Mama Botanica

View Original

Hoe maak je stekgrond? Zo maak je zelf je eigen zaai & stekgrond

Vraag je je af wat het verschil is tussen potgrond en stekgrond voor kamerplanten? Stekgrond of stekaarde is eigenlijk ‘gewone’ potgrond dat luchtiger is gemaakt zodat de tere worteltjes makkelijker kunnen groeien. In dit artikel lees je wat stekgrond bijzonder maakt en hoe je je eigen zaai & stekgrondgrond maakt.

Wat zit er in stekgrond?

Zaai- en stekgrond verschilt van normale potgrond dat er vaak zand doorheen gemengd is, zodat de grond wat sneller afwatert. Daarnaast zitten er minder voedingsstoffen in. Te veel voedingsstoffen kunnen de tere wortels van je stekjes of zaadjes beschadigen. Daarom is het fijn om in de eerste groeifase wat minder voeding te hebben en daarna pas meer voeding te geven aan je jonge plantjes. Verder bestaat meestal zaai- en stekgrond uit dezelfde grondstoffen als normale potgrond. Zo kan je (tuin)turf, kokosvezels, perliet en meststoffen in de ingrediëntenlijst tegenkomen.

Is stekgrond essentieel bij het stekken?

Zaai- en stekgrond uit de winkel is vaak prijzig, dus misschien vraag je je wel af of het belangrijk is om dit te gebruiken bij het stekken van je kamerplanten. Het is zeker niet essentieel, maar het helpt je stekje enorm als je kiest voor luchtige potgrond. Meestal is dit niet de zak potgrond die je bij de supermarkt ziet liggen, maar bijvoorbeeld kwekerspotgrond waar perliet doorheen gemengd is. Ook is biologische potgrond vaak luchtiger dan standaard potgrond. Je kunt ook je eigen stekgrond maken, dat lees je hieronder.

Hoe kan je zelf stekgrond maken?

Zaai- en stekgrond kun je makkelijk zelf maken. Bij de makkelijkste variant meng je potgrond met zand. Neem als verhouding 3 delen potgrond en 1 deel zand. Let erop dat je zand geen zout bevat. Haal dus geen zand van het strand, maar koop een zak brekerszand of speelzand.

Wil je het uitgebreider aan pakken, kies dan voor een basis potgrond die al luchtig is en bij voorkeur turfvrij. Daar meng je ook weer zand doorheen en je voegt nog wat extra perliet toe voor extra luchtigheid, bijvoorbeeld deze Bio Perliet op bol.com. Gebruik als verhouding 3 delen potgrond, 1 deel zand en 1 deel perliet.

Je kunt ook kokosvezels als basis gebruiken. Van nature zit er weinig voeding in kokosvezels, al is het er vaak wel aan toegevoegd. Als dat zo is, dan lees je het op de verpakking. Neem je kokosvezels zonder extra voeding, dan is dat een ideale basis voor jouw stekgrond-mix. Ook hier kun je wat zand en perliet doorheen mengen voor extra luchtigheid. De kokosvezels blijven lang en gelijkmatig vochtig, wat het wortelen van je stekjes ondersteunt.

Foto: Aline Bouma

Stekgrond maken met vermiculiet, sphagnum moss en perliet korrels

Je kunt zelf ultieme stekgrond mix maken door substraten als vermiculiet, sphagnum mos en perlietkorrels te gebruiken. Je kunt planten in puur sphagnum mos laten wortelen, bijvoorbeeld deze fijne sphagnum mos op bol.com. De mos is heel luchtig en kan tegelijkertijd veel vocht vast houden. De wortels van je stekje zullen zich door de mos heen groeien. Zodra de wortels voldoende zijn ontwikkeld, kan je het mos weghalen en je stekje in de grond planten.

Vermiculiet en perliet zijn fijne toevoegingen aan de stekgrond die je zelf maakt. Vermiculiet kan veel vocht vasthouden en laat het weer los als de grond droger wordt. Daardoor blijft de vochtigheid van de grond gelijkmatiger, wat de wortelgroei van je stekje bevorderd. Perliet zorgt voor extra luchtigheid in je stekgrond, zonder vocht op te nemen. De extra zuurstof bij de wortels stimuleert de groei. Perliet koop je in zakken van 6 liter, 10 liter of een mega zak van bijvoorbeeld 100 liter. Hoe groter de verpakking, hoe lager de prijs relatief is. Perliet vergaat niet, dus als je veel opslagruimte hebt en denkt veel te gaan gebruiken, kun je een grote verpakking aanschaffen, zoals bijvoorbeeld deze grootverpakking Perliet op bol.com. Wil je het eerst uitproberen? Dan raad ik deze 10 liter Bio Perliet van het Vlaamse merk DCM aan die te koop is via bol.com.

Kan je oude potgrond gebruiken voor stekgrond?

Stekjes hebben nog geen behoefte aan voedingsstoffen als ze net aan het wortelen zijn. Oude potgrond bevat vaak geen voedingsstoffen meer, waardoor je oude potgrond dus wel voor je stekjes zou kunnen gebruiken. Het is belangrijk dat de grond vrij is van ongedierte en ziektes. Is de vorige plant dus overleden aan bijvoorbeeld wortelrot, dan kun je het beter niet gebruiken voor je stekjes. Zorg dat de potgrond eerst voldoende vochtig is, voordat je je stekjes erin plant. Sommige oude potgrond houden het vocht niet zo goed meer vast, wat de groei van je stekje belemmert. In dat geval kun je beter nieuwe potgrond gebruiken.

See this content in the original post

Bestaat er biologische stekgrond?

Biologische stekgrond kan je kopen of zelf maken door biologische potgrond te mengen. Let er op dat de potgrond ook turfvrij is als je op zoek bent naar duurzame potgrond. Biologische potgrond is namelijk niet altijd duurzaam, want veel biologische potgrond bevat nog steeds turf en kokosvezels, die ook hun stempel op het milieu drukken. Meer over duurzame potgrond lees je in dit artikel.

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews) op bol.com


Gerelateerde posts over verpotten

See this gallery in the original post