Anthurium zaden laten ontkiemen (stappenplan)
Heb je het geluk om zelf een anthurium te kunnen bestuiven? Of heb je Anthurium zaadjes kunnen bemachtigen, dan volgt hier een handige stappenplan om ze succesvol op te kweken.
Deze tips voor de het opkweken van Anthurium zaden komen van Myrthe, op Instagram bekend als The plant account. Myrthe is misschien wel de koningin van de anthuriums. Ze heeft een grote collectie bijzondere planten die in het perfecte klimaat van een kas enorme bladeren produceren. Ze kweekt anthuriums zelf vanuit zaad op en experimenteert met het kruisen van verschillende soorten. Deze verzorgingstip is afkomstig uit mijn nieuwe boek Hello Plant Lovers, waarin ik kennis en ervaringen van andere plantenliefhebbers verzamel. Laat je inspireren door de kamerplantencommunity!
Anthurium zaadjes opkweken (stappenplan)
Pluk de bessen van de anthurium.
Pulk de zaden uit de bessen met behulp van een keukenpapiertje.
Laat de zaden twee dagen weken in een flesje met gedestilleerd water; zo krijgen schimmels geen kans.
Maak de zaden goed schoon, zodat er geen slijmerig laagje meer omheen zit.
Leg een laag hydrokorrels in een kweekbak, met een laagje sphagnum mos erover. Als je het vochtige mos kort verwarmt in de magnetron, weet je zeker dat er geen beestjes in zitten.
Leg de zaden in nette rijtjes op het mos en plaats de kweekbak op een warmtemat in de venster bank die gericht is op het noorden. Zo krijgen de zaden wel licht maar niet te veel.
Hou het mos goed vochtig en wacht tot de zaden gaan ontkiemen. Dat kan soms al snel gaan, één tot drie dagen, maar soms ook wat langer.
Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben, zijn ze klaar om overgezet
te worden in een klein plastic potje met mos, dat je ook weer op een warme plek met een hoge luchtvochtigheid zet.Hou het mos licht vochtig en geniet van je eigen opgekweekte anthuriums.
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten