De beste plantenspuiten voor je kamerplanten

Allerlei verschillende plantenspuiten die ik in de loop der jaren heb verzameld

Je hebt vast wel eens gehoord dat je je kamerplanten moet sprayen met een plantenspuit of mist verstuiver, maar waarom is dat eigenlijk? En wat maakt dat een plantensprayer nou goed of niet goed is, en zit er een verschil in een spraypistool en een drukspuit met pomp? In dit artikel lees je alles over de verschillende toepassingen van je plantenspuit. Van water geven en luchtvochtigheid, tot beestjes bestrijden en je planten voeden; een plantenspuit kan nog veelzijdiger zijn dan je op eerste gezicht verwacht. En planten vernevelen met zo’n plastic plantensproeier of glazen sprayfles is niet alleen goed voor de planten, maar ook voor jezelf.

Waarom moet je je plant sprayen?

Veel planten leven in tropische gebieden met hoge luchtvochtigheid. Hoge luchtvochtigheid binnenshuis zorgt voor minder bruine randjes aan de bladeren en planten die beter groeien. Afhankelijk van je huis, kan de luchtvochtigheid erg laag zijn. Je kunt de bruine randjes aan de bladeren deels oplossen door je planten te sprayen met een plantenspuit. Er zitten wel grenzen aan: als jouw luchtvochtigheid echt heel laag is (bijvoorbeeld een huiskamer met minder dan 45% luchtvochtigheid), dan zal een beetje sprayen met de plantensprayer niet voldoende verschil maken. Kijk dan naar een luchtbevochtiger om echt een verschil te maken. In dit artikel lees je alles over luchtbevochtigers en over wat een goede luchtvochtigheid voor je planten is. Weet je niet goed of je een hoge of lage luchtvochtigheid hebt? Schaf dan eerst een hygrometer aan, zoals deze handiger hygrometer op bol.

Plantenspuiten in actie. Foto: Aline Bouma

Het sprayen van je kamerplant is dus echt een extra’tje om de bladeren te verzorgen: de basis van de luchtvochtigheid in huis en de hoeveel vocht in de potgrond moet wel eerst op orde zijn.

Wanneer gebruik je geen plantenspuit?

Niet elke plant wil een hoge luchtvochtigheid of gesprayd worden. Cactussen en vetplanten kunnen prima tegen een lage luchtvochtigheid en hoeven niet gesprayd (met uitzondering bij stekken, zie hieronder). Sommige bladplanten, zoals begonia’s, krijgen juist lelijke vlekken op het blad als er waterdruppels op liggen. Ook harige bladeren en stengels, zoals die van het kindje-op-moedersschoot kun je beter niet sprayen. Besproei je plant trouwens ook niet als hij vol in de zon staat, je hebt dan kans dat het blad beschadigd.

Sprayen is geen vervanging voor water geven. Een plantenspuit is ook niet geschikt om de grond water mee te geven. Probeer droge grond maar eens echt nat te krijgen met een plantenspuit. Hoeveel je ook sprayt, vaak wordt alleen het bovenste laagje vochtig, terwijl het direct daaronder nog droog is. Als potgrond echt vochtig moet worden, moet je dus alsnog de gieter erbij pakken en voldoende water geven. Of sprayen tot je een ons weegt.

Sprays voor kamerplanten op een rij

Welke planten moet je sprayen?

Planten die het fijn vinden om gesprayd te worden zijn tropische bladplanten. Denk aan de Monstera (gatenplant), Calathea, Alocasia, Strelitzia en Philodendrons. Zolang ze dus maar niet harig zijn of geen Begonia zijn! Een Ficus zal het ook fijn vinden, maar voor zulke stevigere planten is het minder belangrijk dat de luchtvochtigheid echt hoog is. Daarnaast is het sprayen met een plantenspuit ook een aanrader bij stekjes.

Hoe vaak moet je sprayen?

Voor het beste resultaat kun je elke dag sprayen. Het vocht is namelijk vrij snel weer verdampt en door het regelmatig te doen, creëer je een stabiele omgeving voor je plant. En het is heel mindful om elke dag even te doen. Wil je het niet elke dag doen, maar toch wel sprayen? Het kan geen kwaad om het alleen zo nu en dan te doen, voor je planten is het dan minder effectief, maar voor jezelf maak je wel een fijn rustmoment. Wil je niet elke dag sprayen, maar wel de luchtvochtigheid verhogen? Dan kan je ook een automatische luchtbevochtiger overwegen.

