Plantenvraag: slungelige Peperomia in vorm krijgen
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag. Deze week een vraag over de Peperomia:
’Hi Iris!
Ik heb een jaar of 3 terug een kleine Peperomia raindrop gekocht. We hebben hem op een gegeven moment over gepot want het was een blije groeiende baby. Inmiddels zijn de stengels erg hoog. De kortste is zo'n 30 cm en de langste zo'n 40 cm. Bovenin zit het groen maar de stengels zijn bladloos. Ik hou de stengels overeind met steunen maar ik merk dat de plant hier niet opgemaakt is. Ik ben geneigd te snoeien en de takjes met groen in de grond te zetten, als een stek. Gaat de onderkant weer groen bloeien of wat kan ik daarmee doen? ’
- Marit
Hoi Marit! Wat leuk dat zo’n klein plantje al is uitgegroeid tot een hoogte van 40 cm! Het is helemaal niet gek dat de onderste bladeren hierbij afsterven en de stengel een beetje kaal wordt. Dat is een natuurlijk proces, de oude bladeren worden minder effectief en sterven dan af. Maar je kunt er wel wat aan doen om je plant weer compact te laten groeien.
Je kunt de lange stengels afknippen, net boven een knoop. Een knoop is de plek waar een blad aan de stam vast zit of zat. Vanuit de knoop kan de plant weer opnieuw uitlopen. Als je meerdere knopen aan de stengel laat zitten, heb je kans dat hij op meerdere plekken uit gaat lopen. Laat dus zeker zo’n 10 centimeter stengel aan de plant zitten, zodat er voldoende knopen aan zitten. Geef je plant niet te veel water voordat deze opnieuw uitloopt. Er zijn nu natuurlijk geen bladeren meer die dat vocht verbruiken. Zodra je nieuwe groei ziet, kan je de watergift weer wat verhogen.
De delen die je nu van je plant hebt geknipt, kun je gebruiken om te stekken. Dit kan zowel direct in de aarde, als eerst op water. Zorg voor een stek met een kaal steeltje van zo’n 5 tot 10 centimeter, wat je in de grond of in het water kunt steken. In het water zie je wat beter wat er gebeurt en wanneer er nieuwe wortels gaan groeien. Zodra die wortels goed ontwikkeld en stevig zijn, zo’n 5 tot 10 centimeter, kun je de stek in de grond zetten. Zet je stekken altijd eerst in een eigen pot en past later terug bij de moederplant. Stekjes hebben over het algemeen wat meer water nodig dan de moederplant, waardoor ze kunnen verdrogen als je ze direct bij de moederplant zet.
Meer over de verzorging van de Peperomia Raindrop vertel ik je in deze video.
Wil je alles leren over stekken? Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten