Alles over het verpotten van je planten: stappenplan + video

Blog Intratuin Stekken_Mama Botanica03.jpg

Het verpotten van mijn planten in misschien wel mijn favoriete bezigheid van de planten verzorging. De nieuwe groei die daarna verschijnt en het gevoel van geaardheid dat het verpotten met zich mee brengt vindt ik erg fijn. Als het voorjaar in volle gang is, is het het perfecte moment om je planten te verpotten. Met het extra licht en de extra warmte die er is, zal je snel nieuwe groei zien ontstaan.

Goede verse potgrond is essentieel voor de groei van je plant. Daar haalt je plant alle voedingsstoffen en water uit die nodig zijn voor de groei. Daarnaast is het belangrijk om een goede pot voor je plant uit te kiezen. Maar er zijn heel veel verschillende soorten potgrond en potten, dus welke zijn nou het beste voor jouw planten? Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten, zodat je morgen aan de slag kunt om je planten te verpotten!

Wanneer moet je je plant verpotten?

Een cactus kun je snel al jaren in dezelfde pot laten staan, terwijl een snelle groeier, zoals een banaan, bijna elke jaar behoefte heeft aan meer ruimte. Je ziet het snel genoeg als er wortels uit de drainage gaten onder de pot groeien. Of als je plant opeens veel vaker water nodig heeft. En vaak is een plant vers uit het tuincentrum ook toe aan een grotere pot. Een ander teken dat je plant graag wat meer ruimte rond z’n wortels nodig heeft, is dat je plant in het groeiseizoen niet groeit, of de nieuwe bladeren veel kleiner zijn dan normaal. Het is afhankelijk van hoe snel je plant groeit, hoe vaak je hem hierna moet verpotten.

De juiste maat pot bij verpotten

Kies een pot die een maat groter is dan de oude pot, maar zeker niet te groot. Een te grote pot is niet goed voor je plant; het kan ervoor zorgen dat er veel overtollig water onderin de pot opbouwt, waar de plant met zijn korte wortels nog niet bij kan. Hierdoor blijft de grond te lang nat en daar houden veel planten niet van. Ga voor een pot die gemiddeld 20% groter is dan de oude pot.

Kies voor een pot met gaatjes onderin

Het liefst neem je een pot met gaten onderin of zet je een plastic binnenpot in een sierpot. Hierdoor kan overtollig water uit de pot lopen en heb je minder kans dat je je plant teveel water geeft. Wil je je plant toch in een dichte pot zetten? Lees dan hier wat tips die je kunnen helpen.

Begin met terracotta potten

Terracotta potten zijn goedkoop, in alle maten die je kan bedenken én ze hebben altijd een afwateringsgat onderin. Deze potten zijn gemaakt van klei en zijn niet geglazuurd. Dat betekent dat water niet alleen boven uit de pot verdampt, zoals bij plastic potten, maar ook door de potwand heen. Is dat dan wel goed? Ja zeker! Het zorgt er namelijk voor dat er sneller verse lucht bij de wortels van je plant komt, waardoor je minder kans op wortelrot hebt. Je moet er alleen rekening mee houden je dat je wat meer water moet geven, dan toen je plant nog in een plastic pot stond.

Terracotta potten kunnen snel verkleuren

Het water dat via de wand verdampt laat een laagje kalk achter. Sommige mensen vinden dit mooi, andere niet. Je pot zal sowieso wat gaan verkleuren door gebruik, maar het kalk laagje kan je er makkelijk af halen met wat water, azijn en een sponsje. Om ervoor te zorgen dat je pot gelijkmatig verkleurt maak je de terracotta pot door en door nat voordat je je plant gaat verpotten. Zet ‘m een tijdje in een emmer met water of hou ‘m onder de kraan. Op die manier neemt de pot geen vocht op uit de verse potgrond en zullen er later geen rare vlekken ontstaan als je je plant water geeft. Lees meer tips in mijn blog Alles over terracotta potten.

Verpotten in een pot zonder drainage gaten

Leg een laag hydrokorrels onderin. Die kunnen een deel van het overtollig vocht opnemen en later weer afgeven aan de potgrond. Het blijft hierbij wel belangrijk dat je niet te veel water geeft. Ongemerkt kunnen de wortels dan veel te nat staan. Maar als je goed weet hoeveel water je plant precies nodig heeft, kun je deze ook in een pot zonder gaten zetten. Lees meer tips in mijn blog Alles over planten zonder binnenpot in een dichte pot verpotten

Veel planten vinden standaard potgrond prima om in te groeien.

