Peperomia argyreia stekken

Peperomia argyreia stekken

Peperomia argyreia stekken

Naam: Watermeloenplant
Latijnse naam: Peperomia argyreia

Dat deze plant Watermeloenplant wordt genoemd, is toch niet vreemd? De perfect ronde blaadjes zien er net zo uit als miniwatermeloentjes, vooral met de rode steeltjes erbij. De Peperomiafamilie is heel groot, van ronde bladeren die omhoog groeien tot hangplantjes en plantjes met puntige bladeren en felrode kleuren. Je kunt alle Peperomia’s die niet op een stam groeien op deze manier stekken.

Hoe stek je de Watermeloenplant?

Anders dan veel andere planten kun je dit plantje stekken met alleen het blad. En dan hoef je niet eens een heel blad te hebben, zolang je het stukje met de steelaanzet maar hebt. Mijn favoriete methode om dit plantje te stekken is direct in de grond. Plant het blad zo in de grond dat de steelaanzet net onder de aarde is. Hier gaan de nieuwe wortels uit groeien. Je kunt een klein kasje maken met een plastic zakje, zodat je minder vaak water hoeft te geven. Na twee weken zie je al nieuwe wortels. Het nieuwe plantje laat nog even op zich wachten; zodra het verschijnt, kun je het kasje verwijderen.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Extra tips:

Is het blad dat je wilt stekken erg groot? Wees dan niet bang om er een stuk af te knippen. Zolang de steelaanzet er nog aan zit, kan het blad wortelen. Op deze manier verliest het blad ook minder vocht en zal het sneller wortelen.

Als je stekje flink aan het groeien is en het originele blad in de weg gaat zitten, dan kun je dat helemaal tot aan de grond terugknippen. Het stekje heeft nu al genoeg wortels en blaadjes om op zichzelf te groeien en krijgt zo voldoende ruimte om zich verder te ontwikkelen.


Wil je meer leren over het stekken van je planten?
Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)

Mama Botanicaseo