Drakenklimop (Epipremnum aureum) stekken + instructievideo

Epipremnum aureum stekken

Epipremnum aureum stekken

Naam: Drakenklimop, Scindapsus, Goudrank, Pothos
Latijnse naam: Epipremnum aureum

Zowel voor de verzorging als het stekken is dit een ultieme beginnersplant. Het kan namelijk bijna niet verkeerd gaan. En als het stekken toch mislukt, groeit de moederplant weer zo snel aan dat je gemakkelijk nog een poging kunt wagen.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Epipremnum / Drakenklimop / Scindapsus?

Aan de Epipremnum groeit tegenover elk blad een luchtwortel. Soms is dat alleen nog maar een klein, bruin knobbeltje op je Drakenklimop. Knip een stengel net na een blad af. Een enkel blad met een stukje stengel en een luchtwortel is al genoeg voor een nieuwe plant. Maar je kunt ook langere stekken maken. Zit er te veel blad aan je stek, dan kan het de plant te veel energie kosten om alles in stand te houden. Verwijder eventueel de onderste bladeren, zodat er maximaal drie bladeren aan je stek zitten. Dit is een fascinerende plant om op water te stekken omdat de wortels zo mooi groeien, maar die kun je ook direct in de grond zetten. Zorg ervoor dat er minstens één luchtwortel onder het water of in de grond zit en hou de aarde goed vochtig. Staat je stek in water, dan kun je je plant oppotten als de wortels zo’n tien centimeter zijn. Uit één stekje groeit één nieuwe stengel, dus voor een vollere plant kun je het beste meerdere stekjes bij elkaar zetten.

Tip: Je kunt de stekken ook in een mooi stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

Stekken met een stuk stengel met een blad en een luchtwortel

De epipremnum is een makkelijke plant, zowel om te groeien als om te stekken. Alles wat je nodig hebt voor een nieuwe plant, is een stuk stengel met een blad en een luchtwortel. In deze video zal ik je laten zien hoe het werkt en onder de video lees je de uitgebreide instructie:

Epipremnum (drakenklimop) stekken

Zo knip je een stengel van je Drakenklimop

Je wilt natuurlijk snel nieuwe groei zien aan je stek. Daarom is het goed om een stengel met een aantal bladeren van de plant te knippen. Knip de stengel net iets na het blad af, de plant zal vanaf dit punt opnieuw uitlopen.

Deze plant zal nieuwe wortels maken vanuit een luchtwortel. Dit steeltje is dus niet belangrijk, die knip ik een stuk terug, zodat er geen kans is dat ie gaat rotten in het water. Dit stuk heeft nu vier bladeren en ook vier luchtwortels. Om de beste groei te stimuleren, wil ik straks twee luchtwortels in het water zetten. Daarom haal ik de onderste twee bladeren van de plant af. 

Drakenklimop stekken in het water

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik fan ben van stekken in het water, in plaats van stekken in de grond. Stekken in de grond moet je veel beter in de gaten houden of de grond niet net te droog valt, wat er gemakkelijk voor kan zorgen dat het plantje het niet overleeft. 

Als je deze stek in het water zet, zorg je ervoor dat de onderste twee luchtwortels in het water staan en de bladeren daarboven. Ververs regelmatig het water, in ieder geval elke week, maar vaker als je algen ziet verschijnen. Je zal al snel nieuwe wortels zien groeien, mooie witte wortels, uit de bruine luchtwortels. Na drie tot vier weken kan je de stek vaak al in de grond zetten. Je wilt dat de wortels een paar centimeter lang zijn.

In het begin hou je de grond licht vochtig, tot je ziet dat je stekje sterk in de grond staat en is aangeslagen.

Drakenklimop stekken in de grond

Zet je je stek direct in de grond, zorg er dan voor dat de onderste twee luchtwortels in de aarde staan. Gebruik het liefst een mengsel van zand en potgrond, waardoor de wortels wat makkelijker kunnen groeien. Eventueel kan je een klein kasje maken voor de eerste weken, zodat de bladeren niet teveel vocht verdampen. Na een paar weken, zal je stek nieuwe wortels hebben gemaakt. Gaat je stek er heel zielig bij hangen, dan is dat een teken dat hij te weinig vocht heeft. Je kan hem dan extra water geven. Als dat niet werkt, kan je de stek uit de grond halen en in het water zetten. 

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Drakenklimop stek verpotten

In het begin zet je de stek niet in een super grote pot. Als hij lekker gaat groeien, wordt het tijd om hem te verpotten. Je kan ervoor kiezen om de stek in dezelfde pot als de moederplant te zetten. Hierdoor wordt een plant die misschien wat kaal is geworden aan de bovenkant weer wat voller. 

De beste plek voor Epipremnum stekken

Net als de plant, houden ook de stekken niet van de volle zon. Zet ze dus op een plek met indirect licht en niet boven de verwarming, waar de temperatuur erg kan verschillen.

Extra verzorgingstips voor de Epipremnum

Als de plant te donker staat, wordt het nieuwe blad groener en heeft het minder bladtekening. Als het mooie vlekkenpatroon verdwijnt, kun je de plant dus het best naar een lichter plekje verplaatsen.

Aan je stekje hoeft eigenlijk niet eens een blad te zitten. Een stengel met een luchtwortel is al voldoende om een nieuwe plant te kweken. Het zal dan wel wat langer duren, omdat de plant weinig energie kan produceren. Deze methode kun je ook toepassen op de Monstera adansonii en andere planten met luchtwortels.

De drakenklimop is een perfecte plant als je een mooie hangplant zoekt die snel groeit en weinig verzorging nodig heeft. Tip: maak een junglesfeer met hangplanten

Wil je meer lezen over de Epipremnum? Bekijk dan de volgende blogs:

De juiste plek in huis: Epipremnum (drakenklimop)
Plantenvraag: Wat doe ik tegen de kale bovenkant van mijn Epipremnum?
Plantenvraag: Kan het kwaad dat mijn klimmende plant hangt?
Plantenvraag: Hangplant groeit kale stengels
Zo groeit een Epipremnum langs de muur (video)

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over de Epipremnum:

Mama Botanicaseo, epipremnum, stekken