Plantenvraag: Kun je compost als potgrond gebruiken?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Ik heb een compostbak in de tuin staan waar van alles in gaat. Koffiedik, eierschillen, alle groenteafval, potgrond van “oude plantjes”, tuinbladeren ect ect. Ik heb het gevoel dat dit het “goud” voor m’n potgrond in huis is. Ik vermeng dit soms met standaard potgrond, of roer er perliet of zand door, maar vaak gebruik ik het “puur” als potgrond voor mijn schatjes. Gaat eigenlijk best goed zo. Hoe denk jij hierover?’

- Karen

Compost in potgrond

Hoi Karen! Wat goed dat je je eigen compost maakt. Dat is inderdaad echt het zwarte goud! Het korte antwoord op je vraag is: ja, je kunt compost gebruiken voor je kamerplanten. Hieronder lees je waar je op moet letten en hoe je het kunt gebruiken.

Het lastige van het gebruik van je eigen compost, is dat je niet precies de voedingswaarde ervan weet. De ene batch kan hierdoor veel sterker zijn dan de andere. Daarom is het ook niet aan te raden om je plant in pure compost te zetten. Het kan goed gaan, vooral als je ook oude potgrond op je composthoop gooit, maar het kan ook zijn dat er te veel voedingsstoffen in je grondmix komen. Dit kan de wortels van je plant beschadigen. Ook kan het zijn dat de pure compost te veel water vast houdt, waar door de wortels te lang nat zijn.

Oude potgrond nieuw leven geven

Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden. Je kunt er dus voor kiezen om de oude potgrond niet op de hoop te gooien, maar apart te bewaren en te mengen met verse compost zodra je het weer wilt gebruiken. Wil je je oude potgrond nieuw leven geven, maar heb je geen compost? Dan kun je bijvoorbeeld wormencompost kopen en door de grond heen mengen. Deze wormencompost van Soil Ninja is erg fijn (en via deze link krijg je 10% korting)

Compost en stekjes

Gebruik vooral niet te veel en zeker geen pure compost voor je stekjes. Het voelt alsof je ze dan helpt met extra voedingsstoffen, maar deze heeft je stekje pas nodig als hij goed aan het groeien is. Anders kan het overschot aan voedingsstoffen juist de wortels beschadigen en de groeit van je stekje remmen. Ga je je stekjes verpotten, dan kun je wel wat compost door de grond heen mengen.

Ongewenste plantjes in compost

In compost kunnen allerlei zaden terecht komen, vooral als je plantenmateriaal van buiten aan je composthoop toevoegt. Hierdoor kan het zijn dat er naast je kamerplant, opeens ook iets anders gaat groeien. Op zich is dit geen probleem, de zaailingen kun je meestal gemakkelijk uit de pot verwijderen. Vervelender wordt het wel wanneer het hardnekkig onkruid is, dus wees er op tijd bij.

Micro-organismes en beestjes

Met de hulp van allerlei micro-organismes wordt het groenafval omgezet in voedingsrijke compost. Dit betekent wel dat er allerlei beestjes in de compost leven. Hierdoor is de kans groot dat je beestjes in de grond bij je kamerplant zult vinden. Deze zijn over het algemeen niet schadelijk voor je plant, ze zetten juist afvalstoffen om in voeding voor je plant. Schrik dus niet als je iets ziet kruipen. Wil je dit voorkomen? Lees dan even verder.

Bereid je compost voor

Zeef je compost, zodat er geen grote brokken in zitten. De brokken kun je op de nieuwe composthoop gooien, zodat ze nog even door kunnen gaan met afbreken. Wil je zeker weten dat er geen ongewenste planten of beestjes in de grond leven, dan kun je de compost steriliseren. Je kunt dit doen door de compost in de magnetron te verhitten, ongeveer 2 minuten per kg compost, of 30 minuten in een oven van 90°C te zetten. Dit is echter wel veel werk en dus niet perse nodig, als je het goed vindt dat je goed rijk is aan micro-organismes en eventueel wat andere beestjes.

Zo kun je de compost ook gebruiken

Je kunt ook een paar handen compost mixen door de bovenste laag van de potgrond. Dit is bijvoorbeeld handig als je een hele grote plant hebt, die je niet wilt verpotten, maar wel extra voedingsstoffen wilt geven. Je zult zien dat de grond weer veel vocht kan houden en mooi donker van kleur wordt.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over potgrond