Zo verzorg je de avocadoplant (snoeien, verpotten & voeding)
Een zelf opgekweekte avocadoboom: van weinig word je blijer. Maar als een pit succesvol is ontkiemd, begint de volgende uitdaging: je avocadoplant in leven houden.
Het zijn niet de allermakkelijkste planten, maar hieronder geef ik je al mijn tips over de juiste verzorging, snoeien, verpotten en voeding, en natuurlijk hulp bij hangende bladeren en bruine puntjes. Dus lees de tips hieronder, dan moet het zeker goed komen.
De drie basiselementen die je onder controle moet hebben zijn: licht, water en luchtvochtigheid. Daarmee kom je al een heel eind. Heb je dit onder de duim, dan kijken we verder naar verpotten, de juiste potgrond, voeding en snoeien. Ook heb ik een aantal plantenvragen in dit blog verwerkt en vind je zo de oplossing voor een aantal veel voorkomende problemen.
Wanneer zet je een avocadopit op water in de grond?
Die mooie witte wortels in het water zien er natuurlijk geweldig uit, maar als je avocadopit te lang in het water staat, stagneert de groei enorm. Als je doel is om een grote, gezonde kamerplant op te kweken, zet je je pit in de grond zodra de wortels tussen de 10 en 20 centimeter zijn. Bij voorkeur zijn de wortels ook al vertakt, dat is een teken van een sterk wortelgestel. Zet de pit in een pot met drainagegaten onderin en kies een luchtig potgrondmengsel met perliet erin (daarover lees je straks nog meer). Hou de grond in de eerste fase constant lichtvochtig, zodat de waterwortels zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving.
Hoeveel licht heeft een avocadoplant nodig?
Is jouw avocadoplant nog een baby? Zet hem dan nog niet in de volle zon. Zoek een plek met veel indirect licht, dus een lichte plek, zonder dat de zon er vol op schijnt. Een paar directe zonnestralen zijn niet erg, maar een hele middag in de brandende hete middagzon is te intens voor je plant. De bladeren kunnen dan verbranden en je plant kan verdrogen. Naarmate je plant ouder wordt, kan hij steeds meer licht verdragen. Sterker nog, om de groei goed te stimuleren, zijn die directe zonnestralen op een gegeven moment wél belangrijk. Een plant van zo’n 50 centimeter hoog, mag langzaam aan meer licht geïntroduceerd worden.
Een plant die te donker staat kan zijn bladeren laten vallen. Of er komt erg veel ruimte tussen de bladeren en de plant wordt langgerekt. Verplaats je plant zo snel mogelijk naar een andere plek als je dit ziet.
Hoeveel water heeft een avocadoplant nodig?
Laat de grond licht droog vallen, voordat je water geeft. Zo voorkom je wortelrot en krijgt je plant toch voldoende water. Gemiddeld zal je plant 1 tot 2 keer per week water nodig hebben in de warme maanden en 1 keer in de week of twee weken in de koudere maanden. Let ook goed op de bladeren: als je ziet dat deze gaan hangen, is het zeker tijd voor water.
Bij te weinig water zullen de bladeren bruin worden en verdrogen. Te veel water heeft wortelrot tot gevolg. Dat zal je het eerst zien aan gele bladeren of gele vlekken op het blad. Dit kun je doen tegen wortelrot.
Bij voorkeur geef je regenwater aan je avocado plant. Als je dat niet hebt, is kraanwater ook goed. Laat het in de wintermaanden eerst op kamertemperatuur komen, zodat het niet te koud is voor de wortels.
Wat is de ideale luchtvochtigheid voor een avocadoboom?
Avocadoplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Bij een te droge lucht, worden de punten en randen van de bladeren bruin en dor. Bladeren kunnen ook opkrullen en later zelfs afvallen. Zet je plant dus niet boven de verwarming, omdat met de warmte ook veel droge lucht omhoog stijgt. Een bakje met water wat je op de verwarming zet kan dit probleem oplossen. Dan stijgt er ook vocht mee omhoog. Benieuwd wat je nog meer kunt doen als je last hebt van lage luchtvochtigheid? Lees dit artikel over luchtvochtigheid in huis.
