Mijn IKEA Greenhouse Cabinet
Ken je de IKEA greenhouse cabinet al? Dit is een glazen vitrinekast, omgebouwd tot plantenkas. In deze plantenkas is het klimaat ideaal voor tropische kamerplanten. Ik vertel je graag meer over mijn plantenkas én geef je tips over hoe je jouw kast kunt perfectioneren.
Waarom zou je een glazen plantenkas willen?
De voornaamste reden om een greenhouse cabinet te willen, is om je tropische planten beter te laten groeien. Dit zijn veelal planten die van een hoge luchtvochtigheid houden en omdat de kast een klein en redelijk goed afgesloten ruimte is, kun je de luchtvochtigheid makkelijk hoog maken. Verder kun je makkelijk groeilampen installeren, die voor de perfecte belichting zorgen. Een plantenkas is ook ideaal voor het stekken van je kamerplanten. De stekjes zullen sneller groeien door de hoge luchtvochtigheid en het goede licht. Je kunt een greenhouse cabinet zo simpel of uitgebreid en geavanceerd maken als je zelf wilt. Ik heb een redelijk simpele kast, maar geef je ook tips voor een meer geavanceerde kast. In februari 2021 heb ik mijn kast gekocht en geïnstalleerd en ik zal dit artikel updaten als ik aanpassingen maak aan mijn setup.
Ik ben zeker niet de enige met een Ikea greenhouse cabinet, het is een enorme rage onder plantenliefhebbers wereldwijd op Instagram. Ik ben dan ook geïnspireerd door anderen die veel uitgebreidere set ups hebben ontwikkeld voor hun kasten. Een geweldige bron van informatie is Robin van het account @IKEAgreenhousecabinet die ik ook heb geinterviewd voor mijn boek Hello Plant Lovers voor meer tips & tricks. Omdat ik zelf in het begin enorm overspoeld werd door de hoeveelheid informatie help ik je hieronder graag op weg met een basis set up van je kast, waar ik zelf nog erg tevreden mee ben.
Basis setup voor jouw IKEA Greenhouse Cabinet
Als je je een beetje gaat verdiepen in het maken van een IKEA Greenhouse Cabinet, dan wordt je al snel een doolhof van opties ingetrokken waar je bijna niet meer uitkomt. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en het is soms lastig te overzien wat nu echt belangrijk is, of waar mensen misschien iets te puristisch bezig zijn. Sommige optie zijn heel belangrijk voor de werking van je kast, andere zijn meer een extra’tje. Om je op weg te helpen lees je hier over de basis setup van een kast, zoals ik ook bij mijn kast heb gedaan. Bij eventuele problemen die je tegen kunt komen, geef ik opties om je kast meer uit te breiden. Mijn kast staat er nu een paar maanden en ik ben nog steeds erg blij met deze setup. Het fijne is dat je zelf kunt bepalen in welke richting je hem wilt uitbreiden aan de hand van je eigen ervaringen of eventuele problemen die je tegenkomt. Ben je al geïnspireerd en wil je meer weten? Lees dan vooral verder!
Welke kast kan je gebruiken als Greenhouse Cabinet?
Moet een Greenhouse Cabinet echt een IKEA-kast zijn? Nee, zeker niet! Elke metalen vitrinekast kan je ombouwen tot plantenkas. Het is wel fijn om een metalen kast te gebruiken en niet een houten kast, omdat het hout aangetast kan worden door de hoge luchtvochtigheid. En nu heeft de IKEA een aantal kasten die heel erg geschikt zijn hiervoor. Daarom zie je voornamelijk IKEA kasten die zijn omgebouwd tot plantenkas. Kijk bij de IKEA naar kasten uit deze series: Detolf/Fabrikör/Milsbo/Rudsta. Ik heb zelf een hoge witte Milsbo kast.
Welke planten kunnen in de Greenhouse Cabinet?
Ga voor planten die van een hoge luchtvochtigheid houden. Dit zijn voornamelijk tropische planten en varens. Aroids, zoals de Monstera, Philodendrons en Anthuriums. Maar ook orchideeën, Alocasia’s en verschillende soorten Hoya’s zullen het fijn vinden in de kast.
Deze planten heb ik momenteel in mijn kast groeien:
Philodendron verrucosum, Philodendron scandens, Anthurium clarinervium, Xanthosoma lindenii, Hoya linearis, Maranta Leuconeura var. kerchoveana 'Variegata', Macodes petola, Stephania erecta, Monstera adansonii, Columnea arguta, Philodendron Birkin/White measure, Hoya carnosa en Dendrobium parishii.
