Airplants water geven
Ik krijg veel vragen over airplants. In dit blog vertel ik over airplants water geven en probeer ik een aantal mythes over airplants uit de lucht te halen:
Herkomst:
In de natuur leven deze planten niet op de grond, maar tussen de takken van bomen. Van origine komen airplants uit Midden- en Zuid-Amerika. De latijnse naam is Tillandsia en ze vallen binnen de familie van de Bromelia, die je misschien ook wel kent van de ananasplant.
Water:
Airplants hebben vaak nauwelijks of helemaal geen wortels. Ze nemen het benodigde vocht via hun blad op uit de lucht. In het wild krijgen ze vaak een goede regenbui en is de luchtvochtigheid ook heel hoog. Het is een misverstand dat je deze planten geen water hoeft te geven. De luchtvochtigheid in je huis is velen malen lager dan die in het regenwoud, dus je moet je plantje zelf van voldoende vocht voorzien! Je kunt ze bijvoorbeeld elke week even sprayen met de plantenspuit. Het liefst krijgen ze regenwater, maar kraanwater is ook prima. Zie je bruine puntjes verschijnen aan de puntjes van de bladeren? Dan kun je je plant ook één keer per week een badje geven. Leg ze voor tien minuten in een bakje met water en leg ze daarna op z’n kop op een theedoek om ze goed uit te laten lekken.
Licht:
Zet, leg of hang ze op een plek in je huis, waar de zon niet direct op schijnt, maar waar het nog wel lekker licht is.
Aanschaf:
Als je airplants koopt, moet je altijd opletten of ze nog wel gezond zijn. Zijn de blaadjes bruin en voelt het plantje hol? Dan kun je beter een andere uitkiezen. Ook wanneer de uiteinden van de blaadjes bruin zijn, is het een teken dat de plant te weinig water heeft gekregen.
Bloei:
Een Tillandsia bloeit maar één keer in haar leven. Daarna zal de moederplant uiteindelijk sterven, maar dat kan nog heel lang duren. En ze gaat ook niet zomaar, er groeien kleine pups aan de basis van de plant. Die kun je aan de moederplant laten zitten om zo uiteindelijk een grote bol te groeien. Maar je kunt ze er ook vanaf halen, wanneer ze half zo groot als de moederplant zijn.
Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com