De beste plek in huis: Epipremnum (Drakenklimop / Scindapsus) verzorgen
De Epipremnum (ook bekend als drakenklimop) houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.
De drakenklimop is een superplant, bijna elke plantenliefhebber heeft deze plant waarschijnlijk wel in huis. Hij is makkelijk in de verzorging, kan tegen een stootje en is op allerlei manieren in je huis te zetten. In de slaapkamer maak ik deze aan de muur vast, terwijl er ook eentje in de woonkamer als kroonluchter hangt. Tegen een mosstok opklimmen vindt deze plant helemaal geweldig. De bladeren zullen dan groter worden en vaak gaat de Epipremnum nog sneller groeien. Als dat zo doorgaat, zit je hele huis zo onder de Epipremnum en slaap je in een oerwoud.
Hoeveel licht heeft de drakenklimop (Epipremnum aureum) nodig?
De drakenklimop doet het prima op veel verschillende plekken. Het liefst staat de plant op een plek met veel indirect licht: vlakbij het raam, zonder in de volle zon te staan. Een beetje direct zonlicht in de ochtend of eind van de dag is ook prima, maar de volle zon in de middag kan in de warme zomer maanden net even te veel zijn. Hou je plant dan goed in de gaten. Past hij zich goed aan, dan kun je hem laten staan. Zie je de bladeren bruine vlekken krijgen, slap hangen of zelfs afvallen, dan moet je even een andere plek op zoeken.
Planten die echt te donker staan, op zeer schaduwrijke plekken, groeien slecht, laten hun bladeren vallen en worden kaal. Kies dan voor een lichtere plek. Een plant die wat aan de donkere kant staat, kan nog wel goed groeien, maar heeft minder gele kleuring op het blad, deze zijn dan dus groener van kleur. Zo kan de drakenklimop meer energie opnemen uit de zon. Als je plant verder goed groeit, is er niks aan de hand. Wil je wel een gemarmerd blad? Zet je plant dan op een lichtere plek.
Hoeveel water de drakenklimop (Epipremnum aureum) nodig?
De grond van de drakenklimop mag licht droogvallen voordat je opnieuw water geeft. In de zomermaanden betekent dat meestal 1 á 2 keer per week water geven en in de winter kan dat iets minder vaak zijn. Controleer altijd de potgrond voordat je water geeft, zodat je zeker weet dat je niet te veel geeft. Lees al mijn watergeef-tips.
Als de aarde te droog is, worden de bladere slap en gaan ze hangen. Hier kan de plant makkelijk van herstellen nadat je water geeft. Als de grond te vaak te droog is, kan de plant blad laten vallen.
Bij een plant die te nat staat, zullen de bladeren gele vlekken krijgen. Dit zijn andere vlekken dan de natuurlijk gele verkleuring, het bonte patroon, dat de plant vaak heeft. De gele vlekken van te veel water worden langzaam bruin en uiteindelijk kunnen bladeren helemaal afsterven. Ook kan er wortelrot plaatsvinden onder de grond. Lees meer over wortelrot.
Hoeveel plantenvoeding heeft de drakenklimop (Epipremnum aureum) nodig?
In het groeiseizoen kun je de plant goed ondersteunen door regelmatig voeding te geven. Houdt hierbij de verhoudingen aan die op de verpakking staan. Meestal is één keer per maand voeding toevoegen aanbevolen. Mijn favoriete plantenvoeding op dit moment is de House Plant Elixer van Hesi via bol. Hier zit alles in wat je plant nodig heeft qua voeding en je kunt het voor al je planten gebruiken. Maar als je nog plantenvoeding in je kast hebt liggen, moet je eerst die opmaken natuurlijk!
Door voeding aan je plant te geven, kan deze gezond en sterk groeien. De groei zal sneller zijn en soms worden de bladeren zelfs groter.
Hoe vaak moet de drakenklimop (Epipremnum aureum) verpot worden en met welke potgrond?
De drakenklimop is een snelle groeier en om de groei goed te ondersteunen is op tijd verpotten belangrijk. Een plant vers uit het tuincentrum staat meestal in een te kleine pot. De wortels hebben de potgrond helemaal overgenomen en vaak groeien ze in een cirkel onderin de pot, op zoek naar meer ruimte. In de eerste jaren kun je je plant elk jaar verpotten, naarmate hij ouder wordt, hoeft het minder vaak.
Kies een luchtige potgrond, bijvoorbeeld een turfvrije potgrond, waar je perliet, zoals deze via bol, doorheen mengt. Lees meer over verpotten voor extra tips.
Kun je de drakenklimop (Epipremnum aureum) snoeien?
De drakenklimop laat zich goed snoeien. Vooral als jouw plant als hangplant groeit, kan hij nog wel eens te lang worden. Wees dan niet bang om de schaar erin te zetten en hem een kopje kleiner te maken. Knip de stengel op de gewenste lengte af, een ruime centimeter boven een volgend blad. Vanuit de bladoksel zal de plant een nieuwe uitloper maken. Let op: deze planten zullen zelden meerdere uitlopers aan één stengel maken, hij wordt dus niet voller door te snoeien. Als je een vollere plant wilt, kun je bijvoorbeeld een stek bij plaatsen.
Een andere reden om de drakenklimop te snoeien is wanneer deze lange kale takken heeft gekregen. Je kunt de stengels een paar centimeter boven de grond afknippen. Let hierbij op dat er minstens 1 groeipunt aan de kale stengel zit, dat is een plek waar eerst een blad aan de plant vast zat. Vanuit dat oude bladpunt, kan de plant een nieuwe stengel laten groeien, waardoor je plant weer mooi vol wordt.
Drakenklimop aan de muur laten groeien
De makkelijkste manier om een plant vast te maken aan de muur, is het gebruik van ronde kabelclips voor kabels van 10 mm die je bij de bouwmarkt kunt kopen of hier bij bol kunt bestellen. Deze plastic boogjes hebben een spijkertje dat je in de muur kunt slaan en zijn eigenlijk bedoeld om elektriciteitsdraden vast te maken. Er komen hierdoor wel wat gaatjes in je muur en het is belangrijk een grote maat te kiezen, zodat de stengel dikker kan worden, zonder klem te komen. Er zijn ook zelfklevende kabelclips zoals deze herbruikbare plantenclips op bol, waardoor je geen gaatjes hoeft te maken.
Maak je geen zorgen: de plant zal zich niet in de muur vastgroeien. Je moet hem echt zelf vastmaken, de luchtwortels hebben namelijk een ruige structuur nodig om zich aan vast te hechten. Daarom doe ik een paar keer per jaar een sessie, waarbij ik de nieuwe uitlopers weer met kabelclips aan de muur of het plafond vastmaak.
Wil je meer lezen over de Epipremnum? Bekijk dan de volgende blogs:
Zo stek je de Epipremnum (stappenplan)
Zo stek je de Epipremnum (video)
Plantenvraag: Wat doe ik tegen de kale bovenkant van mijn Epipremnum?
Plantenvraag: Kan het kwaad dat mijn klimmende plant hangt?
Plantenvraag: Hangplant groeit kale stengels
Zo groeit een Epipremnum langs de muur (video)
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten