Plantenvraag: Waarom vertakt mijn Philodendron hastatum niet?
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.
’Hi Iris, ik lees graag je tips over planten! Ik heb een stekje van een Philodendron hastatum gekregen en ben er heel blij mee. En de plant is ook blij bij ons, want hij groeit goed. Er is een tak die het voornamelijk heel goed doet. Ik vroeg me af hoe ik de plant kan stimuleren om ook op andere plekken takken aan te maken. Heb jij een idee?’
- Annemiek
Hoi Annemiek! Wat leuk dat je Philodendron stek goed aan het groeien is. Ik snap heel goed dat je nu graag een vollere plant krijgt. Daarvoor ga ik je tips geven!
Kan de Philodendron hastatum zich vertakken?
Kort gezegd: nee. Alleen een volwassen variant zou zich misschien kunnen vertakken, maar dat gebeurt in huis niet snel . Je kunt dus niet de top afknippen en verwachten dat er meerdere zijtakken gaan groeien, zoals dat bijvoorbeeld bij de Ficus elastica kan. Een ariod die wel makkelijk vertakt is bijvoorbeeld de Rhaphidophora tetrasperma, ook wel Mini Monstera genoemd. Deze plant ontwikkeld vanzelf nieuwe zijtakken aan de stengel. Hij groeit ook geen nieuwe plantjes vanuit de wortels, zoals de Pannenkoekplant dat bijvoorbeeld wel doet. De vraag blijft dan; hoe krijg je een vollere plant?
Hoe krijg je een volle Philodendron hastatum?
Door te stekken! De plant die je hier op de foto ziet, zijn eigenlijk meerdere planten in één pot. Door jouw plant te stekken en die stekjes weer in de pot te zetten, krijg je vanzelf een vollere pot. Je kunt de lange stengel die nu groeit in meerdere stekjes verdelen.
Zo stek je de Philodendron hastatum
Het stekken van een hastatum is niet moeilijk, maar je moet wel wat geduld hebben. Net onder een luchtwortel en een blad snij je de stengel door. Omdat het blad vrij groot is en veel vocht kan verdampen, is het goed om maar één blad per stek te nemen. Anders heb je kans dat je stekken sneller uitdrogen dan ze kunnen wortelen. En op deze manier kan je meer stekjes uit één stengel halen. Als je tijd hebt om de grond regelmatig te checken, kun je de stekken direct in de grond zetten. Let erop dat de luchtwortels goed onder de grond zitten. Zet je stekken het liefst nog even in een eigen pot en niet direct bij de moederplant. Vaak hebben stekjes iets meer zorg en water nodig, waardoor ze het in de pot bij de moederplant moeilijk kunnen krijgen. Zolang het blad er gezond blijft uitzien, kun je ervan uitgaan dat er onder de grond allerlei nieuwe groei plaatsvind. Zodra ze goed geworteld zijn en je nieuwe groei ziet, kun je je stekken bij de moederplant in de grond zetten.
Je kunt de stekken ook in het water zetten tot de luchtwortels zich goed hebben ontwikkeld. Laat de wortels zeker zo’n tien tot twintig centimeter lang worden. Het kan zeker een aantal weken tot maanden duren voordat ze zover zijn dat ze de grond in kunnen.
Ook als je een kale stengel, zonder bladeren hebt, kun je je plant stekken. Let er dan op dat elke stek een luchtwortel en een node heeft. Een node is een bobbeltje waar een nieuwe stengel kan gaan groeien. Die zit in de oude bladoksel, meestal tegenover of schuin tegenover de luchtwortel. Leg zo’n kale stengel op de potgrond, met de luchtwortel naar beneden. Hou de grond licht vochtig en maak eventueel een klein plantenkasje met een plastic zakje. Hierdoor zal je stekje sneller wortelen. Zo’n stekje van een kale stengel heet ook wel een wetstick. Zodra je stek goed groeit, kun je het kasje eraf halen. Stekken met een wetstick groeit vaak langzamer dan een stekje met een blad. Een stek met blad kan namelijk meer aan fotosynthese doen en dus meer energie voor de groei produceren.
Door regelmatig stekjes te maken en deze bij de moederplant te zetten als ze lekker aan het groeien zijn, krijg je een steeds vollere plant. Zet er een mooie mosstok of bamboe stok bij, zodat je je plant goed op kunt binden en klaar ben je!
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com