Ik ben zelf fan van van biologische potgrond, die is net wat luchtiger. Eventueel kun je ook een handje perliet door de grond mengen, waardoor deze wat luchtiger blijft. Dat zijn die witte korreltjes die regelmatig in de potgrond ziet. Voor cactussen is het goed zanderige grond te gebruiken. Hiervoor koop je een voorgemengde zak, of meng je zelf wat zand door de potgrond heen. Ook orchideeën staan graag in een speciale mix; die groeien niet in de grond, zoals andere planten, maar juist tussen de takken van bomen. Orchideeën mix bevat dan ook veel boomschors en heeft een grove structuur. Wil je meer leren over potgrond? Lees dan ook mijn artikel over de verschillende soorten potgrond. Als je je nog meer wilt verdiepen in duurzame potgrond, dan raad ik dit artikel over de voor- en nadelen van verschillende soorten duurzame potgrond aan. Over de overige basics bij het verpotten van kamerplanten heb ik een artikel geschreven voor de inspiratiepagina van Intratuin. Lees er hier meer over op intratuin.nl

Oppassen met sappen bij verpotten

Net zoals met het stekken van je planten, moet je bij sommige planten oppassen op de sappen die vrij kunnen komen als de plant beschadigt raakt. Het sap van bijvoorbeeld de Dieffenbachia, Euphorbia en de Ficus kan irriterend zijn en hierbij kun je beter handschoenen dragen. Ook de stekels van een cactus kunnen een uitdaging vormen. Rol je cactus in krantenpapier en draag stevige handschoenen om de stekels te vermijden.

Aan de slag: zo verpot je jouw plant

  1. Kies een nieuwe pot voor je plant die verpot moet worden, het liefst eentje met drainage gaten.

  2. Kies de juiste potgrond voor jouw plant of maak je eigen mengsel.

  3. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot. Een plastic pot kun je een beetje kneden, waardoor de plant loskomt. Zit je plant erg vast, knip de pot dan stuk. Stenen potten kun je voorzichtig op z’n kop houden, waarbij je de plant aan de basis goed ondersteunt. Eventueel ga je eerst met een mes langs de rand van de pot, om de plant wat losser te krijgen.

  4. Controleer de gezondheid van de wortels, verwijder afgestorven en besmette wortels en haal een deel van de oude aarde weg. Soms zitten de wortels enorm opgekruld in de pot, en zie je er bijna geen aarde meer tussen zitten. Dan is het belangrijk dat je de wortels uit elkaar haalt. Dit zorgt ervoor dat ze weer de diepte in gaan groeien en er extra verse potgrond tussen komt.

  5. Leg een koffiefilter over de drainage gaten, zodat er geen aarde uit de pot valt, maar het water wel weg kan lopen.

  6. Vul de pot met een laag potgrond en zet je plant erop. Zorg ervoor dat de basis van de plant straks even hoog komt als in de oude pot. Zet je plant dus niet dieper in de grond.

  7. Vul de ruimte rondom de kluit met verse potgrond en laat een paar centimeter ruimte over tussen de bovenkant van de grond en de pot. Dit zorgt ervoor dat het water in de pot blijft als je water geeft en niet meteen over de rand wegloopt. Je hoeft de aarde niet heel stevig aan te drukken, je wilt juist dat de wortels voldoende zuurstof krijgen.

  8. Geef je plant water als dat nodig is en zet hem terug op z’n oude plek. En geniet van de nieuwe groei die gaat komen.

Zelf je eigen grondmengsel samenstellen

In heb een video gemaakt waarin ik de basiskennis over potgrond uitleg en de recepten voor twee mengsels die ik graag maak stap voor stap uitleg. Je vind de video onderaan onderaan dit artikel over duurzame potgrond.

Video: zo verpot je jouw plant

Mijn Homalomena was toe aan een grotere pot om mooi verder te groeien, dus in dit filmpje verpot ik de plant en laat ik je zien waar je op moet letten:


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Gerelateerde posts