Plantenvraag: Mijn pannenkoekplant groeit geen stekjes
”Hoi Iris, mijn Pilea peperomioides groeit alleen in de hoogte via z’n stammetje, maar geeft geen pups, om te stekken. Komt dit door de soort potgrond of waar kan dit door komen?”
- Nienke
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.
Pannenkoek zonder stekjes
Dé plant die bekend staat om zijn stekjes, maakt ze niet! Hoe frustrerend kan dat zijn! Sommige planten zijn super eigenwijs en gaan lekker hun eigen gang. Hoop je dus op een berg stekjes aan je Pilea peperomioides, maar verschijnen die maar niet, dan kan dat best een teleurstelling zijn. Gelukkig kun je de stekproductie een beetje stimuleren.
Waarom maakt mijn pannenkoekplant geen stekjes?
De precieze reden is lastig vast te stellen. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het stekgebrek. Zo kan je plant te donker staan, waardoor je plant minder kracht heeft om te groeien. Hij stopt zijn energie dan eerder in hoger groeien om zo bij een lichtbron te komen, dan in het maken van stekjes.
Een tekort aan voedingsstoffen kan ook een probleem vormen. De groei van je plant kan dan zwak worden of helemaal achterwege blijven. En geen nieuwe groei is ook geen stekjes.
De pot kan veel te groot of juist veel te klein zijn. Bij een te grote pot voor de wortelkluit, kan het gebeuren dat je plant eerst energie gaat stoppen in het groeien van wortels, voordat er nieuwe stekken tevoorschijn komen. Een te kleine potgrond kan een gebrek aan ruimte en voedingsstoffen betekenen, wat de groei van stekken ook belemmerd.
Zo krijgt je pannenkoekplant wel stekken
Er is niet één alles omvattende oplossing, maar er zijn wat dingen die je kunt proberen om de stekproductie te verhogen. Ga ten eerste na of je plant voldoende licht krijgt en zet hem zo nodig op een andere plek. Het kan een paar maanden duren (vooral in de winterperiode) voordat je enige vooruitgang zal zien.
Bekijk dan of je je plant extra voeding moet geven (het liefst enkel in het groeiseizoen en niet in de winter) of dat het tijd is om je plant een grotere pot te geven. Met extra ruimte en nieuwe voedingsstoffen, wordt je plant gestimuleerd om meer te gaan groeien. Het verpotten doe je het liefste in het voorjaar, want dan krijgt je plant sowieso meer energie om weer uit te gaan lopen. Zo krijgt je pannenkoekplant zonder stekjes, hopelijk wel heel veel baby plantjes! Hoe je deze het beste kunt stekken, zie je in deze video.
Mijn pannenkoekplant groeit de hoogte in op een stammetje, klopt dat?
Nienke geeft ook aan dat haar plant wel goed de hoogte in groeit en een stammetje vormt. Dat is de natuurlijk groei van de pannenkoekplant, dus dat is helemaal normaal. Na verloop van tijd vallen de onderste bladeren vaak af, waardoor je een kale stam krijgt met wat blad aan de top. Als je de stam niet ondersteund, buigt deze naar beneden en groeit al golvend alle kanten op. In het wild is deze plant meer een bodembedekker, dus ook dit is normaal. Je kunt een stam trouwens ook afknippen om nieuwe groei vanuit de wortels te stimuleren. Vaak zie je na verloop van tijd allemaal stekken naast de originele stam omhoog schieten.
Gerelateerde blogs
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com