Bijzondere samenwerkingen in de natuur

Maze-plant post 03.jpg

Om goed voor mijn planten te kunnen zorgen, probeer ik altijd meer te leren. En bij deze zoektochten naar meer kennis verwonder ik me over hoe bijzonder de natuur zich heeft ontwikkeld. Mijn verwondering deel ik dan weer graag met jou, en dan hoop ik dat je ook met nog meer respect en verbazing naar je planten gaat kijken. Deze keer vertel ik je meer over hoe planten en dieren intiem kunnen samenwerken, of juist niet.

Samenwerken of juist niet?
Planten hebben zich op allerlei manieren aangepast om te kunnen overleven in hun specifieke omgeving. Dat betekent dat sommige planten een bijzondere samenwerkingsverband hebben opgebouwd met dieren, terwijl andere planten dieren juist als voedsel gebruiken.

Dat planten en insecten samenwerken weet je waarschijnlijk al vanaf jongs af aan; iets over bloemetjes en bijtjes. Bijen krijgen voedsel, terwijl planten door middel van insecten aan kruisbestuiving kunnen doen. Maar soms gaat zo’n samenwerking nog een stapje verder.

Zo zijn er in de tropen meerdere soorten planten die zich zo hebben ontwikkeld dat bepaalde mieren daar graag in leven. Myrmecotrofie heet dat. Zo lokken planten mieren door een geschikt onderkomen aan te bieden, of ze juist met nectar zoet te houden. Dit zijn soms zulke specifieke samenwerkingsverbanden, dat de plant niet zonder de mier kan en de mier niet zonder de plant.

Er zijn verschillende soorten mierenplanten. Sommige vormen allerlei gangen en tunnels in een dikke stam, zoals de Maze-planten in de foto hierboven en de video hieronder. Maar er zijn ook varens, Hoya’s en Dischidia’s die met mieren samenwerken. De varens hebben vaak dikke wortelstructuren waar de mieren in kunnen leven en bij Hoya’s en Dischidia’s zijn het de holle of bolle bladeren die bescherming bieden aan de mieren. Mieren kunnen zorgen voor de voedingsstoffen van een plant, door het afval wat zij achterlaten. Verder beschermen ze de plant tegen hongerige aanvallers, want het is immers hun nest!

Maar waar deze mierenplanten de mieren lokken om hen een huis aan te bieden en van hun afvalstoffen te leven, zijn er andere planten die insecten lokken om ze juist als voedsel te gebruiken. Zo zijn er veel verschillende vleesetende planten. Deze planten leven in gebieden waar maar weinig voeding te vinden is. Dit kan bijvoorbeeld een moerasgebied zijn, waar niet veel voedingsstoffen in de grond zitten. Om toch voldoende voeding binnen te krijgen, verteren deze planten insecten. Waarschijnlijk ken je de venus fly trap wel, of de bekerplanten met hun trechters vol met vocht.

Bij al deze planten is het zo dat ze in je huis zonder mieren en het bijvoeren met insecten kunnen overleven. Dat komt doordat er in de potgrond wel voldoende voeding zit. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er in jouw huis mieren rond gaan scharrelen, want die specifieke tropische mieren komen hier niet voor. Ook hoef je je vleesetende plant niet bij te voeren, al is het altijd fascinerend om te zien hoe snel zo’n plant dicht kan klappen!


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

Gerelateerde posts