Erwtenplantje stekken: stappenplan + video

Erwtenplantje stekken

Erwtenplantje stekken

Naam: erwtenplant, String of pearls
Latijnse naam: Senecio rowleyanus


Ach, het Erwtenplantje. Zo mooi en fragiel, frisgroen van kleur en intrigerend van vorm. Maar ook een plantje waarover ik veel vragen krijg. Het is nogal specifiek in de verzorging en legt snel het loodje. Daarom vertel ik je in dit artikel hoe je de erwtenplant kunt stekken en geef ik daarnaast een aantal extra tips voor de verzorging van de moederplant.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de erwtenplantje?

Hoewel het plantje wat lastig in de verzorging is, is het gelukkig wel vrij makkelijk te stekken. Op elk plekje waar een erwtje aan het steeltje zit, kan een wortel groeien. Neem een gezonde stengel van de moederplant, van zo’n vijf tot tien centimeter lang. Verwijder de erwtjes aan de onderkant van de stek, zodat je een kaal stengeltje van een paar centimeter hebt. Steek dat in de grond; gebruik een mengsel van potgrond en zand. Je kunt er ook voor kiezen het stekje stevig op de grond te leggen; de plekken waar wortels kunnen groeien moeten de grond goed aanraken. Zo zal er tegenover de wortel een nieuw takje gaan groeien en krijg je een voller plantje. Zorg er altijd voor dat de grond droogvalt voordat je weer water geeft aan je stekjes.

Extra verzorgingstips voor jouw Erwtenplantje

Een erwtenplantje verdroogt snel ten gevolge van overwatering. Blijft de aarde te nat, dan sterven de wortels af en verschrompelen de erwtjes en zien ze er uitgedroogd uit. Geef in zo’n geval vooral geen extra water. Het best kun je de erwtjes van onderaf water geven: zet het potje in een laagje water en laat de aarde het opnemen. Gooi na een kwartier het restant weg. Als je echt te weinig water geeft aan het erwtenplantje, worden de erwtjes een beetje vierkant van vorm, maar behouden ze de groene kleur. Dan kun je dus wel wat extra water geven. Het ideale potje voor het erwtenplantje is van terracotta, omdat de aarde dan wat sneller droogvalt. Zet je plantje op een plek met veel indirect licht.

Wil je meer leren over het erwtenplantje? Lees dan de volgende blogs

De juiste plek in huis: Erwtenplant (Senecio rowleyanus)
Zo verzorg je het erwtenplantje (video)

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)

Mama Botanicaseo