Alles over gele bladeren aan je plant

blaadje.jpg

Wat betekent het als er gele bladeren aan je plant verschijnen? Zijn we dan slechte plantenouders of gaat de natuur gewoon zā€™n gang? In dit artikel lees je alles over gele bladeren en wat het kan betekenen. Te veel water? Te weinig licht? Te veel voedingsstoffen? Hieronder geef ik je een lijstje van de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Voor sommige planten, zoals de Alocasia op de foto, is het heel normaal dat de oudste bladeren afsterven als er een nieuw blad ontstaat. Net zoals dat we buiten gewend zijn aan gele bladeren en kale bomen, gebeurt dat soms ook met onze kamerplanten. Het is onderdeel van de natuurlijke groei van deze plant. Een geel blad hoeft dus niet perse een reden tot paniek te zijn. Maar als je plant heel veel gele bladeren krijgt en ze af vallen, dan is het wel belangrijk om na te gaan wat aan de hand is.

Te veel water?

Vaak ligt het probleem bij het water geven; gele vlekken op het blad is meestal een teken van te veel water. Check dus ook wat dieper in de pot om te kijken of de aarde misschien nog heel vochtig is voordat je weer water geeft. Hier lees je wat je kunt doen om een plant die te veel water heeft gekregen te redden.

Te weinig licht?

Ga ook na of je plant voldoende licht krijgt. Als dit niet het geval is, kan een plant bladeren gaan afstoten, omdat het teveel energie kost om ze te onderhouden. Dit begint vaak met de oudste bladeren. In mijn boek Een huis vol planten leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk het inkijk exemplaar van Een huis vol planten

Te veel voedingsstoffen?

Een teveel aan voedingsstoffen kan de wortels beschadigen, waardoor de bladeren geel kunnen worden. Maar als je nooit voeding geeft, kan het juist zijn dat je plant wat extra's nodig heeft. In de herfst en de winter hebben planten geen extra voeding nodig, want ze groeien aanzienlijk minder vanwege het minder beschikbare licht. In het voorjaar en de zomer is het juist wel goed voeding te geven. In deze video vertel ik je meer over plantenvoeding.

Andere redenen:

Kom je er nog steeds niet uit? Check dan of je plant niet teveel tocht of temperatuurwisselingen te verduren krijgt, of bewoond wordt door ongewenste insecten.

Kortom:

Heb je een geel blad gespot, ga dan na of het een natuurlijk proces is van de plant of dat je even beter moet kijken wat je voor je plant kunt betekenen. Een geel blad wordt niet meer groen, dus voel je niet bezwaard om de schaar erbij te pakken en lelijke bladeren weg te knippen.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com