Wanneer moet je een avocadoplant verpotten?
De avocadoplant is een snelle groeier en die groei wil je zo goed mogelijk ondersteunen. Dat doe je onder andere door je plant op tijd te verpotten. Het handigste is om je plant in een binnenpot met gaten onderin te zetten. Zodra hier wortels uit groeien, wordt het tijd voor meer ruimte. Kies niet meteen een heel grote pot: te veel aarde rondom de wortels kan te lang water vasthouden. Hierdoor heb je meer kans op wortelrot. In de eerste jaren zal je je plant waarschijnlijk elk jaar moeten verpotten. Daarna zal het wat langzamer gaan en zal je het eens in de twee of drie jaar moeten doen.
Wat voor potgrond heeft een avocadoplant nodig?
Het is belangrijk dat de potgrond van je avocadoplant niet te lang nat blijft. Kies daarom voor een luchtige potgrond, waar het water goed doorheen vloeit. Kies als basis turfvrije potgrond, zoals deze van DCM via bol, en meng hier perliet doorheen als dat er nog niet inzit. Perliet, zoals deze via bol, is gepoft gesteente dat voor veel luchtigheid in de grond zorgt. Dat zorgt voor meer lucht in de grond. Ga bij voorkeur voor een duurzame potgrond. Een laag hydrokorrels onderin de pot is niet nodig als je een pot met drainage gaten gebruikt. In een dichte pot kan het een kleine buffer vormen voor het geval je per ongeluk te veel water hebt gegeven. Je kunt je avocadoplant ook op hydrocultuur zetten. Verdiep je in dat geval ook in plantenvoeding voor hydrocultuur.
Avocadoplant snoeien: waarom en hoe doe je dat?
Een avocadoplant die niet gesnoeid wordt, groeit meestal in een enkele stengel de hoogte in. Dat is waarom mensen vaak hun plant snoeien: een plant die regelmatig wordt gesnoeid zal vertakken en zo ook in de breedte groeien. Dus wil je een volle plant? Dan is het dus aan te raden om je avocado plant te snoeien.
De eerste keer dat je je plant snoeit, voelt altijd erg ingrijpend. Is hij eindelijk aan het groeien, ga je juist de nieuwste bladeren eruit halen?! Maar als je eenmaal een keer hebt gedaan, wordt het steeds makkelijker.
Je vraagt je natuurlijk af: waar kan ik een avocadoplant afknippen? Als je boompje zo’n 15 tot 20 centimeter hoog is, kun je hem voor het eerst snoeien. Het knippen doe je als volgt: knip de stengel net onder de bovenste bladeren door. Knip, als het kan, een centimeter boven de bladoksel. In de bladoksel zitten de groeipunten voor de nieuwe takken die we zo graag willen. Als je te dicht ín de bladoksel knipt, beschadig je het groeipunt. Dit snoeien kun je regelmatig herhalen, om een volle plant te krijgen. Je kunt ook de top uit de plant buigen, zie de foto hieronder, dan verlies je minder hoogte en heb je toch hetzelfde resultaat.
Als de hoofdstengel van je plant te lang en kaal is geworden, kun je deze op de gewenste hoogte doorknippen. Ook zonder bladeren kunnen er vanuit de knoppen nieuwe zijtakken groeien.
Snoeien doe je bij voorkeur op een moment dat je plant actief aan het groeien is. Dat is meestal niet in de winter, maar juist in het voorjaar of de zomer.
Heeft mijn avocadoboom plantenvoeding nodig?
De pit van een avocadoplant bevat veel voeding, die de plant gebruikt om te ontkiemen en de eerste groei mee te ondersteunen. De pit zal na verloop van tijd ook steeds kleiner worden en soms valt hij zelfs van de plant af. Geen probleem, dat hoort erbij. Maar je plant heeft wel extra voeding nodig. Waarschijnlijk staat je plant tegen deze tijd al in de potgrond. In verse potgrond zit vaak voeding voor een aantal weken. Daarna kun je je plant zelf bijvoeden. Gebruik een vloeibare plantenvoeding voor groene kamerplanten. (Houseplant Elixer van Hesi via bol op dit moment mijn favoriet).
