Plantenvraag: Kraanwater of regenwater?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, kan ik al mijn planten kraantjeswater geven? Zo niet, hoe geraak ik aan regenwater als ik op een appartement woon? Kunnen bruine tippen van bladeren het gevolg zijn van kraantjeswater?

Dankjewel!’

- Aline

kraantjeswater of regenwater.jpg

Hoi Aline! Dat je planten water krijgen is het allerbelangrijkste! Maar er zit wel verschil tussen kraanwater en regenwater. Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen en die je plant niet zo veel nodig heeft.

Kalk in kraanwater

Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk. Een plant heeft wel kalk nodig, maar alleen in heel lage hoeveelheid. De overtollige kalk blijft in de potgrond zitten, of slaat de plant op in zijn bladeren. In de potgrond levert dat soms een witte waas of witte aanslag op, of kalkafzet op de pot als je terracotta potten gebruikt. Na verloop van tijd veranderd hierdoor de ph-waarde van de grond, waardoor je plant niet optimaal meer groeit.

Je kunt de opbouw van mineralen zoals kalk dus voorkomen door regenwater aan je planten te geven. Het verschilt erg per regio hoeveel kalk en andere mineralen er in het kraanwater zitten. Of je dus hard of zacht water hebt. Bij erg hard water is het zeker de moeite waard om regenwater op te vangen, maar bij zacht water kun je prima kraanwater geven.

Kalkafzet op de potgrond

Zie je dat er een laag kalk op de potgrond ligt, dan kun je je plant verse potgrond geven en eventueel een grotere pot als hij daar aan toe is. Het helpt ook om de grond zo nu en dan te flushen. Dat kan alleen als je een pot met een gat onder in hebt. Hiervoor zet je je plant in de gootsteen of douche en geef je je plant zoveel water, dat het weer onderuit de pot loopt, waardoor je de potgrond doorspoelt. Een deel van de overtollige mineralen zullen met het water mee uit de grond verdwijnen. Let er hierbij wel op dat je plant die grote hoeveelheid vocht aan kan en niet te lang nat blijft.

Bruine punten aan bladeren door teveel kalk?

Bruine punten aan je bladeren kunnen ook veroorzaakt worden door kraanwater en dat komt wederom door het hoge aantal mineralen. De mineralen die de plant niet kan gebruiken kunnen zich opbouwen in het blad, die kunnen zorgen voor verbranding van de punten van de bladeren. Dit kan ook gebeuren ook als je te veel plantenvoeding aan je plant geeft.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen: planten die het echt niet goed doen op kraanwater. Maar dat zijn er gelukkig niet veel. Vooral vleesetende planten hebben water nodig met een andere PH-waarde dan kraanwater.

In landen als Amerika is kraanwater slechter voor kamerplanten dan in Nederland, daar zit bijvoorbeeld ook fluoride in en andere toegevoegde stoffen. Daarom lees je op Amerikaanse websites vaak dat je kraanwater eerst een nacht moet laten staan, voordat je het aan je planten geeft. In Nederland is dit niet het geval en kun je het water direct aan je planten geven (mits het niet te koud is in de winter! Dan laat je het eerst op kamertemperatuur komen)

Het helpt ook niet om het water eerst te koken en dan af te laten koelen. Dit verminderd de hoeveelheid kalk in het water niet: het water verdampt, maar de kalk blijft er juist in zitten, waardoor de concentratie kalk zelfs hoger kan worden. Alleen als je het water destilleert (de waterdamp opvangt), heb je water vrij van kalk. Maar dat is wel veel gedoe en kost veel energie en is dus niet aan te raden om voor je kamerplanten te doen. Dan kun je beter regenwater opvangen.

Regenwater of kraanwater?

Regenwater heeft dus de voorkeur boven kraanwater. Het bevat minder stoffen als kalk en is ook nog eens gratis. Water opvangen is duurzaam, dus als het kan installeer je een regenton. Ik heb deze duurzame regenton van elho, via bol.com, in mijn tuin staan, waar ik heel tevreden mee ben. Heb je een balkon waar een regenpijp langs loopt? Dan is deze kleine, hangende regenton van elho, via bol.com, ideaal. Maar als je geen regenwater op kunt vangen, omdat je in een appartement woont, kun je gewoon kraanwater geven.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde blogs over water geven: