Plantenvraag: Monstera deliciosa krijgt gele bladeren
’Ik heb een vraag over mijn Monstera. Ik heb het idee dat deze langzaam sterft. Eerst werden alle kleine bladeren geel en bruin. Nu worden het steeds meer de grotere bladeren. Wat is dit en wat kan ik hieraan doen?’ - Joep
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.
Hoi Joep! Wat zonde dat je grote Monstera aan het aftakelen is. En fijn dat je foto’s hebt meegestuurd, want dan kan ik direct zien wat het probleem is.
Monstera met gele bladeren
De bladeren krijgen eerst geel/bruine vlekken en worden steeds lelijker. De vlekken die ik op de foto zie lijken oppervlakkig te liggen, en niet in het blad te zitten, daaraan herken ik dat het niet een vlek is die veroorzaakt wordt door te veel water. De gele bladeren aan deze Monstera hebben dus een andere oorzaak.
Monstera met trips
Wat ik op de foto’s duidelijk zie is dat jouw Monstera gele bladeren heeft gekregen omdat hij last heeft van trips. Dit zijn heel kleine beestjes die knagen aan het oppervlakte van het blad en zo de sappen uit het blad zuigen. Als je geen actie onderneemt, wordt de plaag steeds groter en kan je plant er uiteindelijk aan onderdoor gaan. Resultaat, een zielige plant!
Kleine witte of beige stipjes op het blad
Op de foto’s zie ik duidelijk de trips larve, dat zijn de kleine witte of beige stipjes. De volwassen trips zijn iets groter en langwerpiger. Ze kunnen grijs of bruin van kleur zijn, maar ook beige en zijn vaak gestreept. Als je wilt controleren of het echt beestjes zijn, geef ik meestal een voorzichtig tikje tegen het beestje met mijn nagel. Vaak gaan de beestjes dan lopen.
Dit is wat je er tegen kunt doen: trips zijn lastig om helemaal vanaf te komen, maar het is belangrijk dat je de plaag in toom houdt. Ik heb er een video overgemaakt die je hier kunt zien, maar zal het in het kort ook nog hieronder vertellen.
Stap 1: Quarantaine
Heb je de beestjes gespot? Zorg ervoor dat ze geen andere planten kunnen infecteren: zet je plant in quarantaine. De volwassen trips hebben vleugeltjes en kunnen kleine stukjes vliegen. Een andere ruimte zonder planten is dus ideaal om je geïnfecteerde plant neer te zetten. Bladeren die al erg beschadigd zijn, kun je van de plant afknippen.
Stap 2: Natuurlijke vijanden inzetten of sprayen
Optie 1: Zet natuurlijke vijanden in. Dat is een zakje met kleine beestjes die je aan je plant hangt die vervolgens de trips opeten en daarna zelf ook dood gaan. Dit is de meest natuurlijke methode van plaagbestrijding. Gebruik bijvoorbeeld dit bestrijdingspakket met roofmijten en roofwantsen tegen trips van Biogroei. Deze twee beestjes eten zowel de eitjes en larven als de volwassen trips, en lopen nog een rondje over je plant om te controleren of alle trips echt weg is.
Optie 2: Sprayen, sprayen, sprayen! Koop een natuurlijke spray die speciaal tegen trips werkt. Bijvoorbeeld deze Spruzit-R spray van Ecostyle op Bol.com. Dit is ook beschikbaar als concentraat, zodat je het in je eigen plantensppuit met water kunt mengen.
Optie 3: Je kunt ook de plaag proberen te bestrijden met neemolie, of proberen om zelf een mix te maken met 1 liter water, 20ml spiritus en 20 ml groene zeep. Spuit je plant helemaal in, tot dat de bladeren druipen. Zowel de onderkant als de bovenkant van de bladeren moeten nat zijn en ook de stengels. Je wilt elk beestje raken. Ik doe dit vaak in de douche, zodat het niet erg is dat je plant druppelt.
Stap 3: Herhalen
Als je hebt gekozen voor sprayen dan wil je zeker om de twee weken herhalen voor drie keer. De trips hebben namelijk een fase in hun levenscyclus waarin ze twee weken als pop in de grond zitten. Als je niet oppast, is er dus een nieuwe generatie die je plant overneemt. De beestjes die dood zijn blijven wel op je plant zitten, maar je kunt ze altijd een zetje geven, om te kijken of het beestje al dood is. Dode trips komen meteen van het blad af en levende zullen aan de wandel gaan.
Stap 4: Controleren
Blijf je plant in de gaten houden, controleer een paar keer per jaar of de trips niet terug is gekomen. Vooral tijdens veranderingen in het seizoen willen ze opeens weer verschijnen.
Succes!
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Droom jij van een huis vol planten? Dan is dit boek voor jou.
Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen? Met dit kamerplanten boek leer je het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com