Donkere hoekjes in huis groen maken

Het liefste plaats ik een plant op elk leeg plekje in mijn huis! Maar dat is niet altijd mogelijk, sommige plekken krijgen helaas maar weinig licht. In de lente komt er wel meer licht je huis in, waardoor je nu ook plantjes kunt plaatsen in die hoekjes waar het in de winter net te donker is. Daarom deel ik een paar tips en specifieke planten om die relatief donkere hoekjes in je huis in de lente en zomer toch groen te maken! 

donker.jpg

Schaduwplanten voor donkere plekken in huis

Je hebt al allerlei soorten planten getest, maar telkens kwijnen ze weg omdat dat ene plekje toch te donker is. Dan kun je altijd nog een van de planten uit het lijstje hieronder proberen! Maar allereerst wil ik benadrukken dat elke plant een bepaalde hoeveelheid licht nodig heeft. En dan is een lamp echt niet genoeg helaas. Een badkamer zonder raam, zal het dus echt zonder plant moeten doen. Behalve als je de tip volgt die ik onderaan dit artikel deel. Maar eerst wil ik een aantal schaduw tolerante planten met je delen!

Er zijn niet veel planten die zullen overleven op de schaduwplekken in huis. Wat wij al als vrij licht ervaren, is voor een plant vaak veel donkerder. Onze ogen kunnen zich namelijk heel goed aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden, terwijl een plant dat niet kan. Een klein raam dat ook nog eens op het noorden staat, staat voor een plant gelijk aan nagenoeg totale duisternis. Maar nu er in de lente wat meer licht binnenkomt heb je wel een aantal planten om uit te kiezen.

De echte overlevers

Waarschijnlijk heb je de Sansevieria of de ZZ-plant al wel eens gezien. Het zijn allebei hele sterke planten, makkelijk in de verzorging en niet zo kieskeurig qua licht. Zet je ze op een schaduwrijke plek, let dan op dat je niet te veel water geeft. Ze zullen niet hard groeien en krijgen daardoor makkelijk te veel water. 

Verfijnde varens

Alle varens worden vaak over één kam gescheerd. Alsof ze allemaal hetzelfde zijn... En daarmee ontstaat al snel het gevoel dat ze allemaal moeilijk zijn, wanneer er eentje dood gaat. Sommige varens zijn echte survivors en niet van die enorme diva’s (en daarbij kijk ik naar jou, Venushaar varen!). De sterkste varens voor een donker plekje zijn Asparagus en Asplenium varens. Deze varens gaan niet direct dood als je ze een keer vergeet water te geven en zijn heel vergevingsgezind. Zelf als de Asparagus per ongeluk toch verdroogd, dan komen ze, met de juiste zorg, vaak nog weer omhoog uit de knolletjes die onder de grond zitten. Ze zijn er in enorm veel varianten, van hoge tot lage en hangende tot staande. Je kunt dus de perfecte voor jouw plek vinden. En okee, okee, de Asparagus is officieel geen varen, maar een ‘gewone’ bladplant, maar dat mag de pret niet drukken.

Stevige en stoere planten voor donkere plekken

Een andere echte survivor is de Aglaonema en dan het liefst de groene variant, niet degene met rood of roze in het blad. Een plant met kleur in het blad heeft namelijk altijd meer licht nodig dan zijn groene broertje of zusje. De Aglaonema is niet een plant die snel groeit en zal op een schaduwplekje dan ook niet snel groter worden. Maar dat maakt ze weer goed door de mooie groene bladeren.

Oplossing voor te donkere plekken: een groeilamp!

Wil je andere planten op een relatief donkere plek plaatsen, of heb je een ruimte zonder enig natuurlijk licht? Kijk dan naar een groeilamp! Een LED-groeilamp kost niet veel energie, terwijl je planten het er super goed op doen. Er zijn lampen die je in een fitting kunt draaien tot design lampen die je midden in je huis wilt zetten. Wil je meer over groeilampen leren, bekijk dan dit artikel + video met alles wat je moet weten over groeilampen voor je planten.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts over licht