Drie manieren om je planten schoon te maken (video)
Moet je je planten ook schoonmaken? Die vraag krijg ik vaak en in deze video vertel ik je waarom dat zeker moet en hoe je dat het beste kunt doen!
Stof op het blad zorgt ervoor dat je plant er grauw en futloos uit ziet. Je plant kan minder zonlicht opvangen en de bladporieen kunnen verstopt raken. Je kunt dat makkelijk voorkomen door je plant zo nu en dan af te stoffen. Het resultaat is mooie gezonde planten met fris groene bladeren!
Daarbij moet je nog wel op een paar dingen letten, die ik in deze video en in het blog hieronder met jullie deel.
Misschien is het niet eerste waar je aan denkt bij de verzorging van je planten, om ze af te stoffen. Toch is het iets om niet zomaar over te slaan. De stofjes die door de lucht dwarrelen landen op de bladeren van je plant en zorgen ervoor dat je plant minder licht op kan nemen. Ook kan het de bladmondjes verstoppen en kan je plant er wat dof en grauw uit gaan zien met een laagje stof erop. Vooral planten met grote bladeren, zoals een Ficus of Strelitzia, vangen veel stof.
Tijd dus om je plant weer eens schoon te maken! Dat kan op verschillende manieren. Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen op je planten, een stofdoek of een vochtige doek met enkel water is genoeg. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren en zie hoe ze weer gaan shinen.
Let er wel op dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt, je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreid. Check je planten voordat je ze schoonmaakt met een doek dan ook op hun gezondheid.
Planten stofvrij maken
Één van mijn favoriete manieren om mijn planten af te stoffen, is om ze een douche te geven. Als je niet wilt dat de potgrond te nat wordt, kan je een plastic zakje over de aarde heen leggen. Een goede straal met lauwwarm water maakt je plant mooi schoon. Even laten uitdruppelen en je plant is er weer klaar voor.
Je kunt je planten ook afstoffen met de kwast. Stof op je cactus? Ook deze kun je onder douche houden, maar als je de kwast erbij pakt kan je tussen al die prikkels het stof wegvegen. Bij sommige cactussen is dit wel een precisiewerkje en heb je wat geduld nodig. Zie het als een rustgevende mindfulness oefening en je wilt nooit meer wat anders doen! Bekijk bijvoorbeeld deze kwastenset met houten handvat
Je hoeft niet alle planten schoon te maken. Sommige planten hebben een beschermlaagje op hun blad, of van die kleine haartjes. Denk bijvoorbeeld aan vetplanten of een hertshoornvaren. Deze beschermlaagjes wil je er niet afwrijven, ze beschermen de plant tegen direct zonlicht. Deze hoef je dus niet af te stoffen.
Zodra er daglicht beschikbaar is voor je planten, kun je ervoor zorgen dat ze het optimaal op kunnen nemen door die bladeren een goede schoonmaakbeurt te geven. Het geeft mij altijd veel voldoening om m’n planten weer fris en schoon in m’n huis te zien staan.
Droom jij van een huis vol planten? Dan is dit boek voor jou.
Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen? Met dit kamerplanten boek leer je het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com