Plantenspuit en stekken

Bij het stekken van je kamerplanten kan een plantenspuit heel handig zijn. Bladstekken van bijvoorbeeld vetplanten hebben maar weinig water nodig en vinden het prima om gesprayd te worden. Geef je met de gieter water, dan is de kans groot dat je stek verzuipt, omdat de grond te lang nat blijft. Om de dag even sprayen en je stekkie krijgt voldoende vocht, zonder te nat te zijn. Dit is handig bij bladstekken van vetplanten of kleine cactussen. Ook bij stekken die je bovenop de grond legt, in plaats van erin stopt, is een spray handig. Denk dan bijvoorbeeld aan het ertwenplantje of het Chinees lantaarnplantje waarbij je een stengel op de potgrond legt.

Plant mister van Biogroei met heel fijne vermisting

De beste plantenspuit voor planten kopen? De populairste op een rijtje

Aan de slag: jouw luchtvochtigheid in huis is redelijk op peil, maar soms wil je de bladeren van je planten nog even extra verwennen met wat extra vocht in de lucht? Dan is een plantenspuit ideaal. We hebben er allemaal wel een in huis, of misschien zelfs meerdere. Maar niet elke plantenspuit is even prettig in gebruik. Een goedkope plantenspuit van bijvoorbeeld de Action, Hema, Blokker of Xenos kan hele dikke druppels geven, waar andere plantenspuiten veel verfijnder zijn. Deze verfijnde plantenspuiten zijn veel handiger in gebruik, omdat je dan geen risico hebt op dikke druppels water op je (houten) vloer. Ook worden de bladeren van je plant gelijkmatig vochtig. Ik heb heel wat plantenspuiten in huis en dit zijn mijn favorieten:

  1. Fijne mist sprayer
    De plant mister van Biogroei geeft de fijnste mist van al mijn plantenspuiten. Je kunt deze plant mister via bol kopen. Deze sprayer bouwt ook wat druk op en je kunt hem zelfs ondersteboven gebruiken, waardoor het sprayen extra makkelijk gaat.

  2. Glazen plantenspuit
    Een fijne glazen plantenspuit is deze plantensproeier met amber kleurig glas via bol. Ze geven een redelijk fijne nevel, maar gaan soms na een paar jaar stuk, doordat er een plastic onderdeel in de sproeier afbreekt.

  3. Drukspuit met pomp
    Ben je echt heel veel en lang aan het sprayen? Bijvoorbeeld omdat je een groot terrarium hebt of veel planten bij elkaar? Investeer dan in drukspuit met pomp van een kwaliteitsmerk. Dit is een waterspuit waar je lucht in pompt, waarna je met een simpele druk op de knop lang kunt sprayen, zonder een lamme hand te krijgen. Deze van Gardena via bol is een aanrader.

  4. Koperen plantenspuitje
    Ik heb ook zo’n mooie koperen plantenspuitje in huis. Deze ziet er geweldig uit op foto’s, maar vind ik het niet het handigst in gebruik. Hij geeft veel druppels en je moet hem na elk gebruik leeg gooien, zodat hij niet gaat roesten. Leuk voor de sier dus, maar praktisch is het niet.

  5. Soft sprayer
    Een ander product, wat niet helemaal een plantenspuit is, maar waar ik wel fan van ben, is deze Soft Sprayer van Gardena via bol. Deze sprayflacon is ideaal voor stekjes die niet te veel water mogen krijgen en voor als je zaden opkweekt en deze voorzichtig water moet geven.

Ik heb zelf altijd meerdere plantenspuiten in huis. Sommige zijn gevuld met water voor de planten, maar ik gebruik ze ook om mijn planten voeding te geven, beestjes te bestrijden en nog meer.

Grovere standaard plantenspuit die vaak voor dikke druppels zorgt

Plantenvoeding in de plantenspuit

Een plantensprayer kun je ook gebruiken om je plant voeding te geven. Je denkt misschien dat voedingstoffen opnemen alleen via de wortels gaat, maar een plant kan via het blad ook effectief voedingstoffen opnemen. Ik heb er een aparte plantenspuit voor, met een stickertje ‘plantenvoeding’ er op. Er zijn verschillende soorten plantenvoeding die je aan het water in de plantenspuit toe kunt voegen. Dit zijn de zogenaamde foliar feeds, oftewel bladvoedingen. Het gaat in dit geval altijd om vloeibare plantenvoeding. Als jouw voeding als bladvoeding gebruikt kan worden, staat dat vermeld op de verpakking. Hou de aanbevolen verdunning goed aan: te sterke voeding doet schade aan het blad. Maak niet meer aan dan je nodig hebt, je kunt de aangemaakte vloeistof niet bewaren (dat gaat erg stinken, weet ik helaas uit ervaring ;)