Hoe werkt een IKEA greenhouse cabinet?
Het fijne aan een greenhouse cabinet zijn dus de hoge luchtvochtigheid en het feit dat je makkelijk groeilampen kan toevoegen. Daarom vertel ik je eerst wat over deze groeilampen, dan over de luchtvochtigheid en dan over het inrichten van je kast (over de planken en snoeren) en wat extra elementen die je kunt toevoegen.
Zijn groeilampen belangrijk in de Greenhouse Cabinet?
Groeilampen zijn niet perse essentieel voor je plantenkas, maar ze zorgen er wel voor dat je de kast ook op een plek kunt zetten waar het licht niet ideaal is. Staat jouw kast naast het raam en heb je de ideale lichtinval? Dan hoef je niet perse licht toe te voegen. Staat hij qua licht op een minder ideale plek? Dan zijn groeilampen de beste oplossing. Een LED-strip is fijn, omdat je deze makkelijk in de kast kunt bevestigen. Een lamp die je in een fitting moet draaien kost veel meer ruimte, die natuurlijk wel beperkt is in je kast. Ik heb mijn LED-strips via Aliexpress gekocht, dit zijn kwalitatief zeker niet de beste. Voor mij waren ze fijn om mee te beginnen, vooral omdat veel lampen die in Nederland verkrijgbaar zijn uitverkocht waren op het moment dat ik ze wilde aanschaffen. Ondertussen zijn er in Nederland ook LED strips van een betrouwbaar merk beschikbaar, zoals deze groeilamp LED strips met plakranden op bol. Kies voor een groeilamp met een timer, of zet zelf een timer tussen de lamp en de stekker. Zo heb je geen omkijken meer naar het aan- en uitzetten van het licht. Een full spectrum lamp is fijn, omdat dat wit licht geeft. Sommige groeilampen schijnen met paars of roze licht, waardoor je planten er minder aantrekkelijk uitzien. Lees dit artikel over groeilampen om je verder te oriënteren.
De ideale luchtvochtigheid
Dit is misschien wel de belangrijkste reden om een plantenkas te willen: de hogere luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid te meten heb ik een hygrometer in mijn kast staan. Ik spray om de dag met de plantenspuit en hiermee blijft de luchtvochtigheid rond de 70-80%. Merk je dat de luchtvochtigheid standaard vrij laag is in jouw kast, dan zijn er nog wat dingen die je aan zou kunnen passen. De simpelste manier is de gleuven en kieren van je kast dicht maken met tochtstrips. Dit blijkt bij mij niet nodig, de luchtvochtigheid blijft met open kieren ook al hoog. In de beschrijving van een uitgebreide kast hieronder lees je nog meer trucs om de luchtvochtigheid hoog te houden. Om de luchtvochtigheid in de gaten te houden, zet je bijvoorbeeld een digitale hygrometer in je kast.
Hoeveel planken kan je in de Greenhouse Cabinet kwijt?
De meeste vitrinekasten komen met glazen planken. Mijn Milsbo kast wordt geleverd met drie van deze planken. Ik heb uiteindelijk maar één plank in de kast gebruikt. Hierdoor heb ik een hoge ruimte boven in de kast en een iets lagere onderin de kast. Het hangt erg af van de hoogte van de planten die je kwijt wilt, hoeveel planken ideaal zijn in jouw kast. Wil je meer luchtcirculatie in je kast? Vervang je glazen plank dan voor een metalen rek.
Wat doe je met de snoeren in je Greenhouse Cabinet?
Zodra je groeilampen in je kast bevestigd, heb je ook elektriciteitssnoeren in je kast. En wanneer je je kast nog meer uitbreidt, komen er waarschijnlijk nog meer snoeren bij. Deze zijn soms lastig weg te werken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een rond gat onder de kast te boren, waar de snoeren de kast uit kunnen, een kabeldoorvoer. Voor een basic kast is dit nog niet perse nodig. Mijn snoeren gaan via de kier in de deur aan de bovenkant naar buiten. Bovenop mijn kast ligt het stekkerblok waar de stekkers in gaan. De snoeren heb ik op een aantal plekken vast geplakt, waardoor ze bijna niet zichtbaar zijn. Bedenk het liefst voordat je je kast in elkaar zet, of je een gat wilt maken om je snoeren door te halen. Dit is namelijk makkelijker te doen als je kast nog niet in elkaar staat.
