Mama Botanica

View Original

Plantenvraag: hoe geef ik mijn plant van onderaf water?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik heb altijd moeite gehad met de verzorging van planten, maar sinds kort zet ik mijn Pilea depressa ongeveer elke week in een ondiep schoteltje met een laagje water en hij groeit enorm snel! Nu vroeg ik me af of ik al mijn planten op deze manier water kan geven? Zijn er bepaalde planten die daar niet tegen kunnen? Of is dit een effectieve methode van water geven?’

- Demi

Hoi Demi, wat fijn dat je een methode hebt gevonden die voor jou goed werkt! Vooral zo mee doorgaan. Je kunt veel planten op deze manier, van onderaf water geven, maar er zijn wel een paar punten waar je op moet letten. Die vertel ik je graag!

Welke planten kun je van onderaf water geven?

Allemaal! Dat is leuk :) Er zijn geen planten die je niet van onderaf water kunt geven, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten, bijvoorbeeld als je grotere planten onderaf water wilt geven. Lees dus vooral verder.

Hoe geef ik mijn plant van onderen water?

Je kunt op verschillende manieren van onderaf water geven. Het is essentieel dat je plant in een pot met gaten onderin staat, bijvoorbeeld in een plastic binnenpotje of een terracotta pot, anders kan het water natuurlijk niet worden opgenomen.

  1. Je kunt je plant op een schoteltje met water zetten. Laat je plant hier een half uurtje in staan en vul het water aan als het op is. Hierna kun je je plant even laten uitdruppelen en weer terug zetten.

  2. Vul je gootsteen met een laag water en zet je plant hierin. Op deze manier kun je meerdere planten tegelijk water geven. Laat je plant weer uitdruppelen en zet hem terug.

  3. Vul de waterdichte sierpot waar je plant in een binnenpot in staat met een laag water. Na een half uur gooi je het overtollige water weg.

Let hier op als je je plant van onderaf water geeft

Als leidraad geef ik aan dat een plantje een half uur in een laag water moet staan en daarna terug kan. Maar dit kan soms verschillen. Bijvoorbeeld als je een heel grote plant hebt, of als de aarde kurkdroog is. Bij al deze methodes is het dus belangrijk dat je checkt of je plant voldoende vocht heeft opgenomen. Het kan gebeuren dat de aarde zo droog is, dat het nog bijna geen vocht opneemt. Merk je dat de potgrond nog steeds kurkdroog is, laat hem dan langer in het water staan. Ook een grotere plant in een grote pot zal er langer over doen om voldoende vocht op te nemen. Je kunt eventueel ook met het gewicht van de plant en pot inschatten of de grond al veel vocht heeft opgenomen.

Is van onderaf water geven de beste methode?

Voor sommige planten is het water geven van onderaf een heel fijne methode. Dit geldt vooral voor planten met fragiele blaadjes, die makkelijk kunnen rotten of schimmelen. Denk hierbij aan het Chinees lantaarnplantje, het erwtenplantje of bladbegonia’s. Doordat de bovenste laag van de aarde droog (of droger) blijft, blijft je plant langer mooi. Ook miniplantjes in kleine potjes vinden water van onderaf fijn. Vaak lekt het water direct het potje uit als je met de gieter water geeft; door ze in het water te zetten, kan de aarde meer vocht opnemen. Voor andere planten maakt het geen verschil of je van bovenaf, of van onderaf water geeft.

Of het ook echt de beste methode is, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Vaak kost het water geven van onderaf meer tijd, omdat je je plant moet verplaatsen en in de gaten moet houden. Het blijft ook altijd een beetje onzeker hoeveel water je plant precies krijgt bij deze methode, dus vooral bij grote planten kan het fijn zijn om met de gieter van bovenaf water te geven. Een voordeel bij water van bovenaf is dan juist dat overtollige stoffen, zoals een opbouw van kalk, uit de aarde spoelt als je de aarde helemaal doorspoelt. Je kunt natuurlijk ook beide methodes toepassen: de ene keer van boven en de andere keer van onderen. Zolang jouw plant voldoende, en niet te veel, water krijgt, is het top!

Een misverstand: de wortels nemen het water niet op

Een misverstand dat ik vaak tegenkom over het water geven van onderaf, is dat er verteld wordt dat de plant het benodigde water opneemt. Zo werkt het niet helemaal. De potgrond neemt namelijk het water op en dat water wordt weer opgenomen door de wortels van je plant. De aarde neemt zoveel water op als het op kan nemen, het houdt geen rekening met de hoeveelheid water die je plant nodig heeft. Je kunt je plant dus nog steeds te veel water geven als je van onderaf water geeft.

Omdat de bovenste laag van de potgrond vaak niet nat wordt, is het lastiger om in te schatten of de plant al water nodig heeft. Steek je vinger in de grond om wat dieper in de pot de vochtigheid te controleren. Of gebruik een vochtmeter. Als je plant in een plastic pot staat, kun je ook aan het gewicht van de pot voelen of er nog veel water in de pot zit.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over water

See this gallery in the original post