Als je plant in het water staat en je wilt hem nog niet oppotten, dan kun je hem langer gezond houden door ook wat voeding aan het water toe te voegen. Net als bij hydrocultuur gebruik je dan het liefst anorganische voeding, omdat organische voeding snel rot aantrekt. Voeg maar enkele druppels toe en ververs het water na een paar dagen. Zo voorkom je dat de wortels te lang met de voeding in aanraking komen en verbranden.
Een avocadoplant op hydrocultuur kun je elke watergift wat voeding geven. Lees hier meer over plantenvoeding voor hydrocultuurplanten.
Waarom krijgt mijn avocado plant bruine bladeren en laat hij al zijn bladeren vallen?
Plantenvraag: Mijn Avocado plant kreeg bruine bladeren en is nu al haar bladeren kwijtgeraakt. Alles verschrompelde, werd droog en ging dood. Nu is hij kaal, maar er komen wel nieuwe bladeren aan. Enig idee waardoor dit komt en heb je tips? Bedankt! Charlotte
Hi Charlotte, wat fijn om te horen dat er wel nieuwe bladeren weer aankomen. De typische groei van een jonge avocadoplant is een lange kale stengel, met aan de bovenkant nog wat bladeren. Het is dus vrij normaal dat de onderste bladeren afvallen, naarmate je plant meer de hoogte in groeit. Als alle bladeren bruin worden of er slecht uitzien en afvallen, is er natuurlijk wel wat aan de hand. De grootste veroorzaker van bladuitval is te weinig water. Ook als je avocado plant slap hangt is de oorzaak vaak te weinig water. Lees de informatie hierboven over water, licht en luchtvochtigheid nog eens door en probeer na te gaan wat er verkeerd gaat. Zorg er daarnaast voor dat je plant niet op de tocht staat en bedenk welk seizoen het is. In de winter is bladuitval meer te verwachten dan in de zomer en hoeft het niet direct een probleem te zijn: je plant is aan het overwinteren. In het voorjaar zal je plant met nieuwe bladeren uitlopen. Als laatste kunnen beestjes nog de boosdoener zijn van bladuitval. Lees alles over de verschillende ongedierte die je plant kan aanvallen.
Soms laat een avocado ook zijn bladeren vallen nadat hij verplaatst is en moet wennen aan een nieuwe omgeving. Maar zelfs als je plant alle bladeren laat vallen, hoef je hem niet direct weg te doen. De kans is groot dat hij weer opnieuw uitloopt, zoals dat in het geval van Charlotte ook is gebeurd. Blijft je plant dus gewoon water geven. Misschien wel iets minder dan eerst, want er verdampt minder vocht via het blad. Als je denkt dat je plant het écht niet heeft gehaald, kun je de hoofdstengel proberen door te knakken. Is deze bruin en verdroogd van binnen, dan is je plant helaas dood. Is hij nog flexibel en groen van kleur, dan kan je plant nog opnieuw uitlopen.
Waarom hebben de bladeren van mijn avocadoplant bruine punten?
Plantenvraag: Mijn avocadoplant heeft bruine punten op het uiteinde van het blad. Kan je me raad geven? Groet, Sabine
Hi Sabine, de avocadoplant is erg gevoelig en krijgt snel bruine punten aan de bladeren. Het is lastig om dat helemaal te voorkomen, maar er zijn zeker dingen die kunnen helpen. Ten eerste is de luchtvochtigheid erg belangrijk. Zorg dat deze hoog genoeg is (voor de plant kan het niet hoog genoeg worden, maar voor onze eigen gezondheid is zo’n 60% relatieve luchtvochtigheid de max, lees hier meer over luchtvochtigheid). Zet je plant alleen boven de warme verwarming, als je hier ook een bakje met water op zet. Zo verhoog je de luchtvochtigheid plaatselijk voor je avocado.