Veilig achter slot en grendel
Nog een ideale functie van een Greenhouse Cabinet: je planten staan veilig achter slot en grendel. En dat is heel handig als je kleine kindjes of huisdieren hebt. Hierdoor kun je giftige planten veilig neerzetten en hoef je niet bang te zijn dat je planten opeens blaadjes missen.
Extra tips
Aan de achterwand van mijn kast heb ik een pegboard opgehangen, deze is ook van de IKEA (Skadis-serie) Het fijne aan dit bord is dat je hem direct in de kast kunt schroeven, zonder aanpassingen te hoeven maken. Het nadeel is dat hij van hardboard is gemaakt en niet waterdicht is. Online ben ik wel eens verhalen tegen gekomen van schimmels die op het bord zijn gaan groeien. Om dit te voorkomen kun je hem coaten met een waterdichte verf. Ik heb voor nu het risico genomen, ook omdat ik geen humidifiers in mijn kast heb staan en de luchtvochtigheid niet altijd mega hoog is. Na een aantal maanden zie ik al wel enige beschadiging onderaan mijn bord. Ik spray de orchidee elke dag en dat water druppelt naar beneden. Precies waar het van het bord afvalt, zie ik dat dit opgezet raakt. Maar het schimmelt gelukkig (nog?) niet. Het fijne aan dit pegboard is dat er allerlei bakjes en plankjes zijn je eraan kunt hangen, ook van de IKEA Skadis-serie.
Een meer duurzame optie zou een metalen rooster of bord zijn om op te hangen. Als dit goed geseald is, zal het niet roesten en dus langer mee gaan.
Mijn upgrade na het eerste jaar
In het voorjaar van 2023 heb ik wat aanpassingen gedaan aan de kast. Zo had ik eerder last van schimmel in de kast, op het SKADIS pegboard van de IKEA. Ik wist dat dit kon gebeuren en hield het ook goed in de gaten. Het pegboard heb ik schoongemaakt en goed gelakt. Ook heb ik twee ventilatoren aan de kast toegevoegd voor een goede luchtstroom, vergelijkbaar met deze handige usb-ventilatoren met zuignap op bol.com. Hierdoor heb je minder stilstaande lucht en minder kans op schimmel. Als je toe bent aan de volgende stap lees je onderaan dit artikel meer over een uitgebreide setup voor de IKEA greenhouse cabinet.
Groeien planten echt beter in een IKEA Greenhouse Cabinet?
Ik zie echt enorme verbetering in de gezondheid van mijn planten, sinds ze in de kast staan. Het grootste verschil zie ik bij mijn Anthurium clarinervium. Deze bleef nooit echt mooi in mijn woonkamer. Er kwamen altijd bruine randen aan de bladeren en in de winter verloor hij veel blad. Nu komt er gezond blad na gezond blad, geen enkel bruin randje en nog geen enkel blad dat af valt. Ook de stekjes die ik in de kas laat groeien, groeien veel harder dan degene die in mijn keuken staan. Ik merk dus echt een positief verschil. Niet dat er nooit een blaadje af valt, maar mijn ervaring is dat de planten echt beter groeien in de kast.
Onder de video lees je meer over een uitgebreide setup voor de IKEA greenhouse cabinet.
Tips voor een uitgebreide kast
Je kunt je kast zo geavanceerd maken als je zelf wilt. Ik zie online zelfs mensen die via hun telefoon de luchtvochtigheid kunnen aflezen en hun lichten aan of uit kunnen zetten. Zo ver zal ik hier niet gaan, maar dit soort inspiratie kun je vinden via @IKEAgreenhousecabinet. In dit artikel zal ik het hebben over de aanpassingen aan je kast, die hem nog effectiever maken en een oplossing zijn voor problemen die je eventueel tegenkomt.
