Plantenvraag: Gaan planten dood nadat ze hebben gebloeid?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Mama Botanica, mijn Chinees lantaarnplantje bloeide en had heel veel bloemetjes. Een maand later is hij helemaal dood. Zijn er planten die doodgaan na de bloeiperiode, of ligt het echt aan mij en is dit toeval?’

- Mies

Ik kon even geen foto vinden van de bloemetjes, daarom een close-up van de blaadjes van het Chinees lantaarnplantje!

Hoi Mies, wat jammer dat je plant dood is gegaan net nadat hij zo mooi stond te bloeien! Het is dan makkelijk gedacht dat die twee dingen met elkaar te maken hebben, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Ik vertel je graag wat meer over bloemen in het algemeen, bij het Chinees lantaarnplantje en hoe je je plant in bloei het best kunt verzorgen.

Hoe bloeit het Chinees lantaarnplantje?

De bloemetjes is waar het Chinees lantaarnplantje zijn Nederlandse naam van heeft: het lijken kleine lampionnetjes. Ze zijn niet erg opvallend en als je niet goed oplet, zou je ze zomaar over het hoofd kunnen zijn. Ze zijn licht roze van kleur met een paars toefje op de top. Als de plant is uitgebloeid, valt het bloemetje vanzelf af.

Gaan planten dood nadat ze hebben gebloeid?

Sommige planten gaan dood nadat ze hebben gebloeid. Maar de meeste niet. Het ligt dus echt aan de plant of het dood gaan wel of niet gelinkt is aan het bloeien. De meeste kamerplanten die bloeien, doen dat elk jaar opnieuw. In een enkel geval kan een plant waar het heel slecht mee gaat, opeens in bloei schieten. Dan is het een laatste poging van die plant om voor nazaten te zorgen. Maar als jouw plant in goede gezondheid is en bloemen maakt, betekent dit zeker niet dat hij daarna dood gaat.

Bij het Chinees lantaarnplantje is de bloei en het sterven ook zeker niet aan elkaar gekoppeld. Hij kan elk jaar bloeien en zal met de juiste zorg dus niet dood gaan na de bloei. Dat was dus zeker pech hebben. Het bloeien kost je plant wel veel energie, daarom geef ik je hieronder wat verzorgingstips voor je plant in bloei.

Sommige planten gaan wel dood na de bloei. Een voorbeeld hiervan zijn Bromelia’s. Nadat ze hebben gebloeid, produceren ze stekjes en daarna zal de moederplant afsterven. Bekijk deze video als je wilt weten hoe je de Bromelia kunt laten voortleven door te stekken.

Hoe verzorg ik mijn plant in bloei?

In feite hoef je niks anders te doen als je plant in bloei staat. Ik heb wel wat tips voor je om de bloei zo goed mogelijk te ondersteunen.

  1. Verplaats of draai je plant met bloemen of knoppen niet. Sommige planten zijn hier erg gevoelig voor en kunnen door veranderende omstandigheden ineens al hun knoppen laten vallen.

  2. Geef je plant plantenvoeding. Het produceren van bloemen kost veel energie, dus het is goed om de voedingsstoffen aan te vullen.

  3. Zorg dat je plant niet op de tocht staat. Grote wisselingen in temperatuur kan ervoor zorgen dat de bloemen beschadigd raken.

  4. Ga je plant niet verpotten. Ook dat kan ervoor zorgen dat je plant gestrest raakt en korter bloeit.

  5. Knip uitgebloeide bloemen af, hierdoor heb je kans dat je plant nog een keer gaat bloeien. Let op, dit geldt niet voor alle planten. Bij Hoya’s kun je ze beter laten zitten, omdat de nieuwe bloem zich ook aan het oude steeltje kan ontwikkelen.

  6. En dit spreekt voor zich: geef je plant voldoende water. Als je plant te droog staat, zullen de bloemen het eerst sneuvelen.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen