Plantenvraag: Spintprobleem in mijn Calathea crocata

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Mijn Calathea crocata is geplaagd door spint. Ik heb hem bestreden met een mengsel van groene zeep, water en spiritus. Dit lijkt te helpen. Hij ziet er alleen niet vrolijk uit. De bladeren zijn dichtgevouwen en lijken 'verkreukeld'. De allerslechtste bladeren heb ik eraf geknipt. Kan het kwaad om alle bladeren af te knippen of gaat deze Calathea dat niet overleven?’

- Loes

Calathea spint

Hoi Loes! Spint is echt super vervelend en lastig om helemaal uit je plant te krijgen.

Je kunt spint herkennen aan hele fijne webjes die over de bladeren gesponnen worden. De spint zelf kan rood, zwart of beige zijn en zijn miniscule puntjes die, als je goed kijkt, over de webben en bladeren van je plant heen lopen.

Het sprayen met jouw mengsel is een eerste goede stap. Het is belangrijk om dit wel een paar keer te herhalen, want er blijven gemakkelijk wat eitjes of beestjes achter, die je plant opnieuw gaan bevolken. Herhaal de behandeling dus om de twee weken voor zeker drie keer en houd daarna je plant ook goed in de gaten of ze niet terugkeren.

De bladeren van je Calathea kunnen inderdaad erg lelijk worden van de spint en het kan geen kwaad om er een aantal weg te knippen. Je kunt zelfs alle bladeren weg halen en de plant terug laten groeien vanuit de grond. Dit is echter best wel een heftige ingreep en ook geen garantie dat de spint helemaal weg blijft. Als er dus nog bladeren aan zitten die er redelijk gezond uitzien, laat die vooral aan je plant zitten. Deze kunnen de energie produceren die nodig is voor het maken van nieuwe bladeren. Zodra er mooie nieuwe bladeren verschijnen, kun je de oude wegknippen.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Meer artikelen over de Calathea: