Leer je planten nog beter kennen!
Het betekent best wel wat als je een plant in huis haalt en je toezegt dat je ervoor gaat zorgen. Het is immers iets levends, wat je graag ook levend wilt houden. Daarom mag je best wel wat onderzoek doen naar de verzorging van je groene huisgenoot. Één van mijn favoriete manieren om dat te doen, is te onderzoek hoe een plant van nature groeit.
Hoe groeit een plant in het wild?
Die plant die in een potje in je vensterbank staat, komt in het wild in een totaal andere omgeving voor. En precies aan die omgeving is de plant perfect aangepast, niet aan het klimaat in ons huis. Veel planten kunnen zich tot op zekere hoogte aanpassen, maar je kunt je plant nog beter helpen, door die natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen. Een paar voorbeelden hiervan geef ik hieronder.
Epiphyllum: misschien heb je wel eens gehoord van de zaagcactus of Epiphyllum anguliger. Dit is een tropische cactus en als je verder niets weet over de plek waar hij vandaan komt, zou het wel eens verkeerd kunnen gaan in de verzorging! Dat het een cactus is, betekent namelijk niet dat hij in de volle zon groeit en maar heel weinig water nodig heeft. Deze cactussen groeien in het tropische regenwoud, als epifyt, oftewel een plant die hoog in de bomen groeit. Daar krijgen ze geen volle zon en is het veel vochtiger dan in de woestijn, waar je de meeste cactussen plaatst. Behandel deze planten liever als vetplant en zet ze daarnaast niet in de heftige middagzon.
Cactus: we blijven nog even op de cactus tour! Denk je aan de klassieke cactus, die in droge woeste gebieden groeit, dan zal je de plant ook gelukkiger kunnen maken door geen standaard potgrond te gebruiken. Normale potgrond houdt namelijk veel vocht vast, daar is het speciaal op ontwikkeld. Maar de grond waar veel cactussen van nature groeien, droogt juist heel snel weer uit. Meng daarom zand en steentjes door je potgrond heen en kies een pot die niet super veel groter is, wanneer je hem verpot. Ze staan liever een beetje krap en in zanderige, sneldrogende grond.
Epipremnum: je kent hem vast al wel als hangplant, de Epipremnum, duivel’s klimop, of (foutief genoemd:) pothos. Hij groeit dan ook geweldig op die manier, maar als je wilt dat de plant echt grote bladeren krijgt, zul je ervoor moeten zorgen dat hij ergens op kan klimmen. In de natuur klimt deze namelijk op bomen, om zo dichterbij het licht te komen. Zodra de kleine luchtworteltjes ergens goed vat op hebben, schiet je plant de lucht in en worden de bladeren steeds groter en groter.
Dit zijn zomaar drie voorbeelden van hoe kennis over de natuurlijke omgeving en groeiwijze van een plant je verder kan helpen in de verzorging, maar hoe kom je achter deze natuurlijke omstandigheden van je plant? Vaak gebruik ik het internet als bron van informatie. Er staan vaak veel tegenstrijdige tips op, maar door je in te lezen over waar de plant vandaan komt, leer je je plant beter te begrijpen. Dan snap je opeens waarom een orchidee echt in orchideeëngrond wilt staat en de meeste vetplanten toch echt veel licht nodig hebben, maar ook waarom sommige juist met minder licht al tevreden zijn. Haal je dus een nieuwe plant in huis? Dan is het tijd voor weer een beetje zoekwerk op het internet!
Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com