Een andere oorzaak van bruine punten aan je avocadoplant kan een te veel aan zouten en mineralen in de potgrond zijn. Dit kan gebeuren als je te veel plantenvoeding aan je plant geeft, of als er erg veel kalk in het kraanwater zit. Een simpele oplossing is om regenwater aan je plant te geven. Lukt dat niet, omdat je het niet kunt opvangen? Spoel dan regelmatig de potgrond door. Hiervoor moet je plant in een pot met gaten onderin staan. Je geeft je plant zoveel water, dat het onderuit de gaten loopt. Ga hier even mee door, zodat alle zouten in de potgrond worden opgelost en weggespoeld. Hierna laat je je plant goed uitlekken en kun je hem op de plek terugzetten.
Waarom zijn de bladeren van mijn avocadoplant lichtgroen?
Plantenvraag: Lijken die blaadjes van jouw avocado nou donkergroen? De bladeren van mijn plant zijn echt een stuk lichter. Mijn plant staat nog wel in het water, misschien ligt het daar aan? Bobbie
Hi Bobbie, eigenlijk geef je zelf al antwoord op je vraag: de bladeren van jonge, ontkiemende avocadopitten die heel lang in water staan, worden meestal lichtgroen van kleur. Dat komt omdat er in water niet de juiste voedingsstoffen zitten die je plant nodig heeft om goed te groeien. In de pit zit wel een voorraad aan voeding, maar dat is op een gegeven moment niet meer voldoende. De beste optie is dan om je plant in de grond te zetten. Laat je hem toch in het water staan, dan zullen er op een gegeven moment bladeren van je plant vallen en zal de groei stagneren. Lees meer over het oppotten van je pit in dit blog.
Kun je avocado’s aan je eigen avocadoboom krijgen?
De kans dat je echt avocado’s aan je eigen gekweekte boom krijgt, is echt heel klein. Binnenshuis is er meestal te weinig licht voor zo’n plant om tot volledige volwassenheid te komen. En buiten is het juist weer te koud om in de winter te overleven. Verder duurt het minstens 7 jaar voordat bomen in optimale omstandigheden vruchten kunnen dragen en is het zo dat bomen die uit een pit zijn opgekweekt andere vruchten voortbrengen dan de moederboom. Verwacht er dus niet te veel van.
Kan een avocadoplant ook buiten staan?
Een deel van het jaar zal de avocado het heerlijk vinden om buiten te staan, zolang je een plekje met veel indirect licht en enige beschutting tegen de wind voor hem hebt. De wintermaanden moet je je plant wel binnenhalen. Een heel zachte winter zou de plant nog net aan kunnen overleven (maar dan zonder blad), maar als het te koud is, gaat hij dood. Haal je plant naar binnen als de temperaturen onder de 10 graden dalen. Zet de avocado binnen op een koele plek met zo veel mogelijk licht. In het voorjaar kan de plant weer naar buiten.
Moet ik mijn avocadoplant afstoffen?
Mijn laatste avocodoplant tip: maak hem regelmatig even schoon! Stof op het blad zorgt ervoor dat er minder zonlicht op het blad valt. Daardoor is er minder fotosynthese, waardoor de groei minder optimaal is. Even met een vochtige doek over de bladeren heen, of je plant een warme douche geven, helpen om het stof te verwijderen en de fotosynthese te optimaliseren. (Je andere planten worden er trouwens ook blij van, lees hier meer over je planten stofvrij maken.)
Avocado planten zijn niet de makkelijkste, maar wel de leukste
Avocado’s zijn niet de allermakkelijkste planten, maar dat je ze zo makkelijk zelf op kunt kweken, maakt weer een hoop goed. Het is een super duurzame plant: iets wat anders in de vuilnisbak verdwijnt, krijgt nog een lang leven. Mocht je plant het toch niet redden, geef het niet op. Begin gewoon opnieuw en wie weet gaat het met je nieuwe ervaring deze keer beter. Wist je trouwens dat er een makkelijke methode is om elke avocadopit succesvol te laten ontkiemen?
Gerelateerde blogs
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com