De makkelijkste planten om te stekken
Sommige planten zijn heel makkelijk om te stekken. Als je net begint met stekken kan je dus het beste met deze planten experimenteren. Je kunt bijna alle planten stekken, maar sommige wortelen en groeien veel makkelijker en sneller dan andere! Kies daarom planten met een hoog stek-succes-gehalte als je net begint. Dan wordt je niet teleurgesteld door een eventuele mislukking en krijg je nieuwe ervaringen die je daarna toe kunt passen op de wat moeilijkere planten. In dit blog lees je welke planten je het best als eerste kunt stekken.
Pannenkoek plant
De vraag is misschien wie deze plant nog niet heeft gestekt, want ze loopt vaak zo te shinen met de baby-plantjes, dat je er bijna niet aan ontkomt. Je kunt ze natuurlijk ook laten zitten om een vollere plant te krijgen, maar de stekjes verwijderen en daarna uitdelen is minstens zo leuk om te doen! In het Engels wordt ze niet voor niks de Friendship plant genoemd. Bekijk hier de video over hoe je de pannenkoekplant kunt stekken.
Tradescantia
Deze vrolijke hangplant heeft altijd enorm veel zin om te groeien. Of het nu gaat om een groene, paarse of wit/roze/groene variant, wortelen gaat snel en voor je het weet, heb je een pot vol. Bekijk in deze video hoe je de Tradescantia kunt stekken
Kalanchoe
De familie van de Kalanchoe is zo raar samengesteld, dat je in eerste instantie niet verwacht dat ze echt familie zijn. Van de tuttige tante met bloemetjes jurk, tot harige ruige ooms en poezelige neefjes en nichtjes. Sommige soorten, zoals de Kalanchoe diagremontiana (ook wel de mother of thousands of bommerwerper genoemd), groeien hun eigen stekjes die je van het blad kunt halen en op de grond kan leggen. Bij de harige Kalanchoe beharensis heb je alleen maar een deel van het blad nodig. Een heel leuke plant om mee te experimenteren!
Epipremnum
O, o, Epipremnum, plant naar mijn hart! Groeit makkelijk en snel en staat als stek super mooi op water. De luchtwortels van deze plant zorgen voor het eerste zetje en als snel heb je een nieuwe plant. Maak altijd wat meer stekjes, want één stekje resulteert in één nieuwe stengel. Bekijk in deze video hoe je de epipremnum stekt.
…en de Rhipsalis ook heel leuk te stekken!
Als je dan toch lekker bezig bent met het stekken van je planten, kijk dan ook eens naar je Rhipsalis. Deze tropische vetplant doet er ook niet moeilijk over wanneer je er een stukje vanaf haalt om in een nieuwe potje te planten. Bekijk hier het je de Rhipsalis stekt.
Tip: Zet je stekjes in het licht
Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de zomer is er vaak voldoende licht voor je stekjes om te groeien, maar in de winter kan het tekort aan daglicht zorgen voor slechte groei van je stekjes. Je kan je stekjes een goede start geven door ze onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers en statieven voor stekjes kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.
Wil je meer leren over het stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com