Plantenvraag: Welke planten kunnen goed tegen tocht?

In mijn slaapkamer heb ik een raam dat altijd open staat, ik zou daar graag wat planten op de vensterbank willen zetten. Mijn vraag daarbij: zijn er planten die goed tegen tocht kunnen? Aangezien dat raam de enige zuurstof is die in de kamer binnenkomt en bijna 24/7 open staat - Laura

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder antwoord op de meest gestelde plantenvragen over tocht:

Foto: Aline Bouma

Kamerplanten houden niet van tocht, maar je huis heeft frisse lucht nodig. Hierdoor is het soms even puzzelen. Het liefst zet je geen enkele plant op de tocht, maar toch zijn er enkele planten die wel tegen een stootje kunnen. Voor de planten die er niet tegen kunnen zal je een ander plekje moeten zoeken. Hieronder lees je welke planten goed tegen tocht kunnen en waar je op moet letten.

Waarom is tocht slecht voor kamerplanten?

Tocht is niet goed voor je kamerplanten, het kan het hele jaar door een probleem vormen, maar vooral in de winter is het opletten geblazen. De koude lucht die binnenkomt zorgt voor grote temperatuurschommelingen en uiteraard een koude plant en koude potgrond. Deze combinatie kan de aanleiding voor wortelrot zijn. Wortelrot is erg schadelijk voor je plant en als je er niet op tijd bij bent, kan het funest zijn.

Een tochtige plek kan een plek zijn naast een open raam, maar ook een plek bij ramen met enkele beglazing, of naast een deur. Zie je dat je plant achteruit gaat door de tocht? Haal hem dan uit z’n pot en controleer of de wortels nog stevig zijn. Zien de wortels er niet gezond meer uit? Volg dan deze tips over wortelrot en hoe je je plant kunt redden.

Er zijn thermometers die de hoogste en laagst gemeten waarde van de afgelopen 24 uur onthouden. Ik gebruik daar zelf een handige hygrometer en thermometer in één, zoals deze via bol, voor. Zo kan ik zien dat de temperatuur op onze bovenverdieping tijdens het schijven van dit artikel op zijn laagst 13 graden was. Aan de frisse kant dus, zeker voor planten die minimaal 15 graden nodig hebben!

Kunnen er door tocht beestjes op mijn planten komen?

Naast de temperatuurschommelingen en de kou, vormen beestjes een ander probleem bij tocht. Met de luchtstroom van buiten, komen vaak ook beestjes mee. Denk dan bijvoorbeeld aan trips, die erg hardnekkig zijn. En omdat je plant al in mindere gezondheid is, vanwege zijn plekje op de tocht, is hij vatbaarder voor ongedierte. Een slechte combi die je beter kunt vermijden.

Welke planten kunnen goed tegen tocht?

Tocht is dus niet goed voor je planten, maar wat nou als je toch heel graag een plant op een tochtige plek wilt zetten? Vermijd dan sowieso tropische planten met grote, dunne bladeren. Kijk naar stevige planten, die eruit zien alsof ze wel een stootje kunnen gebruiken. En hou in de gaten hoe het met je plant gaat, vooral tijdens de koude maanden van het jaar. Heb je alleen zo nu en dan het raam open? Zet je plant dan op die momenten op een andere plek, zodat hij geen last heeft van de tocht. Gaat je plant achteruit? Geef hem dan zo snel mogelijk een andere plek.

Deze planten kunnen wel een beetje kou en tocht hebben:

Let er bij het verzorgen van deze plant op, dat je niet te veel water geeft. Vochtige grond in combinatie met kou resulteert in wortelrot. Geef dus, vooral in de koude maanden, zo min mogelijk water, zonder dat je plant verdroogt. Geef liever vaker een klein scheutje, dan in één keer heel veel.

Waar moet ik op letten als ik planten verplaats?

Als je planten die bij het raam stonden verplaatst om ze uit de tocht te halen, zorg er dan wel voor dat je die planten op hun nieuwe plek voldoende licht krijgen. Dat kan soms een uitdaging zijn, want ze staan natuurlijk niet voor niks bij het raam! Als je ze van een heel koude naar een vrij warme plek verplaatst, is het goed om ze rustig te laten wennen. Probeer de temperatuur langzaam op te bouwen, zodat je plant zich goed kan aanpassen.

Mensen vragen ook:

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde artikelen