Plantenvraag: Wat zijn die knobbels aan de wortels van mijn plant?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik was van plan om mijn Calathea network te scheuren, maar ik zie tot mijn verbazing dat er knobbels aan de wortels zitten. Nu lees ik op internet iets over de wortelknobbelbacterie (een soort tumor), maar ook rhizobium bacterie (wat een samenwerking zou zijn van plant met bacterie). Heb jij enig idee wat het is?

- Naomi

Knolletjes wortels Calathea

Hoi Naomi, wat een onwelkome verrassing om dat zo tegen te komen en niet te weten wat er met je plant aan de hand is. Gelukkig kan ik je meteen vertellen dat er niks ergs met je plant aan de hand is. Dit is geen tumor die in je plant groeit, maar het hoort bij de plant.

Voedingsknolletjes aan de wortels

De knolletjes , knobbels of bolletjes, hoe je ze ook wilt noemen, zijn een natuurlijk onderdeel van de Calathea, waarin hij vocht en voedingsstoffen opslaat. Als je je plant vergeet water te geven, zal hij dankzij deze knollen langer gezond blijven. Maar dit is niet de samenwerking tussen de plant en de rhizobium bacterie, die je in je vraag noemt. Dat gebeurt namelijk alleen bij vlinderbloemige planten, zoals peulvruchten. In die knobbels wordt stikstof vastgelegd, maar dat gebeurt bij de knolletjes van de Calathea niet, daarin worden water en voedingsstoffen opgeslagen. De knolletjes zijn een teken dat je plant gezond is en goed groeit. Andere planten die soort gelijke knolletjes aan hun wortels kunnen krijgen zijn de Asparagus en de Chlorophytum (graslelie).

Kun je wortelknolletje gebruiken om je plant te stekken?

Je kunt deze knolletjes helaas niet gebruiken om de plant mee te stekken, ze bezitten geen groeipunt om een nieuwe uitloper te maken. Dit is heel anders dan de knolletjes die je bij de Alocasia onder de grond tegenkomt. Dat zijn wel knollen waaruit een nieuwe plant kan groeien. Bij de Calathea is het enkel een opslagplek voor vocht en energie en zal er geen plant uitgroeien. Lekker laten zitten bij het verpotten dus.

Bekijk deze video over het stekken van de Calathea als je jouw Calathea wilt vermeerderen.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over wortels