De beste plek in huis: Erwtenplant (Senecio rowleyanus)

Mijn Erwtenplant

Mijn Erwtenplant

De erwtenplant (ook bekend als de Senecio rowleyanus of het erwtenplantje) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Erwtenplant een ochtend- of avonzonnebader.

O, o, erwtenplantje. Je steelt de harten van zoveel mensen, om vervolgens moeilijk te gaan doen, soms met de dood tot gevolg. Je geeft verwarrende signalen af en verwacht dan dat wij de juiste zorg aan je kunnen geven. Zo werkt dat natuurlijk niet. Daarom schrijf ik hier de ultieme erwtenplant-tips, zodat plantenliefhebbers je eens en voor altijd in leven weten te houden.

Hoeveel water heeft het erwtenplantje nodig?

Dit plantje is erg gevoelig voor te veel water. De fijne wortels rotten weg voordat je het in de gaten hebt. Het gevolg is dat de blaadjes en het steeltje bovenaan je plant bruin worden en verschrompelen. En vaak is je eerste reactie dan: bruin en verdroogd, daar moet meer water bij. Maar door dat extra water kan je plantje helemaal niet meer herstellen. Geef je je erwtenplant echter te weinig water, dan blijven de blaadjes wel groen, maar worden ze een beetje hoekig, glimmen ze niet zo mooi meer en worden ze wat flets van kleur. Dit is het teken dat je voortaan een scheutje extra water mag geven.

Laat de grond tussen het water geven door altijd droogvallen en geef het liefst van onderaf water. Dit doe je door het potje, met gaatje onderin, een kwartier tot een halfuur in een laagje water te zetten. Het restant van het water gooi je weg en je plantje kan weer terug naar z’n plek. Hierdoor blijven de blaadjes droog en zullen ze minder snel lelijk worden. Meestal is één keer per week of één keer per twee weken water geven al voldoende.

Wat is de beste standplaats voor het erwtenplantje?

Qua licht heeft het erwtenplantje niet heel veel direct zonlicht nodig en is een uurtje direct zonlicht met verder veel indirect licht al voldoende. Een plantje dat wat donkerder staat, heeft ook minder water nodig. Krijgt jouw plantje meer direct zonlicht? Dat is ook helemaal prima, hij kan veel licht verdragen, maar dan heeft hij ook wat meer water nodig.

Wil je meer leren over het erwtenplantje? Lees dan de volgende blogs

Zo stek je het erwtenplantje
Zo stek je het erwtenplantje (video)
Zo verzorg je het erwtenplantje (video)

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)

Mama Botanicaseo