Plantenvraag: Wat doe ik tegen de kale bovenkant van mijn Epipremnum?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hi Iris, mijn hangplant Scindapsus/Epipremnum/drakenklimop heb ik 2 jaar en is erg veel gegroeid. Helaas wordt hij kaal aan de bovenkant en het lijkt niet meer terug te groeien. Hoe kan ik dit oplossen? Groeit het vanzelf terug?
Ik hoor het graag!’

- Eline

kale epipremnum.jpg

Hoi Eline! Wat fijn dat je plant lekker aan het groeien is. Ik heb ook een aantal Epipremnums in huis en herken je probleem. De bladeren die het dichtst bij de wortels zitten vallen van de plant af, waardoor je een kale stengel overhoudt.

Helaas is hier niet super veel aan te doen. Het zijn de oudste bladeren die van je plant af vallen. Die zijn op een gegeven moment gewoon op. De nieuwe groei neemt het van deze bladeren over.

Op de plekken waar bladeren hebben gezet, zal geen nieuw blad gaan groeien. Hierdoor kan je plant er wel wat kaal uit gaan zien. Om ervoor te zorgen dat het blad zo lang mogelijk aan je plant blijft zitten en om de kaalheid tegen te gaan kun je een aantal dingen doen.

Zorg voor een goede gezondheid van je Epipremnum

Ten eerste probeer je de plant zo gezond mogelijk te houden, waardoor de bladeren minder snel zullen af vallen. Zorg ervoor dat je plant de optimale hoeveelheid licht krijgt. Krijgt je plant te weinig licht, dan zullen de bladeren eerder afvallen, omdat de plant niet genoeg energie op kan wekken om al dat blad te onderhouden. Geef je plant zo nu en dan wat plantenvoeding, maar alleen als hij aan het groeien is. En natuurlijk geef je niet te veel of te weinig water.

Camoufleer de kale plekken van je Epipremnum

Ten tweede kun je de kale stengels een beetje verbergen door de lange stengels over de pot heen te leiden. Hierdoor hangen de stengels met bladeren weer wat hoger en vallen de kale plekken minder op.

Snoei je Epipremnum

Ten derde kun je je plant snoeien. Dit voelt vrij rigoureus, maar als je plant ook veel te lang wordt, is dit een goede optie. Knip de stengels helemaal tot aan de pot terug en laat je plant opnieuw uitlopen. De nieuwe uitlopers zullen weer vol blaadjes zitten.

Vul de pot met stekjes

Als laatste kun je je plant ook stekken, om die stekken later in dezelfde pot terug te zetten. De bladeren van de groeiende stekjes zullen de kale stengels verbergen. Maak hiervoor stekken van je plant (lees hier hoe) en laat ze eerst een tijdje in hun eigen potje groeien. Pas als ze goed geworteld zijn, kun je ze in de pot bij de moederplant terugzetten. Zet je je stekjes direct in de pot, dan heb je kans dat ze verdrogen, omdat de stekjes meer water nodig hebben dan de moederplant. Je hebt bij deze methode wel even geduld nodig, maar je krijgt er een mooie volle plant voor terug!

Wil je meer lezen over de Epipremnum? Bekijk dan de volgende blogs:

De juiste plek in huis: Epipremnum (drakenklimop)
Zo stek je de Epipremnum
Zo stek je de Epipremnum (video)
Plantenvraag: Kan het kwaad dat mijn klimmende plant hangt?
Plantenvraag: Hangplant groeit kale stengels
Zo groeit een Epipremnum langs de muur (video)

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Meer artikelen over de Epipremnum: