Calathea’s in huis mooi houden

Hieronder vertel ik je meer over de verzorgimng van Calathea’s (zoals de Calathea Network Calathea warscewiczii), Maranta en Stromanthe planten. Want deze mooie planten zijn niet de makkelijkste soort om in huis mooi te houden.

calathea

Donkere bladeren met fijne roze lijntjes, grote ronde bladeren met gekleurde patronen erop; als je een Calathea ziet, kan het niet anders zijn dan dat je verwonderd de mooie bladeren van dichtbij wilt bestuderen. Het zijn bijzondere planten, die bijvoorbeeld ook hun bladeren kunnen bewegen tussen dag en nacht. 

Calathea’s, maar ook de aanverwante Maranta en Stromanthe planten, zijn niet de makkelijkste planten om in huis mooi te houden. Sommige soorten zijn wat gevoeliger dan andere. Zo doet mijn Calathea Network het al jaren goed, maar nadat ik jaren geleden een Calathea warscewiczii dood had laten gaan, durfde ik er lang niet meer aan te beginnen. Nu heb ik er wel weer één in huis en die doet het behoorlijk goed. Daarom deel ik graag wat tips waarmee je jouw Calathea’s ook mooi en gezond houdt.

Herkomst: 
De Calathea komt oorspronkelijk uit de vochtige jungles van Midden- en Zuid-Amerika

Licht: 
Geef je Calathea’s een plekje uit het directe zonlicht. Ze houden helemaal niet van zonnebaden, want in het oerwoud werden ze door de hoge bomen beschermd tegen de felle zon. 

Water: 
Van droge voeten houden deze planten niet. Zorg er dus voor dat de grond altijd licht vochtig is, het liefst geef je twee keer per week een beetje water. In de winter is iets minder vaak al voldoende. De beste manier om te checken of jouw Calathea genoeg water heeft, is door je vinger zo diep mogelijk de grond in te steken; is de grond nog vochtig, dan kun je even wachten. Voelt de grond al redelijk droog, dan wordt het tijd voor een goede scheut water.

Luchtvochtigheid: 
Dit is één van de belangrijkste elementen bij het verzorgen van je Calathea. Te droge lucht zorgt vaak voor bruine randjes aan de bladeren. Vooral als jong blad zich ontwikkeld, is het belangrijk dat de luchtvochtigheid goed op peil is. Als ik in mijn Warscewiczii nieuw blad op zie komen, dan zet ik mijn luchtbevochtiger in de buurt, zodat de nieuwe bladeren zich goed ontwikkelen. De bladeren waarbij ik dat niet heb gedaan, zijn vaak half verdroogd geraakt.

Calathea verpotten: 
Zodra er wortels uit de gaatjes onderin de pot groeien, is het tijd voor een grotere pot. Meestal gebeurd dat één keer per 2 a 3 jaar. Kies voor een luchtig grondmengsel, meng bijvoorbeeld perliet of boomschors door de potgrond heen. Let op als je je Calathea in een terracotta pot plant. De aarde in deze potten droogt sneller uit dan de aarde in een plastic of geglazuurde pot. Je zult dus wat vaker en meer water moeten geven om je Calathea gelukkig te houden. 


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk Een huis vol planten op Bol.com


Meer artikelen over de Calathea: