De beste plek in huis: Epipremnum (Drakenklimop / Scindapsus) verzorgen

Mijn Epipremnum aureum

Mijn Epipremnum aureum

De Epipremnum (ook bekend als drakenklimop) houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.

De drakenklimop is een superplant, bijna elke plantenliefhebber heeft deze plant waarschijnlijk wel in huis. Hij is makkelijk in de verzorging, kan tegen een stootje en is op allerlei manieren in je huis te zetten. In de slaapkamer maak ik deze aan de muur vast, terwijl er ook eentje in de woonkamer als kroonluchter hangt. Tegen een mosstok opklimmen vindt deze plant helemaal geweldig. De bladeren zullen dan groter worden en vaak gaat de Epipremnum nog sneller groeien. Als dat zo doorgaat, zit je hele huis zo onder de Epipremnum en slaap je in een oerwoud.

Drakenklimop aan de muur laten groeien

De makkelijkste manier om een plant vast te maken aan de muur, is het gebruik van ronde kabelclips voor kabels van 10 mm die je bij de bouwmarkt kunt kopen of hier bij Bol.com kunt bestellen. Deze plastic boogjes hebben een spijkertje dat je in de muur kunt slaan en zijn eigenlijk bedoeld om elektriciteitsdraden vast te maken. Er komen hierdoor wel wat gaatjes in je muur en het is belangrijk een grote maat te kiezen, zodat de stengel dikker kan worden, zonder klem te komen. Er zijn ook zelfklevende kabelclips zoals deze herbruikbare plantenclips op Bol.com, waardoor je geen gaatjes hoeft te maken. Maak je geen zorgen: de plant zal zich niet in de muur vastgroeien. Je moet hem echt zelf vastmaken. Daarom doe ik een paar keer per jaar een sessie, waarbij ik de nieuwe uitlopers weer met kabelclips aan de muur of het plafond vastmaak.

Hoeveel licht heeft de Epipremnum of drakenklimop nodig?

De Epipremnum houdt niet van te veel direct zonlicht, dat kan de bladeren beschadigen. Een uurtje in de ochtend of eind van de dag is geen probleem, maar uren bakken in de zon kun je beter overlaten aan je cactussen en vetplanten. Indirect licht is waar de Epipremnum het het beste op doet.

Geef je jouw Epipremnum te weinig licht? Dan verdwijnen de gele vlekken op de bladeren en zal het blad groener worden. Zo kan de drakenklimop meer energie opnemen uit de zon. Als je plant verder goed groeit, is er niks aan de hand. Wil je wel een gemarmerd blad? Zet je plant dan op een lichtere plek.

Wil je meer lezen over de Epipremnum? Bekijk dan de volgende blogs:

Zo stek je de Epipremnum (stappenplan)
Zo stek je de Epipremnum (video)
Plantenvraag: Wat doe ik tegen de kale bovenkant van mijn Epipremnum?
Plantenvraag: Kan het kwaad dat mijn klimmende plant hangt?
Plantenvraag: Hangplant groeit kale stengels
Zo groeit een Epipremnum langs de muur (video)

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Meer artikelen over de Epipremnum:

Mama Botanicaseo, epipremnum