Installeer een humidifier in je Greenhouse Cabinet
Als de luchtvochtigheid niet hoog genoeg blijft in je kast, ondanks dat je al tochtstrips hebt geïnstalleerd, dan kun je een humidifier in je kast zetten. Hiervoor moet je natuurlijk wel wat ruimte inleveren, maar een klein model kan vaak al enorm helpen. Een luchtbevochtiger met een sensor die de luchtvochtigheid meet is ideaal, omdat deze automatisch aan en uit gaat. Maar je kunt ook een timer tussen je humidifier en het stopcontact zetten, waardoor hij elke dag op hetzelfde moment aan en uit gaat. Of controleer elke dag de luchtvochtigheid en zet hem zelf aan en uit. Lees ook mijn artikel met alles over luchtbevochtigers. Wil je de luchtvochtigheid wel verhogen, maar zie je een humidifier niet zitten? Probeer dan eerst wat bakjes met water in je kast te zetten, wie weet verdampt hiermee al voldoende vocht. Ook zijn er kleine fonteintjes die zorgen voor extra luchtvochtigheid. Het voordeel hieraan is dat er minder waterdamp in je kast hangt en je je planten beter kunt zien. Het helpt ook om meer planten in je kast te zetten, omdat al deze planten ook vocht via hun bladeren verdampen en het vocht beter blijft hangen. Meet dus nooit de luchtvochtigheid in een lege kast, want dat zegt niet zoveel over hoe het zal zijn als er planten in staan.
Installeer ventilatoren in je Greenhouse Cabinet
Als je kast helemaal dicht is met tochtstrips en je de luchtvochtigheid erg hoog houdt, is het belangrijk om voor beweging in de lucht te zorgen. Stilstaande vochtige lucht zorgt makkelijk voor schimmels en die wil je niet in je kast. Met ventilatoren los je dit probleem op. Er zijn kleine ventilatoren met een usb-oplader die je in en uit je kast kunt halen. Maar er zijn ook ventilatoren die je met een stekker aan kunt sluiten. Hierbij is een timer ook weer fijn, zodat je er geen omkijken naar hebt. Installeer een ventilator per plank of vervang de glazen planken voor metalen rekjes. Hierdoor kan de lucht nog meer circuleren.
Regel de temperatuur in je Greenhouse Cabinet
Wil je nog een stap verder gaan en je planten ultiem vertroetelen? Dan kan je ook de temperatuur in je kast regelen. Veel tropische planten vinden het heerlijk als het wat warmer is. Dat kan met een warmte mat of met een warmtekabel, die vaak in terraria voor reptielen worden gebruikt. Dit is vooral handig als de temperatuur erg laag wordt op de plek waar je kast staat. Staat je kast in een altijd verwarmde woonkamer, dan hoef je dit niet zo snel te doen.
Veiligheid en de IKEA greenhouse cabinet
Wanneer je een gat in de bodem van je kast hebt voor de kabels en je een humidifier actief aan hebt staan, is er nog een puntje van veiligheid. Het kan namelijk gebeuren dat de waterdamp neerslaat op de elektriciteitskabels en langs de kabel uit je kast druppelt. Als dat direct in het stopcontact of de stekkerdoos kan druppelen, heb je risico op kortsluiting met eventuele erge gevolgen. Door de stroomkabels eerst naar beneden te laten gaan en daarna omhoog naar het stopcontact, zorg je ervoor dat je geen druppels tot het stopcontact kunnen komen. Je maakt als het ware een lus van de kabel, voordat deze het stopcontact ingaan. Als je een stekkerdoos gebruikt, zet je deze liever iets van de grond, waardoor een eventueel vochtprobleem niet zorgt voor kortsluiting. Of zet hem juist bovenop je kast, dan voorkom je dit probleem helemaal.
Geniet van je planten
Zoals ik in het begin vertelde, heb ik een hele basic kast. Al deze uitbreidingen zijn in mijn geval (nog?) niet nodig. Mijn planten groeien goed en ik heb geen problemen met te veel of te weinig vocht. Ik heb dan ook geen persoonlijke ervaringen met de uitbreidingen waarover ik vertel. Die heb ik gefilterd uit de berg van informatie die te vinden is op het @IKEAgreenhousecabinet account. Zie het als een hulp om de juiste kant op te gaan met jouw kast en verdiep je vooral nog meer als je een bepaald probleem tegenkomt. Wat ik vooral mee wil geven is dit: laat je in het begin niet compleet gek maken door alle mogelijkheden die er zijn, maar kijk wat jij, in jouw specifieke situatie, nodig hebt.
Heb je een ervaring opgedaan waarvan je denkt dat die echt in dit artikel verwerkt moet worden? Laat het me weten via een Instagram DM. En wil je nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan op het Instagram account van @IKEAgreenhousecabinet. Daar staan heel veel voorbeelden, inspiratie en oplossingen van problemen die je tegen kunt komen.
Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.
Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com