elkaar in een pot zetten, het liefst met een mospaal erbij. Zo krijg je een mooie volle plant.
Gerelateerde blogs
Monstera deliciosa (gatenplant) stekken? Zo stek je jouw plant in 3 simpele stappen!
Plantenvraag: Wat is beter, stekken direct in de grond of stekken eerst in het water laten wortelen?
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com
⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)