Wat je kan doen als de bladeren van je plant verkleuren
Niet alle blaadjes zijn groen! Er zijn gele, rode, paarse, roze en zelfs zwarte bladeren te vinden! Maar wat als je plant verkleurt of de mooie blad tekening verdwijnt? Hieronder vertel ik je waar dat aan kan liggen!
Mooi gekleurde bladeren, daar doen we het voor! Maar wat als de felle kleuren van je plant verdwijnen? Het wit wordt groener, het groen wordt geler of de bladtekening vervaagt? Vaak heeft dit te maken met de hoeveelheid licht die een plant krijgt. In dit artikel kijk ik specifiek naar het hele blad dat verkleurt, niet naar het ontstaan van gele of bruine vlekken, dat heeft vaak andere oorzaken.
Groen blad
Eerst had je plant van die mooie witte vlekken op het blad, maar langzaam aan zie je die steeds groener worden? Dat komt vaak door een tekort aan licht. Planten met witte vlekken, ook wel gemarmerde planten genoemd, hebben meer licht nodig dan hun groene tegenhangers, omdat ze met de witte vlekken geen energie kunnen opwekken. Het bladgroen moet dus harder werken. Zet je je plant op een lichtere plek, dan kleurt de plant vaak weer terug naar z'n originele staat.
Vervaging bladtekening
Een mooie bladtekening op bijvoorbeeld een Calathea of Maranta kan vervagen wanneer er te veel licht op het blad valt. De blad tekening verbleekt onder te veel zonnestralen. Je plant op een plek met meer schaduw zetten is de perfecte oplossing.
Geel blad
Het geleidelijk geel worden van het blad kan meerdere oorzaken hebben. Of je plant krijgt veel te weinig licht, waardoor hij niet genoeg energie kan maken om al het blad te onderhouden; dan laat hij bladeren afsterven, die dan eerst geel zullen worden. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat je plant juist te veel direct licht krijgt. Een andere oorzaak kan een tekort aan voedingsstoffen zijn. Het nieuwe groeiseizoen breekt aan, dus als je nieuwe bladeren ziet groeien, mag je je plant wat plantenvoeding geven.
Kleur vervaging bij vetplanten
Bij vetplanten werkt het net wat anders; groene bladeren kunnen rode randjes krijgen door ze veel direct zonlicht te geven. Staan ze donkerder, dan kunnen ze dat weer verliezen. Hetzelfde geldt voor vetplantjes die bijvoorbeeld een paarse kleur hebben, bij een te kort aan zonlicht, zullen ze groen kleuren.
Ouderdom
En soms laat een plant een blad gewoon afsterven, omdat het tijd is om energie stoppen in het maken van nieuwe bladeren. Is er dus maar een enkel oud blad dat aan het verkleuren is, dan is er gelukkig geen reden om je zorgen te maken!
Een plant die van nature van fris groen naar zwart kleurt?
De Zamioculcas Raven is niet alleen super makkelijk in de verzorging (een beetje verwaarlozen graag!), maar ondergaat ook nog een bijzondere transitie van fris groene jonge scheuten, naar intense zwarte bladeren! Benieuwd naar deze plant, leer er meer over in mijn nieuwste video!
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten