Zo snoei je de Strelitzia nicolai (Paradijsvogelbloem)
Nieuwe groei van de Strelitzia een half jaar na het snoeien (helemaal rechts in beeld)
Metershoog kan de Paradijsvogelbloem (Strelitzia nicolai) worden! En ja, soms zelfs te groot voor in huis. Als jouw plant tegen het plafond aan komt, scheef gaat hangen of te veel ruimte in neemt, kun je hem snoeien. Dit heb ik met mijn eigen plant (met zweet in de handen) gedaan en het resultaat is geweldig. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voordat je het mes of de schaar pakt, zodat jouw plant ook weer goed uit gaat lopen.
Strelitzia nicolai of Strelitzia reginae?
Er zijn twee planten binnen dezelfde familie die de naam Paradijsvogelbloem dragen. De Strelitzia reginae is bekent om haar bloemen, dit zijn die oranje en paarse vogelkoppen. Deze planten worden over het algemeen niet heel hoog, maximaal zo’n 2 meter en binnenshuis meestal ongeveer 1,5 meter. De Strelitzia nicolai wordt vele malen hoger, tot wel 10 meter. Niet binnenshuis natuurlijk! In het wild ziet de plant eruit als een palmboom, maar dan met de bladeren van een paradijsvogelbloem. De bloemen van deze plant zijn een stuk groter dan van de reginea en ze zijn wit en zwart van kleur. De nicolai zal als kamerplant niet gaan bloeien, daarvoor moet de stam minstens vijf meter hoog zijn. Omdat vooral de nicolai te groot wordt als kamerplant, gaat dit artikel verder over deze plant.
“Een voordeel van snoeien is dat de nieuwe bladeren die groeien minder hoog groeien dan het blad dat je eraf hebt gehaald.”
De Strelitzia toen deze net bij ons in huis was
Zo snoei je de Strelitzia nicolai
Dode of lelijke bladeren kun je altijd uit de plant knippen. Dan snij je de bladsteel zo laag mogelijk bij de stam af. Maar als je je plant echt gaat snoeien, betekent dat dat je ál het blad verwijdert. Dit is nuttig als je plant te groot is geworden. De nieuwe groei zal namelijk een stuk lager zijn, waardoor je plant weer wat meer in vorm is. Dit is ook handig als je plant heel erg naar één kant is gaan hangen of juist alle kanten op buigt.
Als je je plant rigoureus wilt snoeien, kun je dit het beste in het voorjaar doen. Dan heeft je plant weer groeikracht om opnieuw uit te lopen. De dagen zijn lang en er is veel licht om sterk te groeien.
Het belangrijkste bij het snoeien van de Strelitzia nicolai is dat je goed weet waar het groeipunt zit. Als je dit groeipunt namelijk verwijderd, kan de plant niet meer opnieuw uitlopen. Het groeipunt is het punt van waaruit de nieuwe bladeren ontspringen en bevindt zich in de kern van de stam.
Je kunt elk blad dus met stengel en al verwijderen. Als je aan het snijden ben, herken je misschien de vorm van gras en hoe de nieuwe bladeren hierin opgerold zitten. Zolang je dat ziet, kun je nog wat extra van je plant afhalen.
Zelf gebruik ik een scherp keukenmes om de bladeren eraf te snijden en snij ik in stapjes. Liever iets vaker een beetje eraf snijden, dan in één keer te diep. Zolang je nog opgerold blad ziet, ben je veilig.
Bekijk vooral de video om te zien waar en hoe ik mijn plant precies heb gesnoeid.
De paradijsvogelbloem op z’n grootst, net voor de verhuizing en het snoeien.
Strelitzia nicolai gesnoeid, en nu?
Je eindigt dus met een kleine kale stam in een pot waar geen bladeren meer aanzitten. Een voordeel van snoeien is dat de nieuwe bladeren die groeien minder hoog groeien dan het blad dat je eraf hebt gehaald. Zo haal je behoorlijk wat hoogte van je plant af. Natuurlijk zal je plant in de loop van de tijd wel weer tot grootte hoogtes komen, maar dan kun je hem altijd nog een keer snoeien.
Het eerste blad dat groeit na het snoeien, zal half (of meer) afgesneden zijn. Dit blad zit namelijk al in de stam verstopt voordat het tevoorschijn komt. Je ontkomt er bij het snoeien niet aan, dat je hier een stuk vanaf haalt. Wanneer je dit niet mooi vindt, kun je het blad afsnijden zodra er nóg een nieuw blad is verschenen. Zo zorg je ervoor dat je plant wel voldoende energie kan opwekken met zijn bladeren en niet nog meer verzwakt wordt.
Je hoeft de wond verder niet te verzorgen, het zal aan de lucht drogen. Voorkom wel dat de snijwonden nat worden, dan kan het schimmel aantrekken. Maar je moet goed je best doen om daar water overheen te gieten tijdens het water geven.
En dan is het nu wachten tot je plant weer opnieuw gaat uitlopen!
Gerelateerde blogs
Plantenvraag: Slungelige plant in vorm krijgen
Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com
⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)