Plantenvraag: Kan ik mijn slappe Yucca redden?

Heb jij ook last van een slappe of hangende Yucca? Ik help jou graag met kennis over kamerplanten! Daarom geef ik hieronder een stappenplan om een zielige Yucca te redden:

Plantenvraag: “Beste Mama Botanica, ik heb een Yucca met veel emotionele waarde, maar sinds een aantal maanden ziet mijn Yucca er steeds zieliger uit. Is deze plant nog te redden? En wat is de oorzaak dat de plant zo is gaan hangen? Ik vermoed te veel of te weinig water.” - Stephanie

De zielige Yucca in kwestie

Hoi Stephanie,

Wat verdrietig om je een plant die zo belangrijk voor je is zo zielig te zien. Ik geef je graag wat tips om je plant hopelijk nieuw leven in te blazen.

Waarom hangt mijn Yucca?

De precieze oorzaak van het hangen van jouw Yucca, of ook wel palmlelie genoemd, is lastig met zekerheid te zeggen. Ik verwacht dat het komt omdat hij op het ene moment te weinig water heeft gekregen en daarna in één keer heel veel. De wortels konden die hoeveelheid vocht niet verwerken en zijn gaan rotten. De takken die nu slap hangen zien er niet zo gezond uit, ze zijn ingevallen en waarschijnlijk verdroogd. De kans dat ze weer rechtop gaan staan is heel klein, maar ik heb wel een stappenplan voor je om de plant zo goed mogelijk te redden.

Stap 1: Controleer de wortels en de stam

Allereerst moet je kijken welke delen van de plant nog gezond zijn. Dit doet je door te voelen aan de takken en de stam. Waarschijnlijk voelen de hangende takken slap aan en kun je ze zo indeuken. Ik hoop dat de dikke stam nog wel stevig voelt. Dan heb je namelijk nog een grote kans om je plant te redden.

Controleer ook de wortels van je Yucca, door hem uit de pot te halen. Voelen de wortels nog stevig aan, of zijn deze verdroogd of zacht en snotterig? Als de plant te veel water heeft gehad, heb je kans dat hij wortelrot heeft (gehad). In dat geval moet je (ongeacht het seizoen) direct actie ondernemen. De snotterige of verdroogde wortels snij je weg en de plant zet je met verse potgrond terug in z’n pot. Je hoeft niet alle oude aarde weg te halen, behalve als alles zeiknat is. Een beetje verse potgrond zal een goede kickstart vormen voor het terug groeien van de wortels. Zorg ervoor dat je plant in een pot met gaten onderin staat, zodat overtollig water weg kan lopen.

Stap 2: Snoei je Yucca

Ik ga er nu vanuit dat je plant met (deels) gezonde wortels in de verse aarde staat en dat de dikke stam nog stevig aanvoelt (zo niet, dan vind je hieronder bij stap 4 nog meer tips). De hangende takken bovenin je plant snoei je weg, door ze dicht bij de stam af te snijden of te knippen. Hierdoor heb je alleen nog een kale stam over, maar omdat deze nog stevig en gezond is, zullen er na verloop van tijd nieuwe uitlopers gaan groeien die nieuwe takken zullen vormen. Hiervoor heb je wel wat geduld nodig, het kan zomaar een paar maanden duren voordat je nieuwe groei ziet.

Verzorg je Yucca ondertussen goed door regelmatig water te geven. De plant mag tussendoor best droog vallen, dus 1x in de twee weken water geven is meestal al voldoende. Maar probeer hem niet voor lange periodes te vergeten. Is dat wel gebeurd? Geef dan niet in één keer heel veel water, omdat de plant dat dan niet kan verwerken. De Yucca is een sterke plant die beter overweg kan met te weinig water, dan met te veel water.

 

Geef je kamerplanten (en jezelf) een beetje extra liefde: bekijk mijn shop met handige plantenspulletjes

 

Stap 3: Stek je Yucca

Hebben de hangende takken nog wel gezonde toppen, dan kun je die nog stekken. Snij de takken af, totdat je ziet dat de binnenkant weer stevig en gezond is. Haal de onderste bladeren van de stek, zodat je een mooi stammetje hebt. Laat het snijvlak opdrogen en zet de gezonde stekken daarna in het water of in potgrond om te laten wortelen. In de potgrond moet je de grond licht vochtig houden tot de stekken goed gaan groeien. Bij de stekken in water heb je er minder omkijken naar: zodra de wortels een centimeter of 10 zijn kun je de stekken in de grond planten. Ververs het water regelmatig als er algen in groeien.

nieuwe uitlopers yucca

Nieuwe uitlopers van de Yucca laag bij de grond

Optionele stap 4: Red je rotte Yucca door de stam af te zagen

Als ook de grote stam van de Yucca zacht aanvoelt, is er een groter probleem. Voel van boven naar beneden of er een punt komt dat de stam wel weer stevig aanvoelt. Als de basis nog stevig is, kun je nog een reddingspoging wagen. Zaag de stam af een paar centimeter onder het punt dat hij weer stevig aanvoelt. Na verloop van tijd kan het gezond stuk van de stam weer opnieuw uitlopen. Hoe dat eruit ziet kun je op de foto hiernaast zien. Voelt de gehele stam zacht aan, dan is de wortelrot helaas te erg toegeslagen en is de plant verder niet te redden. Kijk dan of de toppen van de hangende takken nog gezond zijn en probeer die te stekken, zoals ik hierboven heb beschreven.

Wil je meer leren? Lees dan ook mijn artikel met verzorgingstips en de beste standplaats voor de Yucca

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde artikelen over water geven