Plantenvraag: Is gekookt water goed voor planten?
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik regelmatig antwoord op een plantenvraag.
’Hoi Iris, allereerst wat een fantastische site en YouTube kanaal. Ik heb veel van je geleerd. Bedankt! Mijn vraag: ik geef alleen afgekoeld gekookt water aan mijn planten. Is dit wel goed voor mijn planten?’
- Nuray
Hoi Nuray, wat een werk! Tenminste, hoe meer planten je hebt, hoe meer water je moet koken. En dat is zeker niet nodig. Er heerst soms het idee dat er te veel kalk in het kraanwater zit en dat je dat kunt verwijderen door water te koken. Helaas werkt dat niet helemaal zo.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
De vraag is dus met welke reden je gekookt water aan je planten wilt geven. Als je verwacht dat er minder kalk in zit gaat dat helaas niet op.
In Amerika komt het voor dat er fluoride en andere stoffen in het drinkwater zitten. Deze zouden uit het water verdampen als je het een tijdje laat staan. In Nederland worden zulke stoffen sinds 1976 niet meer aan het kraanwater toegevoegd, dus ook hier hoef je niet bang voor te zijn.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Ik heb al eerder een blog geschreven over de keuze tussen regenwater en kraanwater, waar ik nog meer vertel over mineralen in het kraanwater. Deze kun je hier lezen: https://www.mamabotanica.nl/blog/plantenvraag-kraanwater-of-regenwater
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com