Verschillende merken die als bladvoeding gebruikt kunnen worden zijn: Liquid Gold Leaf, VEGA N6 van Biogroei of Vita Start van Plagron via bol. Wil je wel bladvoeding toepassen, maar het niet in je eigen plantenspuit mixen? Dan is er bijvoorbeeld de kant en klare spray van Cellmax via bol.

Plantenspuit en de bestrijding van beestjes

Een plantenspuit is ook essentieel als je beestjes wilt bestrijden met een zelfgemaakte spray of een concentraat. Een spray kun je zelf maken door 10 ml spiritus te mengen met 10 ml groene zeep en 500 ml water. Van veel bestrijdingsmiddelen kun je ook een concentraat kopen. Dat is vaak veel voordeliger dan de gemengde variant in een sprayfles. Bijvoorbeeld de Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten concentraat via bol of ECOstyle Spruzit-R concentraat via bol. Deze leng je zelf aan met water en daarmee vul je je plantenspuit.

Ook bij het bestrijden van schimmel op het blad bij onder andere begonia’s is een plantenspuit handig. Daarvoor je gebruik je spuitzwavel, wat je ook zelf kunt aanlengen met water. Bijvoorbeeld deze Natuurlijke schimmel bestrijding van Solabiol via bol. Ik heb voor elk bestrijdingsmiddel een aparte plantenspuit, zodat ik niet bang hoef te zijn dat verschillende middeltjes zich mengen. Maar je kunt je plantensprayen ook goed uitspoelen en doorspuiten en weer voor iets anders gebruiken.

Kalkaanslag op je bladeren door sprayen

Als je veel sprayt en er veel kalk in jouw kraanwater zit, kan het gebeuren dat er na verloop van tijd een kalklaagje op het blad komt te liggen. Hierdoor ziet je plant er dof uit en kan hij minder zonlicht opnemen. Het heeft dan de voorkeur om regenwater te gebruiken in je plantenspuit. Hier zit geen kalk in, waardoor er geen residu achter blijft. Heb je kalkvlekken op het blad? Maak de bladeren met een doekje vochtig. Het kalk zal oplossen en je kunt het er voorzichtig afvegen.

Planten besproeien tegen het stof en om je plant schoon te maken?

Ik lees online wel eens dat het sprayen van de bladeren helpt tegen stof op het blad. In mijn ervaring werkt dat niet effectief. Het vocht blijft op het blad liggen, samen met het stof. Alleen als je je plant zoveel besproeid dat de druppels eraf lopen, verwijder je misschien ook wat stof van het blad. Maar dan wordt het wel een rommeltje en het is veel effectiever om je plant onder de douche te zetten. Meer over het schoonmaken van je planten lees je in dit artikel.

Plantenspuit van Rootsum en een vochtig blad van de Homalomena die besproeid wordt

Plantenspuit in actie. Foto: Aline Bouma

Plantensprayen en mindfulness

Voor het effectief en blijvend verhogen van de luchtvochtigheid is een plantenspuit niet de beste oplossing. Maar het helpt je plant zeker. Niet alleen dat: je kunt er zelf ook veel voldoening uit halen. Elke dag een rondje met de plantenspuit langs je planten is ideaal. Je brengt je aandacht bewust naar je planten en neemt de tijd om ze te bewonderen. Zo kan het een mindful moment op je dag zijn om even tot rust te komen en je meer geaard te voelen in je omgeving. En je hebt sneller in de gaten als je plant geplaagd wordt door ongedierte of water nodig heeft. Zo wordt het sprayen van je planten een belangrijk moment voor jezelf en voor je planten.


Gerelateerde blogs over water

Ik heb al deze plantenspuiten zelf uitgekozen omdat ik ze handig zijn. Ik verkoop deze producten dus niet zelf, maar ik kan ze wel van harte aanbevelen. Als jij via de linkjes hierboven iets koopt, dan ontvang ik via de websites een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Met de opbrengst kan ik o.a. de webhosting van deze website betalen. Zo steun je dus indirect Mama Botanica, zonder dat het jou iets kost.